Komentara: 0
Pregleda: 1840

Zabeležena prva zrna ambrozije u vazduhu

04.07.2018. u 13:56h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, u vazduhu je zabeležena visoka koncentracija polena koprive, dok je od jakih alergena registrovano i po koje zrno ambrozije.
Zabeležena prva zrna ambrozije u vazduhu

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, početkom i krajem prošle nedelje, u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna koprive po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovog alergena, može izazvati veoma jake reakcije kod alergičnih osoba.

Protekle nedelje zabeležena je i veoma niska koncentracija polena ambrozije u vazduhu. Iako je reč o veoma jakom alergenu, Tatjana Škorić, biolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, kaže da nema razloga za brigu, jer je registrovanje male količine polena ove korovske biljke u potpunosti normalna i uobičajena pojava za ovaj period godine.

- Zabeleženo je svega dva do tri zrna po metru kubnom vazduha, te je u pitanju veoma niska koncentracija koju ni izuzetno osetljive osobe ne mogu da osete. Ipak, ovo je period kada bi upravo te osobe mogle da započnu sa svojom redovnom terapijom, ali i signal da je vreme da se započne sa košenjem. Biljka je još uvek mlada, cvat je pretežno niskog rasta, zbog čega ni u narednom periodu ne očekujemo drastično povećanje, već samo uspostavljanje kontinuiteta u beleženju polena ambrozije - objašnjava Škorić, dodajući da se najveća koncentracija polena ovog alergena očekuje, sada već tradicionalno, u poslednjoj nedelji avgusta i prvoj nedelji septembra.

Kada su u pitanju trave, ostala drveća i korovi, poput konoplje, štireva, pepeljuge, čempresa, borova, bokvica, kiselica i lipe, tokom protekle nedelje beležili su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće kopriva, dok se očekuje da će umerenu koncentraciju beležiti trave, štirevi i pepeljuge.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1840

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ambrozija

cvetanje ambrozije

sezona alergija

polen

tatjana škorić

kopriva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.