Komentara: 1
Pregleda: 1949
Foto

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata obeležio 15 godina postojanja

12.04.2024. u 13:46h
Izvor: Subotica.com
Prva i jedina profesionalna ustanova hrvatske kulture u Srbiji, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata obeležio je deceniju i po postojanja i rada.
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata obeležio 15 godina postojanja

Osnovna programska misija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici je rad na naučnim, stručnim, razvojnim i primenjenim istraživanjima u oblastima kulture, umetnosti i nauke vojvođanskih Hrvata, zatim rad na području bibliografije i arhivistike, menadžmenta i edukacije u kulturi i u podsticanju, organizovanju i priređivanju kulturne produkcije hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini.

Značajnu godišnjicu čestitao je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i prvi direktor ZKVH.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata obeležio 15 godina postojanja- Temeljno opredeljenjenje Republike Srbije je inkluzija, odnosno integracija i podrška očuvanju i razvoju multikulturalizma, da se svaki građanin u državi oseća ravnopravno. Činimo napore kako bi multikulturalni prostor Srbije ostao "živ" i kako bi svaki građanin u našoj državi, svaki pripadnik nacionalne manjine, sebe doživljavao ravnopravnim i gradio svoje perspektive – poručio je Žigmanov na svečanoj akademiji - Hrvatska zajednica u Srbiji mora biti ponosna na ono što je Zavod uradio i kad je reč o organizovanosti kulturne scene, razvoju i usvršavanju multikulturnih praksi, snaženju kulture sećanja, organizovanju prostora prošlosti i zadavanju smernica za budućnost. To je zajednica koja je, čuvajući svoje, učila od drugih i bila spona prema brojnim kulturama - prema većinskom narodu, manjinskim zajednicama, ali i prema jedinstvenom hrvatskom kulturnom prostoru i srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, Hrvati u Srbiji su svoje mesto našli i učešće ove zajednice u izvršnoj vlasti Srbije dokaz zrelosti. ZKVH osnovan je 2008. godine od strane Skupštine AP Vojvodine a suosnivač je i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata obeležio 15 godina postojanja

 - Lako je započeti a teško istrajati a ZKVH je istrajao svih ovih 15 godina i zahvalni smo mu na tome. Hvala i što je profesionalizovao kulturnu scenu, što je izgradio prepoznatljivu crtu naše kulture i sačuvao sećanje naše zajednice, podržavao i amaterizam u kulturi – istakla je Jasna Vojnić, predsednica ZKVH.

U ime drugog suosnivača, Pokrajinske vlade godišnjicu je čestitao Goran Kaurić, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose na nacionalnim zajednicama, ističući da u Vojvodini ima čak 22 nacionalne zajednice, ali samo pet ima ovakvu ustanovu.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata obeležio 15 godina postojanja

 - Pokrajinska vlada se trudi da omogući nacionalnim manjinama da sačuvaju svoju prošlost i tradiciju, ali i da baštine sadašnjost – naglasio je Kaurić ističući kontinuitet rada ZKVH.

Izvor: Subotica.com
Svečana akademija povodom 15 godina Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Svečana akademija povodom 15 godina Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Svečana akademija povodom 15 godina Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Svečana akademija povodom 15 godina Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Svečana akademija povodom 15 godina Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Svečana akademija povodom 15 godina Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Svečana akademija povodom 15 godina Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Svečana akademija povodom 15 godina Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 nedelje i 6 dana
Komentara: 1
Pregleda: 1949

Povezana vest

Povezane teme

zavod za kulturu vojvođanskih hrvata

jasna vojnić

tomislav žigmanov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.