• Pregleda: 3171

Zamena 25 kilometara toplovoda

U Subotici su u toku radovi na zameni toplovodnih cevi u dužini od skoro 25 kilometara kojim će “Subotička toplana” dodatno smanjiti gubitke u transportu toplotne energije, a samim tim i troškove.
Zamena 25 kilometara toplovoda

Radi se o finansiraju u sklopu kreditnog aranžmana sa Nemačkom razvojnom bankom KFW, a kako ocenjuju nadležni, nakon njih Subotica će imati najmoderniji sistem daljinskog grejanja u zemlji.

Kako je Tanjugu izjavio Božidar Krstić, pomoćnik direktora JKP “Subotička toplana”, u toku je zamena toplovodnih cevi na više lokacija u gradu, u ukupnoj dužini od 12,5 kilometara, što znači da će biti postavljeno 25 kilometara novih cevi.

Radovi su počeli pre prvomajskih praznika, bili su usporeni zbog velikih padavina, a moraju biti završeni do početka grejne sezone.

Trenutno se izvode na naselju Radijalac, u samom centru grada, kod zgrade bioskopa Jadran i u naselju Prozivka.

Radove izvodi Štrabag, sa svojim podizvođačima i ukupno stotinu radnika, a radiće se na još tri lokacije – ka zgradi SUP-a u Kertvarošu, kod autobuske stanice i kod Bolnice.

Radovi su finansirani preko kreditnog aranžmana Republike Srbije i Nemačke razvojne banke KFW. Ukupna vrednost aranžmana koji se odnosi na Suboticu vredan je 4,6 miliona evra, od čega vrednost zamene toplovoda iznosi 2,3 miliona, a ostatkom će biti finansirana zamena podstanica i dalja modernizacija sistema upravljanja same toplane.

Krstić je ocenio da će nakon završetka radova “Subotička toplana” ostvariti velike uštede kroz smanjenje gubitaka toplotne energije u distributivnoj mreži.

“Nekada smo starim cevovodima imali gubitke između 10 i 20 metara kubnih po času. Izmenama pojedinih delova toplovoda ti gubici su smanjeni na 12-13 kubika po času, a pre ove rekonstrukcije smo imali između 2 i 3 kubika po času. Sad planiramo da smanjimo gubitke na manje od jednog kubika po satu” – rekao je Krstić Tanjugu.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

10
bc Odgovori
Onda to znaci da ako je realna cena centralnog grejanja 60 i nesto dinara po metru kvadratnom ( a ne ova trenutna koja prelazi preko 100 dinara ) da bi sada sa ovim sistemom ustede na gubicima prilikom transporta, suboticka toplana mogla gradjanima da pruzi svoje usluge daleko ispod 60 dinara po metru kvadratnom grejanog prostora.
Aleksandar Odgovori
To ti znaci da su nas ovu godinu opilali za grejanje zbog pocetka radova, i da ce nas za sledecu godinu isto opilati kako bi isplatili radove. Da li je normalno da vam u stanu bude zimi 20 stepeni plus/minus 1 stepen i da nemate prava da se zalite? Da li u zimskom periodu kada je napolju minus 20 stepeni, mozete da vodite brigu o detetu na plus 19 stepeni i da se ne razboli? Ranije se nije islo u skolu kada je bilo 18 stepeni. Dosta vise po dzepu gradjana!!!
exsex Odgovori
Nije mi jasno, kako ovo bude? 10-20 pa 12-13 pa 2-3 i na kraju, manje od jedan.
Borac Odgovori
Da vam kazem..sve ce to platiti korisnici toplotne energije jkp "Suboticka Toplana"..uveli su dvotarifni nacin naplate..kako bi injihovi zaposleni imali plate i preko leta..lov u mutnom.To vam je najskuplji vid grejanja.I sto je najjadnije,postojecim korisnicima koji zele da raskinu saradnju sa njima,nedaju da to ucine!I sadasnji direktor isti kao i onaj prethodni,i sadasnja vladajuca vecina ista kao i ona prethodna!!!
ffilozoff Odgovori
Toplana salje opomene pred plenidbu i do samo 20,000din,a ZIME nije bilo, grejali smo ulicu,a SAD krece plenidba onima koji nisu placali ONO STO NISU NI POTROSILI!!! ZASTO???? Naravno u toku letnjeg perioda nam uzmu 7-8000din ZASTO???? A ako neko hoce da se iskljuci iz sistema,ne moze-ZASTO??? TOplana,kablovska,i vodovod sistematski uzimaju OGROMNE NOVCE od SUBOTICANA-niko ih ne kontrolise i nikad nemaju ODGOVOR na pitanje? ZASTO???
ruza Odgovori
bitno je da se svake godine grad RASKOPA...
Građananin Odgovori
Ja bih samo voleo da vidim, da će nakon završetka radova, izvođači, vratiti grad u prvobitno stanje. I ovako imamo dosta "ruševina", ne fali nam još...
Nadam se da je ovo bio jedan od uslova na tenderu, koji je dobila novosadska firma...
KOLE Odgovori
placamo najskuplje grejanje u regionu,sto se tice subotice,da li ce se smanjiti cena ovim radovima?
sos Odgovori
cena izvodjenja radova je nejasno ,neprecizno iskazana,potrebno je iskazati cenu materijala plus cenu rada.svemu ovome treba dodati i cenu otpadnog(gvozdenog materijala, cevi 12500 m i svega drugog sto prati ovu vrstu investicije)i kupca (otpada) koji ce izvrsiti otkup.mozda na kraju ispadne da isti privatni ''otpad'' koji je oslobodio ''elektrovojvodinu'' i ''agrokombinat'' od svega ''suvisnog i nepotrebnog'' sad to isto uradi i sa'' toplanom''!!
da menjam pseudonim Odgovori
Raskopanje islo - izvrseno dosta brzo ali postavljanje cevi vec jako sporo -- postavljene ali tu i tamo nisu vezane posao nisu u potpunosti zavrsili na pocetku Radijalca -- obisli kafanu - restoran u polukrugu neznam dali i taj nepotrebni obilazak placen iz donacije ako jeste ja kao donator taj trosak ne bih priznao verovatno trosak ce biti sakriven ili naplacen od potrosaca a ne od korisnika kafane jer tamo bas ispred kafane postavljen znak na radijalcu o zabrani parkiranja na 20 metara ali do sada ni jedan veliki - skupoceni auto nije odnesen ali ako neki bednik stane na takvo mesto negde u gradu odma intervenisu i nose kola i naplacuju 5.000 din to je sramotno ponasanje odgovorni u gradu ! treba odstraniti znak zabrane ako stitite goste te kafane - krcme ili postupite po zakonu svima jednako. treba vezati te okuke i postaviti ulazne cevi u zgrade i zatrpati iskopan kanal sto pre i ne vuci zavrsetak radova do pocetka grejne sezone. tako se neradi u Evropi trebalo bi odvici od balkanskog poslovanja i u toplani. vezivati sto pre okuke uvesti prikljucke u zgrade i zatrpati iskopan kanal - odneti izvadjene stare cevi ne vuci vreme i naplatiti posao sto je moguce skuple jer iz opravdanog nerada duze trajalo izvodjenje !!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.