Komentara: 4
Pregleda: 3831

Volontira u zajedničkom objektu koji mu je omogućio krov nad glavom i topli krevet

23.01.2019. u 14:11h
Izvor: Subotica.com
Posle nedelju dana pauze ponovo je otvoren Privremeni prihvatni centar za beskućnike u Gajevoj 50. Od jutros korisnici se ponovo useljavaju, a jedan od njih je ujedno i volonter koji pomaže u dnevnim aktivnostima koje se sprovode u objektu, ali i dežura za sve prođe u najboljem redu.
Volontira u zajedničkom objektu koji mu je omogućio krov nad glavom i topli krevet

Sklonište od hladnoće u Privremenom prihvatnom centru, koji zajedno vode Grad Subotica, Crveni krst Subotica, Karitas i Centar za socijalni rad, u  poslednjih mesec dana potražilo je 24 sugrađanina. Svi oni dobili su toplu zajedničku prostoriju, udoban krevet, čistu posteljinu, tri obroka dnevno, mesto i pribor za održavanje higijene i naravno medicinsku pomoć.

Većina korisnika preko dana nije u smeštaju, odu svojim poslom i to je prilika da volonteri Crvenog krsta i Karitasa pomognu u organizaciji i sprovođenju dnevnih obaveza u Prihvatnom centru. Jedan od korisnika privremenog smeštaja je Alen Đin, 28-godišnji momak.  Alen je odlučio, s obzirom da trenutno nema nikakav posao, da volontira za Karitas i pomogne u tim dnevnim aktivnostima i ističe da ne samo da mu to nije teško, baš naprotiv, to ga čini korisnim i ispunjenim.

- Četiri i po godine volontiram za Karitas, od pola 3 popodne do 7 ujutro sam ovde u Prihvatnom centru, pomažem oko hrane, održavanja, ali i po potrebi da se zavodi disciplina - sa osmehom kaže Alen - Volontiranjem se osećam korisnim, voleo bih ipak da imam neki stalni posao, jer ovo smatram privremenim. Do sada sam radio na farmi krava, na benzinskoj pumpi i na Kvantaškoj pijaci.

Volontira u zajedničkom objektu koji mu je omogućio krov nad glavom i topli krevet

Privremeno prihvatiliše za beskućnike otvoreno je 20. decembra sa pojavom nekoliko vezanih dana kada su se temperature kretale oko nule. Po Odluci osnivača, lokalne samouprave, zajedno sa partnerima objekat je bio aktivno u upotrebi do 15. januara, na nedelju dana je bio zatvoren, s obzirom da se i broj korisnika koji su dolazili značajno smanjio, pretpostavlja se zbog nešto prijatnijeg vremenskog perioda. Uz pojavu snega i niskih temperatura Grad Subotica je juče doneo odluku da ponovo aktivira smeštaj, te su od danas vrata Prihvatilišta za beskućnike u Gajevoj 50 ponovo otvorena za sve korisnike kojima je ta mogućnost odobrena, u saradnji sa Centrom za socijalni rad.

- Odluci o otvaranju i zatvaranju Prihvatilišta prethodi sagledavanje stanje od strane stručne službe Centra za socijalni rad. Kada oni daju signal lokalnoj samoupravi da se otvori objekat onda mi donosimo Odluku. Veoma je važno da istaknem da kada samo 15. januara zatvorili Prihvatilište nijedan korisnik koji se nalazio u ovom objektu nije bio ugrožen. Tako je bilo i sada, dobili smo signal od Centra za socijalni rad da ponovo treba da se otvori objekat, odmah smo reagovali i držaćemo ga otvorenim dok oni ne kažu drugačije. - rekao je danas Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja

Volontira u zajedničkom objektu koji mu je omogućio krov nad glavom i topli krevet

U Prihvatnom centru za beskućnike kažu da postoji jasan Kućni red i svi korisnici se jasno upućuju na njega i za sada nije bilo nikakvih većih problema, sve ide kako je zamišljeno.

S obzirom da se u poslednja 24 časa dosta radilo na pripremi za ponovno otvaranje objekta, Alen je bio uključen u više aktivnosti, od čišćenja snega, spremanja zajedničke prostorije i drugih fizičkih poslova, a među prvima je bio da dočeka nove-stare korisnike.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3831

Povezana vest

Povezane teme

prihvatilište za beskućnike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.