Komentara: 10
Pregleda: 3759

Zamena 25 kilometara toplovoda

21.05.2014. u 16:35h
Izvor: Agencija "Tanjug"
U Subotici su u toku radovi na zameni toplovodnih cevi u dužini od skoro 25 kilometara kojim će “Subotička toplana” dodatno smanjiti gubitke u transportu toplotne energije, a samim tim i troškove.
Zamena 25 kilometara toplovoda

Radi se o finansiraju u sklopu kreditnog aranžmana sa Nemačkom razvojnom bankom KFW, a kako ocenjuju nadležni, nakon njih Subotica će imati najmoderniji sistem daljinskog grejanja u zemlji.

Kako je Tanjugu izjavio Božidar Krstić, pomoćnik direktora JKP “Subotička toplana”, u toku je zamena toplovodnih cevi na više lokacija u gradu, u ukupnoj dužini od 12,5 kilometara, što znači da će biti postavljeno 25 kilometara novih cevi.

Radovi su počeli pre prvomajskih praznika, bili su usporeni zbog velikih padavina, a moraju biti završeni do početka grejne sezone.

Trenutno se izvode na naselju Radijalac, u samom centru grada, kod zgrade bioskopa Jadran i u naselju Prozivka.

Radove izvodi Štrabag, sa svojim podizvođačima i ukupno stotinu radnika, a radiće se na još tri lokacije – ka zgradi SUP-a u Kertvarošu, kod autobuske stanice i kod Bolnice.

Radovi su finansirani preko kreditnog aranžmana Republike Srbije i Nemačke razvojne banke KFW. Ukupna vrednost aranžmana koji se odnosi na Suboticu vredan je 4,6 miliona evra, od čega vrednost zamene toplovoda iznosi 2,3 miliona, a ostatkom će biti finansirana zamena podstanica i dalja modernizacija sistema upravljanja same toplane.

Krstić je ocenio da će nakon završetka radova “Subotička toplana” ostvariti velike uštede kroz smanjenje gubitaka toplotne energije u distributivnoj mreži.

“Nekada smo starim cevovodima imali gubitke između 10 i 20 metara kubnih po času. Izmenama pojedinih delova toplovoda ti gubici su smanjeni na 12-13 kubika po času, a pre ove rekonstrukcije smo imali između 2 i 3 kubika po času. Sad planiramo da smanjimo gubitke na manje od jednog kubika po satu” – rekao je Krstić Tanjugu.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 3759

Povezane vesti

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

toplovod

gradska toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.