Komentara: 0
Pregleda: 2323

Završen međunarodni festival pozorišta za decu

27.09.2014. u 14:33h
Izvor: RTV
Nakon sedam dana, u Subotici je sinoć završen 21. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji je i ove godine, u takmičarskom delu programa, okupio najznačajnije predstave iz celog sveta namenjene najmlađima.
Završen međunarodni festival pozorišta za decu

Prema odluci žirija, kojim je predsedavao Boris Goldovski, Gran pri Festivala za najbolju predstavu u celini dodeljen je predstavi "Boribon i Anipani" u režiji Edine Elinger i izvođenju Budimpeštanskog pozorišta lutaka iz Mađarske.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Kati Čato za režiju predstave "Lenka" i izvođenju Pozorište lutaka Bjalistok, Poljska.

Nagrada za najbolju scenografiju dodeljena je Marijeti Golomehovoj za scenografiju u predstavi "Dah", Dečijeg pozorišta Subotica.

Specijalna nagrada za konceptualni i najveći umetnički domet dodeljena je predstavi "Kurosolo III Hatenaši", u režiji Jojičija Nišimure i izvođenju Mijako Kurotani, Pozorišta "Žanr: Siva = groteska s egoističnim predmetima i podaničkim telima", Tokio, Japan.

Nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljena je Hristu Hamlijevu za muziku u predstavi "Dah", Dečijeg pozorišta Subotica.

Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena je Robertu Smoliku za najbolje tehnološko rešenje lutaka u predstavi "Pekara Mišmaš", Mini teatara Ljubljana, Slovenija.

Specijalna nagrada žirija za otkrivanje i realizaciju novih tema u teatru za decu dodeljena je za predstavu "Ima li deda odela", u režiji Emilije Mrdaković, pozorištu mladih Novi Sad.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko odnosno animatorsko majstorstvo dodeljene su Jaceku Dojlidku za uloge u predstavi "Lenka". u izvođenju Pozorišta lutaka Bjalistok, Poljska, zatim Šri Vinodu Batu za uloge u "Marionetskoj predstavi iz Radžastana" Indija.

Ove nagrade takođe su dodeljene Violeti Tomić za uloge u predstavi "Pekara Mišmaš" Mini teatra Ljubljana, Slovenija; Peteru Berčenjiju za uloge u predstavi "Boribon i Anipani", budimpeštanskog pozorišta lutaka i Branku Iliću za ulogu u predstavi "Ružno pače" Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora.

Nagrade je dodelio selektor i direktor Festivala Slobodan Marković, a tokom ceremonije zatvaranja nastupili su KUD Talentum i Novokuznjecki teatar lutaka "Skaz" iz Rusije.

Festival je počeo 21. septembra, a u takmičarskom programu prikazano je 15 najrelevantnijih predstava za decu iz celog sveta - Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve iz Srbije: "Ima li deda odelo?" Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i "Dah" subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.

Ove predstave su odabrane u konkurenciji čak 230 predstava iz 44 zemlje.

Ovogodišnji dobitnici nagrade Mali princ, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, su Timoti Džon Bajford, britanski režiser, scenarista i glumac, koji je veći deo svog radnog veka proveo u Srbiji i Geza Balog, reditelj, dramaturg i teatrolog iz Mađarske.

U okviru 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu ove godine prikazano je 15 predstava iz 13 zemalja sveta.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2323
Povezane teme

scena jadran

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.