Komentara: 26
Pregleda: 6508

Za najteže prekršaje policija oduzima vozila

26.02.2024. u 15:55h
Izvor: Subotica.com
Za najteže prekršaje policija oduzima vozila

Od petka je snazi nova mera  Zakona o bezbednosti saobraćaja - privremeno oduzimanje vozila u slučaju da je vozač načinio teži prekršaj, i to pod uslovom da mu je to treći teži prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja u protekle dve godine i da je za prethodna dva pravosnažno osuđen.

- Kaznenim odredbama članova 329. i 330. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, težim prekršajima se smatraju nasilnička vožnja, najmanje teška alkoholisanost, odbijanje alkotestiranja ili utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci,  upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za ijednu kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70  kilometara na čas od dozvoljene, prekoračenje brzine van naselja za više od 80  kilometara na čas od dozvoljene – objašnjava potpukovnik Vladan Gajić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije.

Mera privremenog oduzimanje vozila trajaće do okončanja sudskog postupka, kada će biti odlučeno da li će se mera pretvoriti u trajnu.

- Od momenta stupanja na snagu novog Pravilnika, odnosno od 23. februara do današnjeg dana, na području PU Subotica mi nismo imali privremeno oduzetih vozila po ovom osnovu i ne očekuje se veliki broj. Činjenica da je neophodan uslov da vozač ima pravosnažne presude za najteže saobraćajne prekršaje i da se ponovo javlja kao izvršilac takvog prekršaja, ukazuje da će se najvećem broju slučajeva raditi o vozaču koji je u trenutku kontrole već u statusu nesavesnog vozača u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima .Moraju biti ispunjeni strogo propisani uslovi za privremeno oduzimanje vozila, što znači da ova mera neće biti primenjena prema prosečnom učesniku u saobraćaju – dodaje načelnik Gajić.

Za najteže prekršaje policija oduzima vozilaPolicija je u potpunosti spremna za zakonitu primenu privremenog oduzimanja vozila. Pitanje infrastrukture i drugih kapaciteta je uređeno sistemski, a eventualni pojedinačni problemi punih kapaciteta će se rešavati uspešno za svaki slučaj pojedinačno. Zakonska odredba propisuje primenu mere bez obzira da li je učinilac prekršaja ujedno i vlasnik ili korisnik vozila ili nije.

- Napominjemo da će sud u svakom pojedinačnom sudskom postupku odlučiti da li će nakon isteka mere privremenog oduzimanja vozilo biti trajno oduzeto ili vraćeno vlasniku. Vlasnik vozila, bio on pravno ili fizičko lice, mora znati za svoju odgovornost prilikom poveravanja svog vozila na korišćenje vozaču. Zakon omogućuje nadležnim državnim organima, organima i organizacijama koji se bave pitanjima bezbednosti saobraćaja, kao i organima i organizacijama koji vrše javni prevoz ili prevoz za sopstvene potrebe, da dođu do podataka o svojim zaposlenima. Konkretno, oni mogu imati uvid u izrečene kazne, zaštitne mere i mere bezbednosti svojih vozača – precizira naš sagovornik. - Kada su u pitanju građani i njihova privatna vozila, napominjemo da oni imaju ličnu odgovornost u odlučivanju kome će dati svoje vozilo na upotrebu. Davanjem vozila nesavesnim vozačima, odnosno ljudima kojima je vozilo sredstvo za vršenje delikata i koji najneposrednije ugrožavaju živote na našim putevima, vlasnici preuzimaju rizik od svih zakonski predviđenih mera, uključujući i oduzimanje vozila.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 2 dana
Komentara: 26
Pregleda: 6508
Povezane teme

saobraćajna policija

vladan gajić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.