Komentara: 30
Pregleda: 7089

Završena obnova pruge Subotica-Senta

20.11.2020. u 15:20h
Izvor: Subotica.com
Posle godinu i po dana zastoja zbog obnove, danas će biti nastavljen železnički saobraćaj na deonici između Subotice i Sente, dugačkoj 38.5 km. Prvi putnički voz rekonstruisanom prugom između Subotice i Sente proći će danas. To je voz koji polazi iz Kikinde, a iz Sente za Suboticu kreće u 19.45 sati.
Završena obnova pruge Subotica-Senta

 Od sutra, 21. novembra, putnički železnički saobraćaj rekonstruisanom prugom odvijaće se po važećem redu vožnje, pa će rekonstruisanom prugom između Subotice i Sente saobraćati ukupno šest vozova, po tri iz svakog pravca. Tako će od sutra iz Subotice u 4.25, 07.05 i u 14.35 sati polaziti voz za Sentu, dok će vozovi iz Sente za Suboticu polaziti u 05.45, 12.05 i u 19.45 sati.     

Ovo je jedna od najvećih investicija u Vojvodini, koja je i od regionalnog značaja jer povezuje Suboticu, preko opština Kanjiže, Sente i Čoke, sa Kikindom i Zrenjaninom.

- Ponovo uspostavljen putnički saobraćaj železnicom znači olakšanje putovanja za građane ovog područja ali je ova pruga značajna i za privredu cele regije, naročito što će predstavljati jedan od alternativnih pravaca dok se bude gradila pruga za velike brzine Novi Sad – Subotica – ističe Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice. - Pruga je rekonstruisana kako polovnim materijalom sa magistralnih pruga, tako i novim materijalima. Radovima je obuhvaćena, između ostalog, kompletna zamena šina, pragova i tucanika na ovoj deonici, urađene su pružne oznake, uređene su bankine na prelazima i železnička stanica u naselju Orom.

Ovim je brzina vozova povećana na 80 kilometara na sat na putničkom i 60 kilometara na sat u teretnom železničkom saobraćaju, a nosivost pruge na 22,5 tona po osovini.

Radovi na jednokolosečnoj, neelektrificiranoj pruzi Subotica – Senta, dugoj 38,5 kilometara počeli su aprila prošle godine. Vrednost radova, koje je finansiralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi oko 15.36 miliona evra.

Preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije“ upozorava sve učesnike u drumskom saobraćaju da na putnim prelazima između Subotice i Sente poštuju propise i saobraćajnu signalizaciju kako bi se izbegle nesreće, imajući u vidu da se od subote, 21. novembra, ponovo na ovoj relaciji uspostavlja redovan putnički železnički saobraćaj.

- Od sutra će između Subotice i Sente svakodnevno saobraćati ukupno šest putničkih vozova, kojih u prethodnih godinu i po dana nije bilo na ovoj pruzi. Zbog toga upozoravamo sve učesnike u drumskom saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, pažljivo prelaze preko putnih prelaza i budu odgovorni prema sebi i drugima, s obzirom na povećan intenzitet i brzinu vozova između Subotice i Sente – kažu u preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije“. - Ovo je posebno značajno jer se na rekonstruisanoj pruzi Subotica – Senta nalazi ukupno 21 putni prelaz, od kojih je 20 obezbeđeno znakovima vertikalne drumske signalizacije („Stop“, „Andrejin krst“).

Pruga Subotica – Senta izgrađena je 1889. godine, a poslednji put je remontovana dvadesetih godina prošlog veka, što znači da nije rekonstruisana skoro čitav vek.  Zbog toga je stanje železničke infrastrukture na ovoj pruzi bilo veoma loše, brzina vozova je bila svega 10-30 kilometara na sat, a nosivost pruge samo 16 tona po osovini.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 2 nedelje
Komentara: 30
Pregleda: 7089
Povezane teme
pruga železnica železnice srbije željeznički saobraćaj železnički prevoz železnički saobraćaj
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.