Komentara: 2
Pregleda: 7816

Objekte komunalne infrastrukture pored zgrada popravljaju preduzeća, a ne građani!

04.11.2013. u 09:55h
Izvor: Subotičke novine
Pod „Održavanjem komunalnih objekata, uređaja i opreme“, u članu 118 piše: „Komunalni objekti, uređaji i oprema, u smislu ove odluke, su oni komunalni objekti, uređaji i oprema koji služe za proizvodnju komunalnih proizvoda i pružanje komunalnih usluga korisnicima i druga dobra u opštoj upotrebi, a nalaze se na javnoj površini ili na spoljnjem delu zgrade“.
Objekte komunalne infrastrukture pored zgrada popravljaju preduzeća, a ne građani!

Gore navedeni član nabraja koji su to objekti, uređaji i oprema, pored ostalog i poklopci na otvorima šahtova i slivničke rešetke ali i „drugi komunalni objekti i uređaji koji se postavljaju na javnim površinama“. Naredni član 119 kaže: „Komunalne objekte, uređaje i opremu iz člana 118 ove odluke održava pravno lice ili preduzetnik kome je povereno obavljanje komunalne delatnosti. Pravno lice ili preduzetnik iz stava 1 ovog člana, dužno je da komunalne objekte i uređaje održava u ispravnom, urednom i čistom stanju“.

Objekti komunalne infrastrukture pored zgrada u nadležnosti su javnih komunalnih preduzeća kojima su povereni, a ne, kao do sada, vlasnika stanova. Zašto je bilo potrebno godinu dana da se popravi rupa pored četvorospratnice na Aleji maršala Tita 3?

Otkupom društvenih stanova, pre skoro dve decenije, novopečeni vlasnici prihvatili su niz obaveza koje se tiču održavanja unutar zgrade, što se uglavnom finansira preko etažne naknade i ugovora skupštine stanara sa Direkcijom za izgradnju grada. Stanari su, međutim, manje bili upoznati da u njihovu nadležnost spadaju i objekti komunalne infrastrukture neposredno uz zgradu, koji čine deo njenih instalacija. U pitanju su uglavnom obodni kanalizacioni šahtovi, a do neprijatnog saznanja u zgradama su došli tek u poslednje vreme kada je „šahtovska mafija“ sa uličnih rešetki i slivničkih poklopaca prešla na poklopce pored zgrada. Predstavnicima skupština stanara odgovoreno je da sami moraju da snose troškove zamene i postavljanja novih poklopaca.

Objekte komunalne infrastrukture pored zgrada popravljaju preduzeća, a ne građani!

Nova Odluka o komunalnom redu stupila je na snagu decembra prošle godine, i ona je tačno definisala ko održava komunalne objekte, uređaje i opremu, ali i pored toga, kada se na betonskom prolazu između zgrade na Aleji maršala Tita broj 3 i garaža otvorila rupa, svi zahtevi stanara, kako „Vodovodu i kanalizaciji“ tako i Direkciji za izgradnju grada bili su odbijani, a oni su upućeni da se sami organizuju, otklone kvar i poprave rupu o svom trošku.

„Kvar je nastao tako što je oštećena obodna kanalizaciona instalacija zgrade i nakon toga je došlo do propadanja i urušavanja zemlje, pa je ulegla i propala betonska ploča. Komunalna inspekcija još 5. decembra prošle godine izdala je Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ rešenje da ovaj kvar sanira, ali je to, na ponovljeni zahtev inspekcije, konačno urađeno tek ovih dana“, kaže komunalni inspektor Slobodan Banjanin.

Razlog zbog kojeg su stanari od prošlog decembra uzalud kucali na razna vrata jeste taj što je po staroj Odluci o komunalnom redu obodna instalacija kada je reč o održavanju pripadala zgradi. Osim toga, i još uvek važeća Odluka o kanalizaciji jednako definiše nadležnosti, pa je bilo potrebno da rupa dostigne razmere koje ugrožavaju bezbednost vozača i onih koji tuda prolaze, pa da se konačno razjasni ono što je još krajem prošle godine trebalo da bude jasno.

Objekte komunalne infrastrukture pored zgrada popravljaju preduzeća, a ne građani!

Sve ono što je izvan zgrade predstavlja javnu površinu, a sve što je na javnoj površini pripada komunalnim preduzećima, po članu 118 i članu 119 Odluke o komunalnom redu. Postoji, doduše, i dalje nesklad sa Odlukom o kanalizaciji, koja određuje da je u vlasništvu građana sva instalacija do prve revizione šahte, ali Odluka o komunalnom redu ipak je važnija i u „Vodovodu i kanalizaciji“ su to shvatili i otklonili kvar. Po novoj Odluci, što je veoma značajno, kao inspekcija možemo da reagujemo i izdajemo naloge kako građani ne bi trpeli. S obzirom da u gradu ima dosta objekata koji su u problematičnom stanju, javna komunalna preduzeća imaće, istina, dodatne troškove, ali ukoliko ih sukcesivno budu popravljali, uspeće da ih dovedu u red“, kaže Slobodan Banjanin.

Kod „rupe“ na Radijalnom putu, može se reći, presečena je dilema da li stanari treba da plaćaju popravke komunalne infrastrukture izvan svoje zgrade i to više ne bi trebalo da bude kamen spoticanja i ubeđivanja kao do sada. A što se tiče Odluke o kanalizaciji, s obzirom da su upravo u toku pripreme da se donese nova, konačno bi, posle gotovo godinu dana, u njen tekst trebalo uneti i odredbe iz Odluke o komunalnom redu.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 7816

Povezana zviždaljka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.