Komentara: 6
Pregleda: 3883

Za godinu dana u Angio sali urađeno više od hiljadu intervencija

28.02.2024. u 19:00h
Izvor: Subotica.com
Protekle godine u Opštoj bolnici Subotica ukupno je hospitalizovano gotovo 19 hiljada pacijenata, a u dnevnim bolnicama ukupno je lečeno nešto više od 9 hiljada pacijenata.
Za godinu dana u Angio sali urađeno više od hiljadu intervencija

Tokom 2023. godine u subotičkoj bolnici urađeno je 6.810 operacija i 2.513 malih intervencija, a na Odeljenju interventne kardiologije i angio sale urađeno je više od 1.300 intervencija.

- Od toga 1.020 procedura u domenu koronarnih arterija, abdominalne aorte i arterija donjih ekstremiteta i bolesti perikarda i 297 iz domena elektrofiziologije srca  tj. pejsmejkera.  Odeljenje pored operativnog dela poseduje poluintenzivnu jedinicu sa 6 posetlja koja je opremeljena 24-časovnim monitoringom. Operativni deo iz domena interventne kardiologije i implantacije antibradikardnih i antitahikardnih pejsmejkera obavljaju dva kardiologa i na edukaciji su jos tri lekara. Procedure iz domena interventne radiologije za sada obavlja jedan interventni radiolog. U timu su četiri RTG tehničara, pet instrumentara i pet medicinskih sestara u smenskom radu za nivo poluintenzivne nege. Rad Angio sale u punom kapacitetu doprineo je da se pacijenti iz naše regije skoro u potpunosti zbrinu u našoj ustanovi i zato ova investicija ima ogroman značaj za pacijente koji boluju od kardiovaskularnih bolesti - naglašava dr Saša Dželebdžić, vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice.

Za godinu dana u Angio sali urađeno više od hiljadu intervencija

PROŠLE GODINE ZBRINUTO OKO 28 HILJADA PACIJENATA - Protekle godine hospitalizovano je 18.998 pacijenata. Prosečna dužina lečenja je bila 4,8 dana, te je ukupno ostvareno 91.550 bolničkih dana. U dnevnim bolnicama lečeno je preko 9.000 pacijenata. U okviru organizacionih jedinica koje se bave hirurškom delatnošću (hirurgija, ginekologija i akušerstvo, ORL, oftalmologija, ortopedija, urologija) urađeno je 6.810 operacija i 2.513 malih intervencija. U godini za nama urađeno je oko 1,8 miliona laboratorijskih usluga. U subotičkom porodilištu u 2023. godini rođeno je 1.157 beba i to su vesti koje uvek i svuda sa ponosom ističemo - kazao je direktor bolnice.

Prvenstveno, zadatak Odeljenja interventne kardiologije i angio sale je da zbrinjava akutne infarkte miokarda i u prethodnoj godini  je zbrinuto 117 pacijenata sa ovom patologijom.

- Ukupno je za prethodnu godinu implantirano 282 kornarna stenta i izvedeno 21 intravaskularnih funkcionalno- morfoloških  ispitivanja koronarnih arterija odnosno koronarnog protoka. Implantirano je 112 atitbradikardnih pejsmejkera i 12 antitahikardnih pejsmejkera, a u planu je da se ove godine urade prve implantacije tzv. resinhronizacionih pejsmejkera u cilju lečenja teške srčane slabosti.  Takođe, iz domena interventne radiologije u 2023. godine izvedene su 44 procedure digitalne subtrakcione angiografije abdominalne aorte i magistralnih arterija donjih ekstremiteta, a za tekuću godinu je plan uvođenja novih interventnih procedura na perifernim arterijama - precizira sagovornik.

Za godinu dana u Angio sali urađeno više od hiljadu intervencija

U subotičkoj bolnici, od septembra 2022. godine omogućeno je parovima iz cele Srbije koji se bore za potomstvo da odrade postupak vantelesne oplodnje.  Iz ove ustanove ponosno ističu da je do sada porođeno šest pacijentkinja i da je, zahvaljujući radu ovog Centra za vantelesnu oplodnju, rođeno 9 dece i u tom broju su tri para blizanaca.

- U narednom periodu očekujemo porođaj kod još pet pacijentkinja - ističe dr Dželebdžić - Od početka rada Centra u postupak vantelesne oplodnje ušlo je 77 pacijentkinja koje su pokušaje ostvarile preko RFZO, kao i četiri pacijentkinje koje su same finansirale postupak.  Prošle godine kod 36 pacijentkinja do 40 godina starosti, postupak stimulisanog ciklusa je završen embriotransferom. Iz tih postupaka je zabeleženo 14 biohemijskih i 11 kliničkih trudnoća. Takođe, istakao bih da je kod 13 pacijentkinja preko 40 godina starosti, postupak stimulisanog ciklusa završen embriotransferom. Kod ove grupe pacijentkinja zabeleženo je pet biohemijskih i jedna klinička trudnoća.

Samo u prva dva meseca tekuće godine postupak je urađen kod 9 pacijentkinja i njihovi rezultati βHCG testova se očekuju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 1 nedelju
Komentara: 6
Pregleda: 3883
Povezane teme

opšta bolnica

angio sala

dr saša dželebdžić

centar za vantelesnu oplodnju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.