Komentara: 9
Pregleda: 3655

Za popravku Senćanske crkve treba 20 miliona dinara

06.08.2012. u 03:52h
Izvor: SuMedija
Jedina građevina u Srbiji u neogotičkom stilu, Senćanska odnosno Crkva Svetog Jurja, kako zvanično nosi naziv, nakon prošlonedeljnog nevremna mora u hitnu rekonstrukciju. Treba popraviti krov, jer je vetar uništio značajan deo crepa, a nevreme je pomerilo čak i toranj.
Za popravku Senćanske crkve treba 20 miliona dinara

- Zahvalni smo što je gradonačelnik odmah izašao da vidi da li je potrebna hitna intervencija. Toranj je metar pomeren prema krovu, što je nagib od oko 20 stepeni. To su utvrdili stručni ljudi koji su izvršili merenja.

Procenjuje se da će samo za toranj biti potrebno oko 10 miliona dinara, a još toliko za ukupnu sanaciju i popravku krova. Župa je već dobila odobrenje za plan sanacije koji je ranije tražila, delom smo i sami zamenili crep. Uzdamo se u pomoć koja nam je obećana - kaže župnik Ištvan Palatinuš.

Prema njegovim rečima, molbe su već poslate i očekuju zeleno svetlo za početak radova.

- Crkva nije rekonstruisana od 1926. godine, a zaštićena je kao jedina građevina u Srbiji u neogotičkom stilu, karakterističnom za mnoge objekte u Francuskoj. Još važnije je međutim, što je u blizini crkve i škola, ovuda prolazi veliki broj dece i građana, pa strahujemo da bi mogli biti ugroženi otpadanjem delova oštećenog crkvenog krova, kaže Palatinuš i nada se da će sledeće nedelje početi radovi.

Povezane vesti: Nevreme u Subotici

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3655

Povezane vesti

Povezane teme

Senćanska crkva

toranj senćanske crkve

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.