• Pregleda: 1428

Košenje ambrozije započeto još u maju

Prva zrna polena ambrozije u vazduhu registrovana su pre dve nedelje, pokazali su rezultati o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, te se sa sigurnošću može reći da je cvetanje ove korovske biljke uveliko u toku. Ipak, kako bi se sprečilo njeno širenje, a time i smanjila koncentracija u vazduhu, potrebno je na vreme započeti s njenim suzbijanjem i uništavanjem.
Košenje ambrozije započeto još u maju

Suzbijanje i uništavanje ambrozije može da se sprovede agrotehničkim merama, hemijski dozvoljenim preparatima, kao i na mehanički način, odnosno košenjem i čupanjem stabla biljke zajedno s korenom. Zbog rane vegetacije ove godine, s planskim košenjem ambrozije započelo se još početkom maja, kažu iz Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetiku, dodajući da će se u toku sezone cvetanja kositi četiri do šest puta, u zavisnosti od lokacije i potreba.

- Košenje se planira i izvodi u skoro svim delovima grada, a pogotovo u mesnim zajednicama Radanovac, Željezničko naselje, Aleksandrovo, Mali Bajmok, Novi Grad, Makova Sedmica, Ker, Gat, Peščara, Zorka i Dudova Šuma. Najugroženiji su rubni delovi Grada i prigradska naselja, budući da su najveći zagađivači neobrađene poljoprivredne površine, uvratine, utrine i zapušteni placevi, kojih ima najviše u navedenim delovima grada. S obzirom na osobinu polena ambrozije, da se veoma dobro raznosi vetrom i do 200 kilometara, sva područja koja su pod udarom vetrova su posebno ugožena - navode iz Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetiku.

Osim planskog košenja, koje je u nadležnosti javno-komunalnog preduzeća, prema Gradskoj Odluci o suzbijanju ove alergene biljke, vlasnici parcela su takođe dužni da ispred stambenog, odnosno poslovnog objekta suzbijaju i uništavaju ambroziju, kao i unutar granica građevinske, odnosno katastarske parcele.

Ipak, poznato je da gotovo svake godine dosta problema prave napuštene privatne parcele, koje su pogodne za rast korovske vegetacije, a samim time i ambrozije. Iz nadležnog Sekretarijata kažu da je najbolji način da se ovaj problem otkloni da sugrađani prijave neodgovorne vlasnike, nakon čega će ih komunalna policija opomenuti, a ukoliko ne ispune svoju obavezu, i kazniti novčanim iznosom u visini do 25.000 dinara za fizička lica, dok za preduzetnike i pravna lica taj iznos može biti do 50.000 i 100.000 dinara.

- Komunalna policija i inspekcija ih obilaze i prvo opominju, a potom i kažnjavaju ako to ne urade. Najjednostavnija borba protiv ovog alergenta je da nakon što uklonite svoju ambroziju, prijavite neodgovorne vlasnike, koji će tada sigurno biti opomenuti i/ili kažnjeni - poručuju iz nadležnog Sekretarijata.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Clown Odgovori
Sve mozete da kazete,ali da kosite travu... To ne! Decija igralista su zapustena...
profa Odgovori
Koje crno košenje...Svako malo se nailazi na pojaseve gde je rastinje izraslo i doseže kolena ili više. Ne može se ni slučajno tvrditi, da je npr. Železničko naselje uređeno i da je rastinje (pa i ambrozija) pokošeno.
A za vlasnicima napuštenih parcela možete samo da žudite da će se vratiti. Muka ih je oterala u beli svet, muka koju im je ova zemlja uzrokovala! Možete pretiti koliko god hoćete, njih više nećete videti ovde.
Stipan Odgovori
U vezi košenja ambrozijeu MZ Mali Bajmok već niz godina preko puta benzinske pumpe KNJAZ nalazi se ( ne može se reći park ) nego prašuma koja je zarsla u šiblje,travu, korov ima i stabala tj drveća kako zdravi tako već i osušeni a najviše ima mladica koje rastu, Tu je i postalo mesto i za bacanje smeća i za vršenje fiziološki potreba itd.
I niko već godinama da se seti da se to očisti i da se dovede u red pored njega često prolaze i pojedini rukovodioci državni ( kolima ) tako i naši iz Subotice i to nikome ne smeta a niti se zna koje vlasnik tog zemljišta ,dali grad ili MZajednica
Nikola Odgovori
Bolje da pokupite u ulici Lajosa jo (Zelena zgrada) travu koju ste pokosili pre dve nedelje i truli tamo i nova trava propada ispod nje, a grana od skorog nevremena sto ima pun kamion niko da odnese i pored nas stanara što smo zvali zelenilo da to rese nikako da se smiluju da to odnesu.
Trovach Odgovori
Pogledajte njive iza kerskog groblja. To nisu njive, nego botanicka basta. Video sam jednu njivu sa izvlatalim divljim sirkom i zapitao sam se zasto tu nista nije posejano. Kada sam prisao blize video sam patuljaste trci-trci biljke suncokreta. Nedaleko, nekoliko zapustenih njiva sa kombinovanom zakorovljenoscu ambrozije i divljeg sirka. Takve nesavesne bi trebalo kaznjavati, ili naterati da prodaju zemlju, a ako je drzavna zemlja u pitanju, oduzeti im pravo da licitiraju.
Milan024 Odgovori
Jedino rješenje je, primjene Madjarskom modela, u suzbijanju ambrozije.
Za svaku iščupanu biljku sa korenom, platiti gradjanima 1 € uro !!!!
Sve drugo, pa i navodno košenje iste, 5-6 puta godišnje, su prazne price i arcenje para prikupljenih od gradjani Subotice!!!
Grad naplaćuje porez za ekologiju i zaštitu životne sredine, pa vratite te pare gradjanima !!!!??
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.