Komentara: 57
Pregleda: 10894

Vruća politička zima u Subotici

25.12.2013. u 16:33h
Izvor: Subotica.com
U petak, 20. decembra, Gradsko veće je usvojilo predlog budžeta koji prvi put posle 6 godina predlaže Gradonačelnik koji je delegiran od strane SVM-a. Isto tako, ovo je budžet koji po prvi put posle 13 godina nije obojen žutom bojom. Ono što ovaj predlog budžeta čini specifičnim jeste da je nejasno da li iza njega u potpunosti stoji i Gradski odbor SNS-a.
Vruća politička zima u Subotici

U narednim danima, nedeljama, možda i mesecima, ostaje da se vidi da li je predloženi budžet nešto što će konačno ovom gradu udahnuti život ili će i dalje grad tavoriti kao što je tavorio prethodnih godina, u političkom blatu sitnih interesa.

Politička scena grada Subotice od uvođenja višestranačja nikada nije bila ovako nejasno definisana, konfuzna, neprincipijelna, bez vizije i energije za boljitak građana, ali sa energijom za ostanak na vlasti. Navedeno, sigurni smo, predstavlja tihi stav pasivne većine naših sugrađana. Potpuno je primetno odsustvo građanske inicijative, kao ideje kuda bi ovaj grad trebao da ide, a što i nije neka novina u političkom životu Subotice. Građanima je teško objasniti da su „novi ljudi u vlasti”, kao sto je Gradonačelnik Maglai to više puta istakao, mnogi od onih koji su bili aktivni učesnici i prethodne/prethodnih vlasti.

Hronologija: Pre 2 meseca je promenjena vlast u Subotici

Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara, po drugi put u poslednjih pet godina, ponovo su se “politički razvele”. Jedina razlika je u tome što je iz vlasti 2010. izašao SVM, a pre dva meseca sa vlasti je smenjena Demokratska stranka.

Jedna od ideja vodilja za fomiranje nove vlasti bila je da Subotica ne sme biti opozicioni grad jer bi u tom slučaju bila na margini budžetskih davanja od strane centara vlasti iz Beograda. Međutim, novousvojeni budžet Republike Srbije pokazuje da pomenuta ideja "ne pije vodu", a što se videlo pre nekoliko dana kroz neprihvaćeni amandman kojim je SVM iz budžeta Republike Srbije tražio 150 miliona dinara za nastavak radova na Narodnom pozorištu u Subotici. Da li razlog odbijanja amandmana leži i u činjenici da se danas u Subotici ne zna ko zapravo čini i predstavlja SNS, a koji je po logici stvari na republičkom nivou trebao da utiče da pomenuti amandman bude prihvaćen.

Ovako, sudbina Narodnog pozorišta ostaje pod znakom pitanja uzimajući u obzir i politički obrt u Subotici koji je napravljen, a koji nije po volji pokrajinskoj vlasti. Nije isključeno da analitičari u Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine nađu neku manu subotičkoj investiciji – nastavku radova na izgradnji Narodnog pozorišta. Ne isključuje se ni mogućnost da Fond skrene javni novac na neki drugi kanal na kojem će partija koja sada šefuje Fondom imati bolju izbornu žetvu.

Vruća politička zima u Subotici

Kad smo već kod Narodnog pozorišta...

Narodno pozorište i njegova izgradnja je kao problem jedan od najviše prisutnih u svim lokalnim medijima. Narodno pozorište ruži centar grada i može da posluži kao dobar politički marketing za onoga ko možda uspe njegovu izradnju da finalizuje i da ga stavi u funkciju. Međutim, izgradnja Narodnog pozorišta nije najveći problem naših sugrađana. Realni problemi su mnogo veći i često u sebi sadrže i pojam egzistencije. Analizirajući protekli vremenski period: komentare, postavljene pištaljke kao i ostale vidove interakcije koje kao najposećeniji gradski sajt imamo sa sugrađanima, izdvojili smo nekoliko problema koje građani ističu kao najveće. To su: nezaposlenost, nedostatak radnih mesta, sve što je u vezi sa tim (siromaštvo, nizak životni standard, visoke cene, minimalne i neredovne plate), kvalitet puteva i saobraćajnica (neasfaltirane ulice i putevi sa rupama), pitanje bezbednosti i sigurnosti u Subotici, nezadovoljstvo građana radom javnih komunalnih preduzeća, pružanjem zdravstvenih usluga itd. A šta će biti sa Narodnim pozorištem, vreme će pokazati...

