Komentara: 2
Pregleda: 2361

Za dva meseca na bazarima zdravlja pregledano dve i po hiljade sugrađana

04.07.2013. u 14:52h
Izvor: SuMedija
Od početka maja do kraja juna, svakog vikenda, Opšta Bolnica Subotica organizovala je 22 bazara zdravlja na teritoriji Severnobačkog okruga. Obuhvaćena su gradska i prigradska naselja, a pregledano je oko 2. 500 sugrađana besplatno i bez zdravstvene knjižice.
Za dva meseca na bazarima zdravlja pregledano dve i po hiljade sugrađana

Njima su lekari merili krvni pritisak, šećer u krvi, urađen im je monitoring srčanog ritma EKG, pregled dojke kod žena i pružali su se saveti lekara. Najveće interesovanje je bilo na pregledu dojki kod žena.

- Ukupno je pregledano 1.080 žena, a njih 170 upućeno je daljnja ispitivanja. Na svakom Bazaru zdravlja otkrili smo najmanje 10 ljudi koji su imali veoma povišen šećer u krvi i visok krvni pritisak, a nisu znali za to - istakla je Olivera Radnić, iz organizacije Bazara zdravlja. Prema njenim rečima, preventivni pregledi biće nastavljeni i Opšta bolnica namerava da radi na povećanju svesti kod građana o značaju preventivnih pregleda i njihovom podizanju na viši nivo, kako bi građani znali koliko je važno doći na neki od njima najbližih Bazara zdravlja.

Bazari zdravlja su najveća akcija preventivne medicine koja je dala veoma dobre rezultate, a cilj je da se građani podstaknu da zdravlje smatraju svojoj brigom i najvećom vrednošću. Bazari zdravlja počeli su se organizovati od 2007. godine, a svake godine oni beleže gotovo dvostruki broj građana koji dolaze na preglede. Prošlog vikenda održan je do sada najmasovniji bazar zdravlja na Trgu u centru grada.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2361
Povezane teme

bazar zdravlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.