Komentara: 21
Pregleda: 5790
Foto

Volonteri iz celog sveta uređuju "Mini Jugoslaviju"

12.08.2017. u 11:09h
Izvor: Subotica.com
"Volonteri svih zemalja ujedinite se!" - Ovako se ovih dana može parafrazirati jedan od najpoznatijih komunističkih uzvika na prostoru „Mini Jugoslavije“, gde se okupilo 15 mladih volontera iz 12 zemalja, koji će u naredne dve nedelje uređivati park i obnavljati inventar poslednjeg izdanka nekadašnje države.
Volonteri iz celog sveta uređuju "Mini Jugoslaviju"

Makaze, testere, srp (doduše bez čekića), kosilicu za travu i drugi alat danas su uzeli mladi iz Japana, Rusije, Španije, Francuske, Turske, Finske, Holandije, Argentine i, naravno, naše zemlje. Neki su za Jugoslaviju čuli iz lekcija iz istorije u Drugom svetskom ratu, neki su, pak, slušali o poslednjem ratu na ovim prostorima, a oni mlađi, rođeni mnogo kasnije pošto se raspala, priznaju da za nju do sada nikada nisu čuli.

- Nisam znala mnogo o Jugoslaviji, ali sam obišla neke njene bivše zemlje, čula različite priče i poželela da čujem i drugu stranu. Prvi put sam u Srbiji i pokušaću da skopim jedan mozaik o tome šta se sve ovde dešavalo i kakva je to zemlja bila. Veoma mi je zanimljivo što je u vreme najveće moći, Jugosvija podržavala afričke zemlje u „Pokretu nesvrstanih“, koji se takođe raspao – priča Marisol, studentkinja medicine iz Mendose u Argentini. - Jako nam je lepo ovde, radimo svi zajedno i ideja da se ovaj prostor obnovi inetersantna je iz mnogih aspekata.

Osnivač Jugoslavije, kralj Aleksandar Karađorđević ubijen je 1934. u Marseju, rodnom gradu volonterke Aleksandrine Martin iz Francuske. U udženicima istorije ovo je tek spomenuto, a ovaj volonterski kamp za Aleks bio je prilika da upozna istoriju ovih prostora.

Volonteri iz celog sveta uređuju "Mini Jugoslaviju"

- Za ovaj kamp čula sam na internetu, nisam znala puno ni o Jugoslaviji, ni o Srbiji, a ovo prilika da upoznam vašu kuluturu i zemlju i zato sam odlučila da dođem i provedem leto ovde – dodaje Aleks, inače nuklearna fizičarka. - Čuli smo kakve su se radne akcije ovde održavale, kako se tako gradila zemlja, i drago nam je da možemo da damo svoj mali doprinos tim idealima.

Među najmlađim volonterima je devetnaestogodišnji Rik iz Osake u Japanu, student španskog jezika, koji se akciji priključio kako bi stekao nova iskustva pre fakulteta.

- Super se družimo, malo radimo, malo pričamo o sebi, svojim zemljama i narodima, a malo i slušamo o Jugoslaviji. Nisam se pokajao – ističe Rik.

Volonteri iz celog sveta uređuju "Mini Jugoslaviju"

Pod budnim okom jedne od vođa kampa Vesne Radanović iz Šapca, volonteri organizovano spremaju i čiste „Mini Jugu“ i unutrašnjost objekata.

- Jako je lepo počelo, svi vredno radimo i niko se ne buni da mu je teško, veoma su motovisani. Nekada su to bile radne akcije, danas se to zove volonterizam, ali poenta je ista – objašnjava Vesna. - Ovo je veoma lep prostor, šteta što je zapušten, ali se nadam da će posle ove dve nedelje malo drugačije izgledati.

„Mini Jugoslaviju“, četvrtu po redu, pre 15 godina osnovao je Blaško Gabrić i na oko tri i po hektara smestio sve „od Vardara do Triglava“. Bez ičije pomoći, godinama pokušava da od nje napravi turistički brend.

Volonteri iz celog sveta uređuju "Mini Jugoslaviju"

- Napravili smo Triglav, a voleli bi da napravimo bazen koji bi bio obala Jadranskog mora, ali za to nemamo podršku. Bista Josipa Broza Tita je ukradena, ali smo zato odlučili da napravimo betonsku bistu, repliku one koja postoji u Kući cveća, visine 2.2 metra koju će uraditi naš vajar Franjo Mačković – najavljuje Blaško Gabrić. - Kao što postoji muzej voštanih figura, tako mi želimo da napravimo muzej betonskih figura na otvorenom, koji će okupiti jugoslovenske velikane. Posle Tita, želimo i bistu kralja Aleksandra da postavimo, pa Jovana Mikića i mnogih drugih.

Kamp je uređen po svim ekološkim principima, postavljeni su solarni tuševi, led osvetljenje, sve je od drveta... Volonteri će razvrstavati otpad na čak deset vrsta, a u nedelju, 18. avgusta biće održan i Festival planete zemlje.

- Pored priče o Jugoslaviji, govorimo i o obnovljivim izvorima energije i kako oni mogu da koriste u svakodnevnom životu – dodaje koordinator projekta Goran Gabrić. - Želeli smo da okupimo mlade ljude, da pokažemo kako svojim radom oni mogu dosta da urade. Ministarstvo omladine i sporta organizuje međunarodne volonterske kampove i prepoznali su potencijal koji ima ovaj par i cela ova ideja. Tu su i prateći programi u okvoru kojih se sastaju mladi iz lokalne zajednice i mladi iz inostrastva i učestvuju u radionicama o programiranju, dizajnu, pravilnom upravljanju otpadom...

Volonteri iz celog sveta uređuju "Mini Jugoslaviju"

Izvor: Subotica.com
Međunarodni volonterski kamp na prostoru "Mini Jugoslavije" Međunarodni volonterski kamp na prostoru "Mini Jugoslavije" Međunarodni volonterski kamp na prostoru "Mini Jugoslavije" Međunarodni volonterski kamp na prostoru "Mini Jugoslavije" Međunarodni volonterski kamp na prostoru "Mini Jugoslavije" Međunarodni volonterski kamp na prostoru "Mini Jugoslavije" Međunarodni volonterski kamp na prostoru "Mini Jugoslavije" Međunarodni volonterski kamp na prostoru "Mini Jugoslavije"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 5790

Povezana vest

Povezane teme

mini jugoslavija

Blaško Gabrić

volontiranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.