Komentara: 3
Pregleda: 2193

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata obeležava 15 godina rada

10.04.2024. u 14:18h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom, u četvrtak u Velikoj većnici Gradske kuće, biće obeleženo 15 godina rada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata obeležava 15 godina rada

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata prva je i jedina profesionalna kulturna ustanova Hrvata u Srbiji, osnovan je Odlukom Skupštine AP Vojvodine i Hrvatskog nacionalnog vijeća 2008. godine.

U proteklih deceniju i po, njegov rad bio je usmeren na kulturu, umetnost i nauku.

- Tokom svih ovih godina imamo 70 izdatih publikacija, najviše naučnog karaktera, tri nosača zvuka, štampamo dva časopisa godišnje, jedan je godišnjak za naučna istraživanja, a drugi je časopis za književnost i umetnost „Nova riječ“ - ističe Katarina Čeliković, direktorka ZKVH. - . Imamo i 70 održanih naučnih kolokvijuma, više desetina stručnih skupova, osnovali smo zavičajnu biblioteku „ Biblioteca Croatica“, razvojni projekat digitalizacije arhivske, bibliotekarske i muzejske građe Hrvata u Vojvodini, izdali smo digitalnu zbirku, izrađujemo katalog nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini. Imamo desetak realizovanih naučnih istraživanja i dodeljujemo četiri nagrade u području izdavaštva. Kroz dva projekta negujemo kulturu sećanja, a sarađujemo i sa desetak škola u Hrvatskoj.

Sve to će biti predstavljeno sutra na svečanoj akademiji, na kojoj se očekuje prisustvo velikog broja gostiju iz Srbije i Hrvatske. Takođe, biće proglašeni i pobednici konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola.

- Tradicionalna kultura nešto što svaki narod najviše voli. Naša tradicionalna kultura je sada obrađena preko registra nematerijalne kulturne baštine, stoga ćemo sutra čuti Edija Tajma, najboljeg gajdaša u Republici Srbiji iz Sremske Mitrovice, pogledaćemo kako zvuči šokačko žensko tradicionalno pevanje tzv. pevanje na bas, kao i tamburašku muziku preko kola, bećaraca… Ne zaboravljamo ni Antuna Gustava Matoša ni to koliko je jezik važan - najavljuje direktorka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 2193

Povezana vest

Povezane teme

zavod za kulturu vojvođanskih hrvata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.