Komentara: 5
Pregleda: 3011

Prihvatilište za beskućnike ponovo otvoreno

23.01.2019. u 11:25h > 15:08
Izvor: Subotica.com
Subotica je drugi dan pod snegom, u tom periodu temperature su se kretale od -8 do +5. Posle informacije od prošlog utorka da je Prihvatilište za beskućnike zatvoreno, kako je procenjeno zbog prestanka potrebe pružanja usluge, jutros je stigla informacija da je isto ponovo otvoreno.
Prihvatilište za beskućnike ponovo otvoreno

Prihvatilište za beskućnike u Gajevoj 50 otvoreno je 20. decembra i primalo je korisnike do 15. januara, kada je, prema Odluci lokalne samouprave, a na preporuku Centra za socijalni rad, taj objekat zatvoren, uz napomenu da će biti otvoren po potrebi. Juče je donesena nova Odluka i već danas Prihvatilište za beskućnike ponovo radi, a očekuje se da će tako ostati barem u narednih desetak dana.

Kako je ranije rečeno, u Prihvatilištu je dnevno boravilo od 17 do 23 osoba. Oni su imali obezbeđen smeštaj, medicinsku brigu, uslove za higijenu, kao i tri obroka, od kojih je jedan kuvani. Korisnicima su bili obezbeđeni i topli napici, voće i povrće. U istim uslovima nastavlja danas da radi, a nadležni procenjuju da će biti potrebe da radi barem u narednih desetak dana.

- Odluci o otvaranju i zatvaranju Prihvatilišta prethodi sagledavanje stanja od strane stručne službe Centra za socijalni rad. Kada oni daju signal lokalnoj samoupravi da se otvori objekat onda mi donosimo Odluku. Veoma je važno da istaknem da kada smo 15. januara zatvorili Prihvatilište nijedan korisnik koji se nalazio u ovom objektu nije bio ugrožen. Tako je bilo i sada, dobili smo signal od Centra za socijalni rad da ponovo treba da se otvori objekat, odmah smo reagovali i držaćemo ga otvorenim dok oni ne kažu drugačije. - rekao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja

Prihvatilište za beskućnike ponovo otvoreno

Iz Crvenog krsta kažu da će objekat za privremeni smeštaj beskućnika biti otvoren i pružaće za to predodređene usluge sve dok bude potrebe, a s obzirom na prognoze meteorologa novi ledeni talas nas očekuje ukoliko već od četvrtka.

- Kroz Prihvatilište je za mesec dana prošlo 24 korisnika, spremni smo da pod istim uslovima nastavimo pružanje usluga, obroci i higijenski materijal su obezbeđeni, a organizovan je i medicinski pregled. Ovo je deseta godina kako Crveni krst, u saradnji sa lokalnom samoupravom, Karitasom i Centrom za socijalni rad organizuje funkcionisanje privremenog prihvatnog centra - kaže Miodrag Varo, stručni saradnik Crvenog krsta Subotica

Prihvatilište za beskućnike ponovo otvoreno

Prema rečima Miodraga Vara kao i prijašnjih godina većina beskućnika, odnosno korisnika koji traže privremeni smeštaj su pretežno muškarci, a za poslednjih mesec dana bile su i dve žene. Pretežna starosna dob je između 50 i 60 godina, ali povremeno dođu lica oko trideset godina životne dobi .

Kapacitet Prihvatnog centra je 25 ležajeva. Kao i prethodnih godina, opremio ga je Crveni krst, čiji će saradnici i volonteri dežurati svakog dana u prepodnevnoj smeni, dok je “Karitas” obezbedio prostor, kao i noćno dežurstvo.

Odluku o licima koja će biti smeštena u Prihvatilište, donosi Centar za socijalni rad, koji će u okviru nadležnosti zaštite ugroženih lica potom raditi procenu potrebe za njihovom trajnijom zaštitom.

Izvor: Subotica.com
Obilazak Privremenog prihvatilišta za beskućnike Obilazak Privremenog prihvatilišta za beskućnike Obilazak Privremenog prihvatilišta za beskućnike Obilazak Privremenog prihvatilišta za beskućnike Obilazak Privremenog prihvatilišta za beskućnike Obilazak Privremenog prihvatilišta za beskućnike Obilazak Privremenog prihvatilišta za beskućnike Obilazak Privremenog prihvatilišta za beskućnike
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3011

Povezana vest

Povezane teme

prihvatilište za beskućnike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.