Komentara: 0
Pregleda: 2782

Završen 19. Festival evropskog filma na Paliću

21.07.2012. u 16:04h
Izvor: RTV Yueco
Svečanim uručenjem nagrada za najbolja ostvarenja, završen je 19. festival evropskog filma na Paliću.
Završen 19. Festival evropskog filma na Paliću

Sa skresanim budžetom, organizatori su uspeli da prikažu 80 najrelevantnijih filmova – predstavnika evropske kinematografije, od čega se njih 14 takmičilo za nagradu za najbolji film, i to nakon prikazaivanja na prestižnim festivalima u kanu i Berlinu.

Ono što raduje organizatore jeste nešto što su imali priliku da vide pre neku noć – red za karte i pitanje “Ima li neko kartu više?”

Predsednica žirija Mira Furlan proglasila je najbolje filmove na ovogodišnjem festivalu, a direktor festivala Radoslav Zelenović uručio prestižne nagrade - “Zlatni toranj” za najbolji film, koji je dodeljen ostvarenju “Iza brda” u režiji Emina Alpera iz Turske.

Nagrada “Palićki toranj” za najbolju režiju pripala je Ulrihu Zajdlu za austrijsko-nemačko-francuski film “Raj: Ljubav”. Žiri je imao zadatak da od 14 filmova u takmičarskom programu odluči koji su najbolji, a odluka o nagrađenima nije doneta jednoglasno.

Od 14. do 20. jula na nekoliko lokacija u Subotici i na Paliću prikazano je preko 80 filmova, bez i jedne tehničke greške. Na letnjoj pozornici u jednom momentu zajedno su stajali Mira Banjac, Mira Furlan, Žan Mark Bar i Zoran Simjanović. Svaki od filmova prikazanih u takmičarskom i programu “Paralele i sudari” predstavljao je neko iz ekipe filma. Festival je imao oko 300 gostiju iz sveta filma i 180 akreditovanih novinara. Sve navedeno ne ohrabruje organizatore toliko, koliko slika koju su videli pre neku noć na letnjoj pozornici.

Na radost organizatora i publike, ovogodišnji festival prošao je bez kiše, bez velikih vrućina u toku noći i bez komaraca. Sledeće godine, ovaj festival će biti jubilarni – Subotica i Palić biće domaćini 20. po redu smorte najboljih evropskih filmova. Festival će biti održan od 13.-19.jula 2013. godine,

Završen 19. Festival evropskog filma na Paliću

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2782
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

zlatni toranj

palićki toranj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.