Komentara: 29
Pregleda: 6462
Foto

Za obnovu fasada u centru grada 247 miliona dinara

03.02.2020. u 09:54h
Izvor: Subotica.com
Za projekat unapređenja turističkih potencijala kroz obnovu fasada zgrada koje se nalaze na turističkoj ruti secesije – "Art nouveau u Subotici", Uprava za kapitalna ulaganja dodelila je 200 miliona dinara, dok će Grad projekat podržati sa još 47 miliona dinara.
Za obnovu fasada u centru grada 247 miliona dinara

Projektom su obuhvaćene zgrade na adresi Korzo 4, Branislava Nušića 2 i Trg republike 2, a koje se nalaze u okviru kulturno-istorijske celine gradskog jezgra Subotice, proglašene 1986. godine rešenjem Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica i utvrđene za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja 1991. godine. Zbog lošeg stanja u kojem se nalaze, planirana je sanacija, rekonstrukcija i restauracija uličnih fasada i krovova ove tri zgrade koje okružuju Narodno pozorište.

Jednu od najlepših i najraskošnijih fasada svakako poseduje zgrada na adresi Korzo 4. Objekat u stilu mađarske secesije projektovali su Marcel Komor i Deže Jakab za potrebe Subotičke trgovačke banke, a veoma bogatim i raznovrsnim ukrasima na fasadi, prikazali su širok dijapazon narodnih motiva. Najpoznatiji od njih svakako su čuvene devojke koje, naslonjene na ruke, posmatraju prolaznike, kao i velika košnica koja predstavlja simbol bankarstva, štednje i radinosti.

Zgradu Najamne palate na adresi Branislava Nušića 2, projektovao je arhitekta Pal Vadas na zahtev Grada, a u njoj su bili smešteni luksuzni stanovi koje je Gradski senat izdavao i tako ubirao najamninu. Dugi niz godina u objektu je radila i Gradska štamparija, dok prizemlje ove zgrade Subotičani vezuju za čuvenu poslastičarnicu "Ravel". Zanimljivost ovog objekta, koji je rađen u geometrijskoj varijanti bečke secesije, ogleda se u jedva primetnoj dekoraciji, poput medaljona plavo-crvene boje sa likovima labudova i ptica. 

U najgorem stanju nalazi se fasada zgrade na adresi Trg republike 2. Sagrađena po projektu Alfreda Hajoša u stilu bečke secesije, ova zgrada je prepoznatljiva po svojoj ovalnoj osnovi i velikoj polukružnoj fasadi. Višegodišnjim propadanjem i neodržavanjem, njena lepota je narušena, a u poslednje vreme nisu retki ni slučajevi obrušavanja krova i delova fasade, zbog čega joj je rekonstrukcija neophodna.

Za revitalizaciju fasada, izvođenje konzervatorsko-restauratorskih i građevinsko-zanatskih radova, kao i za angažovanje stručnog i konzervatorskog nadzora, Uprava za kapitalna ulaganja dodelila je 200 miliona dinara, dok će Grad projekat podržati sa još 47 miliona dinara.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 2 nedelje
Komentara: 29
Pregleda: 6462
Povezane vesti
Povezane teme
obnova fasade rekonstrukcija fasade
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.