Komentara: 42
Pregleda: 9263

Vrtić će se plaćati za treće i četvrto dete?

26.01.2013. u 21:29h
Izvor: SuMedija
Roditelji iz Subotice koji imaju više od dvoje dece ubuduće će najverovatnije i za treće i četvrto dete morati da plaćaju boravak u vrtiću, koji je do sada bio besplatan, što je izazvalo veliko ogorčenje među njima.
Vrtić će se plaćati za treće i četvrto dete?

Ovim je obuhvaćeno oko 500 mališana sa teritorije grada, a boravak se naplaćuje od 4.400, koliko se plaća za stariju decu, do 4.950 dinara za jaslice.

Do sada su troškove boravka trećeg i četvrtog deteta u vrtićima zajednički plaćali pokrajina i lokalna samouprava, ali je prošle godine Ustavni sud doneo odluku da AP Vojvodina, koja je na godišnjem nivou u ove namene u Suboticu prebacivala 17 miliona dinara, više ne može da izdvaja sredstva u ove namene. Međutim, ogorčeni roditelji tvrde da je Subotica jedini grad u Vojvodini koji ne samo da nije preuzeo obaveze pokrajine, već je ukinuo i svoja davanja.

- Nakon što se završio zimski raspust, u vrtiću nas je dočekalo obaveštenje da donesemo neophodnu dokumentaciju, jer će najverovatnije početi da se naplaćuje boravak i za treće dete. Na sreću, naše dvoje dece je već krenulo u školu, pa nam je samo jedno u vrtiću, ali naši prijatelji imaju troje dece u tom uzrastu i sada moraju na mesečnom nivou da izdvajaju oko 14 hiljada dinara za boravak njihovih mališana u Predškolskoj ustanovi „Naša radost". Niko od nas nije rađao decu da bismo dobijali bilo šta besplatno, ali je apsurdno da se stalno pričao borbi protiv bele kuge, a u stvarnosti se ništa ne radi - ogorčena je Subotičanka Dragana Ardalić.

Samohrana majka, Ilona Kuktin, koja se pet ćerki živi od socijalne pomoći u iznosu od nešto više od 12 hiljada dinara, revoltirana je ovakvim odnosom nadležnih organa.

- Svaki mesec treba da platim račune i obezbedim ogrev, a sada mi je nametnut dodatni trošak. Zaista ne znam kako ćemo preživeti, niti da li će mi ćerka i dalje ići u vrtić. Ne dobijam nikakvu pomoć od grada ili države - dodaje Ilona Kuktin.

U lokalnoj samoupravi ističu da još nikakva konkretna odluka o plaćanju boravka u vrtiću za treće i četvrto dete nije doneta, ali su potvrdili da je do 21. januara od roditelja prikupljana neophodna dokumentacija kako bi eventualna naplata počela od ovog meseca, te da u gradski budžet za tekuću godinu ova stavka nije uvrštena.

Nadležni u Gradskoj upravi ističu i da se od ove godine, kao podsticaj za rađanje, za svaku rođenu bebu od grada daruje pomoć od 20 hiljada dinara, kao i da se finansira treći pokušaj vantelesne oplodnje.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 42
Pregleda: 9263

Povezane vesti

Povezane teme

vrtić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.