Komentara: 7
Pregleda: 2078

Košenje ambrozije započeto još u maju

12.07.2018. u 15:54h
Izvor: Subotica.com
Prva zrna polena ambrozije u vazduhu registrovana su pre dve nedelje, pokazali su rezultati o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, te se sa sigurnošću može reći da je cvetanje ove korovske biljke uveliko u toku. Ipak, kako bi se sprečilo njeno širenje, a time i smanjila koncentracija u vazduhu, potrebno je na vreme započeti s njenim suzbijanjem i uništavanjem.
Košenje ambrozije započeto još u maju

Suzbijanje i uništavanje ambrozije može da se sprovede agrotehničkim merama, hemijski dozvoljenim preparatima, kao i na mehanički način, odnosno košenjem i čupanjem stabla biljke zajedno s korenom. Zbog rane vegetacije ove godine, s planskim košenjem ambrozije započelo se još početkom maja, kažu iz Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetiku, dodajući da će se u toku sezone cvetanja kositi četiri do šest puta, u zavisnosti od lokacije i potreba.

- Košenje se planira i izvodi u skoro svim delovima grada, a pogotovo u mesnim zajednicama Radanovac, Željezničko naselje, Aleksandrovo, Mali Bajmok, Novi Grad, Makova Sedmica, Ker, Gat, Peščara, Zorka i Dudova Šuma. Najugroženiji su rubni delovi Grada i prigradska naselja, budući da su najveći zagađivači neobrađene poljoprivredne površine, uvratine, utrine i zapušteni placevi, kojih ima najviše u navedenim delovima grada. S obzirom na osobinu polena ambrozije, da se veoma dobro raznosi vetrom i do 200 kilometara, sva područja koja su pod udarom vetrova su posebno ugožena - navode iz Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetiku.

Osim planskog košenja, koje je u nadležnosti javno-komunalnog preduzeća, prema Gradskoj Odluci o suzbijanju ove alergene biljke, vlasnici parcela su takođe dužni da ispred stambenog, odnosno poslovnog objekta suzbijaju i uništavaju ambroziju, kao i unutar granica građevinske, odnosno katastarske parcele.

Košenje ambrozije započeto još u maju

Ipak, poznato je da gotovo svake godine dosta problema prave napuštene privatne parcele, koje su pogodne za rast korovske vegetacije, a samim time i ambrozije. Iz nadležnog Sekretarijata kažu da je najbolji način da se ovaj problem otkloni da sugrađani prijave neodgovorne vlasnike, nakon čega će ih komunalna policija opomenuti, a ukoliko ne ispune svoju obavezu, i kazniti novčanim iznosom u visini do 25.000 dinara za fizička lica, dok za preduzetnike i pravna lica taj iznos može biti do 50.000 i 100.000 dinara.

- Komunalna policija i inspekcija ih obilaze i prvo opominju, a potom i kažnjavaju ako to ne urade. Najjednostavnija borba protiv ovog alergenta je da nakon što uklonite svoju ambroziju, prijavite neodgovorne vlasnike, koji će tada sigurno biti opomenuti i/ili kažnjeni - poručuju iz nadležnog Sekretarijata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2078

Povezana vest

Povezane teme

ambrozija

cvetanje ambrozije

suzbijanje ambrozije

sezona alergija

sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.