Komentara: 53
Pregleda: 22238

Za vikend ponovo zatvaranje, stariji osnovci od ponedeljka na onlajn nastavi

12.03.2021. u 13:18h > 19:46
Izvor: Subotica.com
Krizni štab održao je tokom prepodneva sednicu na kojoj se detaljno razmatrala epidemiološka situacija i u skladu s zaključcima doneo nove mere, koje su bile očekivane, s obzirom na trend širenja virusa i opeterećnost bolničkih kapaciteta.
Za vikend ponovo zatvaranje, stariji osnovci od ponedeljka na onlajn nastavi

Na sednici Kriznog štaba usvojene su mere za predstojeći vikend prema kojima u subotu i u nedelju ništa neće raditi, osim prodavnica prehrane, apoteka, zdravstvenih ustanova, benzinskih pumpi za točenje goriva, kioska i dostave hrane. Za razliku od prethodnog vikenda, mere stupaju na snagu danas, 12. marta, u ponoć.

Sve pijace u Subotici, uključujući najveće - Mlečnu i Buvljak, u subotu i nedelju, 13. i 14. marta, radiče po uobičajenom radnom vremenu, odnosno od 6 do 15 časova.

Učenici srednjih škola od početak sedmice su na onlajn nastavi, a tako će ostati do daljeg, a na onlajn nastavu od ponedeljka prelaze i učenici od 5. do 8. razreda odnovne škole. Učenici nižih razreda osnovne škole nastaviće da pohađaju nastavu u školi.

KOMPROMIS - Krizni štab je ponovo bio suočen sa izborom da izabere set mera koje su kompromis između  mišljenja medicinskog dela, koji je za najstrožu varijantu, i ekonomsko-političkog dela koji zagovara blage mere.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, Zoran Gojković, rekao je novinarima da je medicinski deo Kriznog štaba tražio je da se mere produže za 14 ili 21 dan, što nije prihvaćeno ali isto tako dodao da će odluka o nastavku mera doneti posle vikenda, a saopštiti najverovatnije u ponedeljak. 

Sve kulturne manifestacije za vikend biće zabranjene, a kada je reč o sportskim događajima odvijaće se one utakmice koj ne mogu da se odlože zbog unapred dogovorenog sistema takmičenja i termina.

Gojković je potvrdio da će punktovi za vakcinaciju raditi nesmetano i pozvao građane da se u što većem broju prijavljuju za vakcinisanje, navodeći da je imunizacija jedini put do stabilizacije epidemiološkog stanja.

- Situacija je vanredna. Imamo sad već period blagog povećanja zaraženih, a prognoze su da će broj rasti. Dobro je da rast nije eksponencijalno izražen i da neće biti naglog skoka. To je posledica vakcinacije i što veći deo građana poštuje mere. Mi do sada imamo oko 700 hiljada revakcinisanih građana, a oko 1,8 miliona doza je dato - rekao je Gojković.

* * * * *

SAOPŠTENJE VLADE SRBIJE

Vlada Republike Srbije, na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19 usvojila je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje se odnose na predstojeći vikend (13. i 14. mart).

Od ponedeljka, učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu, dok se za učenike srednjih škola ovaj vid nastave produžava i na narednu sedmicu.

Doneta je odluka da od petka, 12. marta od 21 čas do ponedeljka, 15. marta u 6 sati ujutru budu zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići i restorani), sve prodavnice ( osim prodavnica prehrambene delatnosti), kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, sportski objekti...

U nastavku biće detaljno pobrojani oni objekti na koje se ovo ograničenje rada predstojećeg vikenda ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda.

  • Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije
  • Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda
  • Samostalni maloprodajni objekti u kojimase kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike
  • Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji
  • Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva
  • Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu
  • Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza

Bitne napomene su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera tokom vikenda i Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.  Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

* * * * *
 

NA BOLNIČKOM LEČENJU 94 PACIJENTA, 65 SLUČAJEVA ZARAZE KORONOM U PROTEKLA 24 ČASA

Zavod za javno zdravlje Subotica saopštio je da su u protekla 24 časa u našem gradu registrovana 65 slučaja zaraze korona virusom.

U protekla 24 časa u Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica obavljeno je 49 pregleda, 11 pacijenata je zadržano na bolničkom lečenju, dok je 17 otpušteno na dalje kućno lečenje i izolaciju. Trenutno se na bolničkom lečenju u Kovid delu bolnice nalaze 94 pacijenta, na intenzivnoj nezi je 10 pacijenata, 8 na mehaničkoj ventilaciji.

Po poslednjem preseku od 12. marta, u Srbiji su od posledica zaraze korona virusom preminulo 26 osoba, a zabeleženo je 4.668 novih slučajeva zaraze, od testiranih 16.831. Na respiratorima je 208 pacijenata. Ukupno vakcinacija - 1.881.651, drugu dozu primilo je 699.626 ljudi. Što se tiče Subotice, prvu dozu primilo je nešto više od 25 hiljada sugrađana, dok je drugu dozu cepiva primilo oko 8.000.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 53
Pregleda: 22238

Povezana vest

Povezane teme

radno vreme ugostiteljskih objekata

korona virus

epidemija korona virusa

ugostiteljski objekti

korona

epidemiološke mere

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.