Komentara: 10
Pregleda: 3055

Završen jesenji selektivni izlov ribe na Paliću, pri kraju i "Ekolakus" projekat

14.10.2022. u 14:22h
Izvor: Subotica.com
U okviru jesenjeg selektivnog izlova invazivnih vrsta, koji je okončan početkom nedelje, iz jezera Palić izlovljeno je više od 13 tona ribe. Ovo je ujedno bila i poslednja aktivnost u okviru "Ekolakus" projekta koji se završava krajem godine, a koji ima za cilj poboljšanje vode i zaštitu biodiverziteta u jezerima Palić i Ludaš.
Završen jesenji selektivni izlov ribe na Paliću, pri kraju i "Ekolakus" projekat

Za četiri godine, koliko se sprovodi selektivni izlov, iz jezera Palić izlovljeno je oko 250 tona invazivne ribe, a u okviru ovogodišnjeg jesenjeg izlova više od 13 tona.

- Tokom ovog poslednjeg izlova smo primetili da imamo veću količinu smuđa, bilo je dana kada smo u jezero vraćali i po 2.500 jedinki. U većoj količini su prisutne i druge autohtone vrste poput šarana i crvenperki. Poboljšanje je vidljivo i na Ludašu i tamo ima dosta sumuđa, štuke i drugih autohtonih vrsta, a našli smo i čikove što je strogo zaštićena vrsta. U 2. i 3. sektoru jezera Palić ove godine je rađen detaljan monitoring i rezultati su dobri. U ovom jezeru nalazimo i kapitalne primerke šarana, štuke i smuđa, što pokazuje da je stanje bolje nego što izgleda kada pogledamo boju jezera - objašnjava Tamaš Vinko, stručni saradnik u JP "Palić Ludaš".

Završen jesenji selektivni izlov ribe na Paliću, pri kraju i "Ekolakus" projekatSelektivni izlov ribe jedna je od aktivnosti koja se godinama unazad realizovala u okviru projekta "Ekolakus", a u te svrhe utrošeno je oko 150 hiljada evra. Iako se projekat privodi kraju, iz JP "Palić Ludaš" najavljuju da će nastaviti sa selektivnim izlovom, kao i sa poribljavanjem.

- Kroz ovaj projekat, za potrebe selektivnog izlova invazivnih vrsta, dobili smo jedan čamac izrađen baš za naše potrebe, kao i osam specijalnih vrški. Pošto opremu imamo, a naši ljudi su obučeni da vrše selektivni izlov, planiramo da nastavimo sa ovim aktivnostima koje imaju efekat i utiču na poboljšanje vode u Paliću - najavljuje Marta Dobo, direktorka JP "Palić Ludaš".

Završen jesenji selektivni izlov ribe na Paliću, pri kraju i "Ekolakus" projekatIzlovljene invazivne vrste poslužile su kao hrana za stanovnike ZOO vrta na Paliću.

- Imamo dovoljno ribe da obezbedimo kompletnu ishranu za sve vrste barskih i jezerskih ptica bar do kraja godine. Svu ribu koju ne iskoristimo kao svežu, odlažemo u naše hladnjače i čuvamo za ishranu životinja  -objašnjava Sonja Mandić, direktorka Zoo vrta Palić.

Završen jesenji selektivni izlov ribe na Paliću, pri kraju i "Ekolakus" projekatSelektivni izlov samo je jedna od aktivnosti koje su realizovane u okviru "Ekolakus" projekta koji je sa čak 7,8 miliona evra podržala Vlada Nemačke putem KFW banke.

- Kroz ovaj projekat je izgrađena dodatna jedinica na gradskom prečistaču koja prečišćava vodu koja je već prošla kroz prečistač, odnosno eliminiše fosfor koji je dominantni hranljivi sastojak koji šteti jezeru Palić. Takođe, u naselju Palić proširena je pokrivenost kanalizacionom mrežom. Zahvaljujući potisnom vodu, otpadna voda se više ne izliva u kanal Palić-Ludaš, već se odvodi do Subotice gde se prečišava zajedno sa otpadnom vodom iz grada. Treća važna investicija koja je realizovana u okviru "Ekolakus" projekta je podizanje zaštitnog pojasa vegetacije oko 4. sektora jezera Palić i oko jezera Ludaš - podsetio je Marko Stojčić, saradnik na projektu sanacije jezera "Ekolakus".

Završen jesenji selektivni izlov ribe na Paliću, pri kraju i "Ekolakus" projekatUkupna vrednost ovog velikog projekta koji finasira Vlada Nemačke je 7,8 miliona evra, a i Grad je dao svoj doprinos.

- Grad je opredelio više od milion evra za eksproprijaciju zemljišta. U toku je proces prenamene 10 kilometara zemljišta oko 4. sektora jezera Palić i 14 kilometara oko Ludaškog jezera - kazao je Stojčić i odao da su sve aktivnosti u okviru ovog višegodišnjeg projekta privedene kraju - Od početka realizacije projekta prikupljamo podatke, a preostaje nam da ih analiziramo i da  prezentujemo rezultate.

Izvor: Subotica.com
Izlovljavanje invazivne ribe u Palićkom jezeru (Projekat "Ecolacus") Izlovljavanje invazivne ribe u Palićkom jezeru (Projekat "Ecolacus") Izlovljavanje invazivne ribe u Palićkom jezeru (Projekat "Ecolacus") Izlovljavanje invazivne ribe u Palićkom jezeru (Projekat "Ecolacus") Izlovljavanje invazivne ribe u Palićkom jezeru (Projekat "Ecolacus") Izlovljavanje invazivne ribe u Palićkom jezeru (Projekat "Ecolacus") Izlovljavanje invazivne ribe u Palićkom jezeru (Projekat "Ecolacus") Izlovljavanje invazivne ribe u Palićkom jezeru (Projekat "Ecolacus")
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 3055
Povezane teme

ludaško jezero

jezero palić

marta dobo

izlov ribe

ecolacus

tamaš vinko

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.