• Pregleda: 3267

Zavšen projekat "Hoću da znam, jer ja biram!"

Zavod za javno zdravlje Subotica je sa partnerima završio realizaciju projekta "HOĆU DA ZNAM JER JA BIRAM!“ Sredstva je odobrio Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a realizacija se odvijala od januara do septembra 2015. godine.
Zavšen projekat "Hoću da znam, jer ja biram!"

Partneri na Projektu su Udruženje za pomoć zavisnicima i bivšim zavisnicima „Restart“ iz Novog Sada, Kancelarija za mlade Grada Subotica i Politehnička škola iz Subotice sa Prof. Isom Planićem.

Cilj projekta "Hoću da znam, jer ja biram!“ je smanjenje problema bolesti zavisnosti u AP Vojvodini kroz unapređenje informisanosti, znanja i motivaciju mladih da kroz kreativnost prevazilaze razvojne probleme, korisno provode slobodno vreme i usvajaju ponašanja u korist zdravlja. Ciljnu grupu su činili preko 500 učenika 18 srednjih škola iz 8 gradova AP Vojvodine: Subotice, Bačke Topole, Novog Sada, Ade, Sente, Sečnja, Vršca i Pančeva.

Održane su 3 multimedijalne tribine koje je vodio multidisciplinarni tim: lekar, psiholog, poznati sportista i bivši zavisnik. Korišten je potpuno nov pristup u edukativnom radu sa mladima koji je, po njihovoj oceni, bio drugačiji i interesantan, te vrlo dobro prihvaćen. Održane su različite sportske aktivnosti i promocija kontakta sa prirodom: mladi su isprobali penjanje po veštačkoj steni, šetali stazama ZOO Palić i stazama prirode oko Palićkog jezera (staza duga 20km).

Učenici srednjih škola AP Vojvodine su imali priliku da pokažu svoje zananje, stavove i kreativne sposobnosti na nagradnom konkursu za kratki film koji su mogli snimiti mobilnim telefonom u trajanju od 3 minuta. Prispelo je 11 kratkih filmova iz 7 gradova AP Vojvodine, a radove je prijavio 21 autor. Važno je reći da je u pripremi scenarija, snimanju i montaži filmova uzelo učešća još mnogo više srednjoškolaca, čak cela odeljenja ili škola. Korišćenje Fejsbuka, kao najposećenije društvene mreže, za pregled kratkih filmova i glasanje doprinelo je značajnoj vidljivosti Projekta i širenju informacija o ovom zdravstveno značajnom problemu koji je i najzastupljeniji upravo kod mladih. Procena je da je na indirektan način uključeno još preko 40 000 mladih. Ovom broju treba dodati i sve one koji su zaposleni u školama koji su se dodatno angažovali i pružili podršku i pomoć kao mentori, kao i roditelje i druge članove porodice. Efekat i poruke koju šalju kratki filmovi će svakako ostati i posle završetka ovog Projekta i to je svakako jedna od dugoročnijih koristi ovog Projekta.

U okviru medijske promocije Projekta otvorena je Fejsbuk stranica Projekta, dizajniran je logo Projekta, pripremljeni su i odštampani posteri za nagradni konkurs i promotivni blokovi sa sloganom „Život je vrh, osvoji ga!“ Svi lokalni mediji su redovno pratili aktivnosti Projekta i značajno su doprineli boljoj informisanosti, ne samo srednjoškolaca već i celokupne javnosti, o različitim aspektima problema zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, te o načinima prevencije.

Projekat je dostigao postavljeni cilj bolje informisanosti, prvenstveno srednjoškolaca, kao i njihovo aktivno uključenje u kreativne aktivnosti i zdrav način života. Značajan je i posredan uticaj Projekta na ostale grupe mladih.

Koordinator Projekta je Dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine i načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.