Da se vratimo na politiku...

Jedna od trenutno najatraktivnijih političkih tema po gradskim kuloarima jeste situacija (čitaj: unutarstranački sukob) u SNS-u, koji je i zvanično potvrđen na poslednjoj sednici Skupštine grada Subotice, prilikom izbora direktora JKP „Ćistoća i zelenilo“, kada je deo odbornika SNS-a okupljenih oko 2 poverenika GrO SNS napustio zasedanje Skupštine grada, a direktor bio izabran glasovima odbornika SNS okupljenih oko trećeg poverenika GrO SNS, koji zajedno sa SVM-om čine okosnicu trenutne vlasti u Subotici.

Trenutnu opoziciju u Subotici čini DS, sa potpuno nejasnim unutarstranačkim stavom da li subotički odbor daje podršku Draganu Đilasu, Borisu Tadiću ili Bojanu Pajtiću, a kako je to bilo prenošeno u medijima prethodnih dana. Sećamo se svi „grandioznih“ projekata DS-a u vidu izgradnje Platoa Dr Zoran Đinđić, „predizbornog projekta“ izgradnje bazena na Prozivki, problema sa funkcionisanjem JKP „Čistoća i zelenilo“ koji tek ovih dana izlaze na videlo, a o čemu uskoro treba biti objavljen izveštaj nezavisnog državnog revizora. Opoziciju u Subotici čine još LSV i LDP.

Da li su građani Subotice osuđeni na višedecenijsko tumaranje u lavirintu beznađa i blata, a da se samo čuvari izlaza iz tog lavirinta menjaju, periodično i verovatno u dogovoru jedni s drugima. Ko bi se u Subotici mogao nazvati novim licem politike, a da nije u istoj godinama unazad, menjajući dresove i igrajući u timu zvanom "vlast po svaku cenu"?

 

17. sednica Skupštine grada Subotice: Budžet grada za 2014. godinu

Vruća politička zima u Subotici

Juče je objavljeno da je poslednja sednica Skupštine grada u ovoj godini zakazana za 30. decembar, a na njoj će se kao najznačajnija tačka naći predlog odluke o budžetu grada za 2014. godinu. U politici je definisano da se vlast ili opozicija očitava prema tome da li glasa za ili protiv usvajanja budžeta, tako da bi se ova skupština trebala izdefinisati ko zaista čini vladajuću većinu, a ko predstavlja opoziciju u našem gradu.

Od ukupno 67 odbornika, za usvajanje budžeta potrebno je 34 glasa. Nemamo u ovom momentu zvanične izjave od predstavnika političkih stranaka, ali po nekim nezvaničnim (i oprečnim) informacijama do kojih smo došli postoji mogućnost da budžet grada za 2014. godinu i ne bude usvojen. Eventualno neusvajanje budžeta za grad u finansijskom smislu ne bi predstavljao problem, jer bi grad prešao na privremeno finansiranje, ali u političkom smislu bi značilo da ne postoji nijedna vladajuća većina u gradu. Političke posledice eventualnog neusvajanja budžeta mogu biti ili formiranje nove vladajuće većine ili raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, koji bi verovatno bili na proleće. Većina pomenutih stvari će se znati u narednih nekoliko dana...

Dragi čitaoci, ukoliko vam je ovaj tekst delovao konfuzno, izvinjavamo vam se, ali to je upravo i slika trenutne političke scene u našem gradu (i u našoj zemlji). 

Subotica.com je medij koji nije obojen nijednom političkom bojom i koji objektivno prenosi informacije relevantne za grad, a isto tako i konstruktivno kritikuje svaku vlast, a u korist građana, što je bio i jedan od ciljeva ovog teksta. Svima vama još jednom čestitamo praznike, sa zajedničkom željom da se građanska inicijativa konačno probudi i da naša zajednička pasivna većina bude osnova iz koje će se formirati nova aktivna manjina koja će ponuditi svima nama odgovore na pitanja šta Subotica može da bude u korist svih nas, koji su sve potencijali i kojim putem je najbolje da se grad u kojem živimo dalje razvija...

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 57
Pregleda: 10894

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.