Komentara: 2
Pregleda: 5171
Foto

Zajedno do poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom

20.02.2017. u 14:41h > 16:04
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće danas je počela dvodnevna deseta sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije.
Zajedno do poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom

Na sednici koja je izmeštena iz republičkog parlamenta govori se o položaju osoba sa invaliditetom i migrantskoj krizi.

Izmeštena sednica, kojom je presedavala Vesna Rakonjac, počela je na Svetski dan socijalne pravde i na njoj je danas bilo reči o položaju osoba sa invaliditetom, sa posebnim osvrtom na delovanje nevladinih organizacija i usluge socijalne zaštite koje one pružaju.

- Zahvalni smo svima koji su došli da saslušaju probleme koje imaju osobe sa invaliditetom i njihove porodice i nadam se da ćemo zajedno doći do predloga za izmenu zakona koji će poboljšati položaj osoba sa invaliditetom – kaže Suzana Skenderović, predsednica gradskog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, koja je inicirala ovaj sastanak. - Najveći problem je podrška porodicama, koja jeste prepoznata u zakonu ali je država to prepustila lokalnoj samoupravi koja treba da licencira usluge kao što su lični pratilac, stanovanje uz podršku, personalna asistencija, dnevni boravci... Ali podrška porodicama je veoma mala i one žive prvenstveno od tuđe nege i pomoći. Neophodna je veća podrška biološkoj porodici, kako bi osoba sa invaliditetom što duže ostala u njoj i tako mogla da napreduje.

Da je upravo nedostatak podrške porodicama najveći problem smatra i Eva Blaško Mihalik, predsednica Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Republike Srbije.

- Strategija za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom 2017-2020. godine se nadovezuje na Konvenciju Ujedinjenih nacija, potpisanu 2006. godine. Nova Strategija se najviše govori o obavezama lokalne samouprave prema osobama sa invaliditetom, a to je pre svega podrška porodicama – objasnila je Eva Blaško Mihalik. - Tu pre svega mislimo na personalne asistente, lične pratioce i na porodičnog asistenta, koji treba da pomogne celoj porodici. Nova Strategija isključuje medicinski problem osoba sa invaliditetom i podrazumava njihovo potpuno ravnomerno uključivanje u sve sfere društvenog života. Težište je da osoba ostane u svojoj porodici, gde će dobiti maksimalnu potporu, jer su institucije nešto najgore što može da se desi osobi sa invaliditetom.

Uprkos teškim vremenima, podrška lokalne saouprave osobama sa invaliditetom ne izostaje.

- Ove godine davanja za socijalnu zaštitu biće 4.72 odsto budžeta, odnosno 296 miliona dinara. O najugroženijma brinu Centar za socijalni rad, Gerontološki centar i Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju „Kolevka“ i u njima grad finansira usluge ličnog pratica ili personalnog asistenta, dnevni boravak za decu i odrasle sa posebnim potrebama i otvorenu zaštitu – pomoć i negu u kući – podsetio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite. - Tu su i konkursi za projekte udruženja osoba sa invaliditetom.

Sednica će na istom mestu biti nastavljena sutra, a tema će biti aktuelna migrantska kriza.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5171
Povezana vest
Povezane teme
osobe sa invaliditetom osobe sa autizmom osobe sa oštećenim sluhom osobe sa specijalnim potrebama svetski dan socijalne pravde pomoć za osobe sa invaliditetom podrška osobama sa invaliditetom
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.