Komentara: 4
Pregleda: 3422
Foto

Međunarodni volonterski kamp na prostoru "Mini Jugoslavije"

08.08.2017. u 21:41h
Izvor: Subotica.com
Od četvrtka, 10. do 24. avgusta, 15 volontera iz raznih krajeva sveta dolaze u Suboticu, kako bi u okviru Međunarodnog volonterskog kampa pomogli obnovu Parka Mini Jugoslavije i omogućili otvaranje muzeja na otvorenom prostoru.
Međunarodni volonterski kamp na prostoru "Mini Jugoslavije"

Tokom dve nedelje, svakog dana od 8 do 13 časova, mladi iz Japana, Rusije, Španije, Turske, Finske, Holandije, Argentine i naše zemlje uređivaće zelene površine, sadiće drveće i pokušaće da obnove binu i postave stubove za ogradu. U saradnji sa gradskim komunalnim preduzećima, mesnim zajednicama i subotičkim udruženjima u subotu, 19. avgusta biće održana javna akcija, kada će biti postavljena bista Josipa Broza Tita u betonu, koju će izliti subotički vajar Franjo Mačković.

- Mladima je prepušten rad u Mini Jugoslaviji, prostor je oplemenjen kako bi oni imali mogućnost da se okupljaju, druže i prave koncerte. Prostor smo im dali besplatno na korišćenje i zahvaljujem se svima ko želi da podrži njihove ideje, jer na mladima svet ostaje. Imali smo bistu Josipa Broza Tita od Bronze, koju su nam ukrali, a to je čuo naš  vajar Franjo Mačković i doneo je odluku da nam napravi bistu Tita u betonu, visine 2,2 m, repliku one koja postoji u Kući cveća. Planiramo da od Mini Jugoslavije napravimo turistički brend za Suboticu, jer je Jugoslavija poznata po dobrom - kaže Blaško Gabrić, osnivač Mini Jugoslavije.

Međunarodni volonterski kamp na prostoru "Mini Jugoslavije"

Kamp je, prema rečima organizatora, uređen po ekološkim principima, postavljeni su solarni tuševi, led osvetljenje i obezbeđen je prostor za postavljanje šatora. Volonteri će razvrstavati otpad na čak 10 vrsta, a u nedelju, 18. avgusta biće održan i Festival planete zemlje.

- Tokom Festivala planete zemlje ćemo govoriti o obnovljivim izvorima energije i pokazati kako mogu da se koriste u svakodnevnom životu. Mladi će praviti solarne kolektore od limenki i solarni roštilj. U saradnji sa Regionalnom deponijom, biće održano i predavanje o pravilnom upravljanju otpadom, kao i javna debata na temu „Problemi životne sredine u lokalnoj zajednici i u drugim zemljama“ - kaže Goran Gabrić, koordinator projekta.

Organizacija „KISS“ - Kreativna industrija savremene Subotice organizovaće pet radionica od četvrtka, 10. do ponedeljka, 14. avgusta. Radionice su namenjene mladima od 10 do 30 godina starosti, a urednik programa je Mila Papić.

Međunarodni volonterski kamp na prostoru "Mini Jugoslavije"

- Kreativna industrija savremene Subotice je ideja za podršku mladima i inspiracija da se aktiviraju. Kada kažemo podrška, mislimo na prostor gde bi mladi mogli svoje talente da otelotvore i da ih popularizuju, prenose na šire grupe, da se upoznaju sa drugim ljudima i utiču na druge. Sa druge strane, želimo i da inspirišemo  mlade koji još nisu otkrili svoje potencijale da kroz učešće u radionicama pronađu sebe, prošire svoje horizonte i  da svi zajedno stvorimo kontinuitet lepog delovanja na naš grad i Suboticu unapredimo kao mesto koje će zračiti energijom, koja privlači i da  turistički podignemo standard našeg grada - kaže Mila Papić, organizatorka radioničarskih aktivnosti - Prva radionica će biti održana 10. avgusta u 17 časova, kada će biti predavanje o egzotičnim životinjama, kućnim ljubimcima.  Druga radionica  održaće se 12. avgusta, od 9 časova, kada će  nas Nebojša Horvat Cinger upoznati sa osnovama programiranja, a istog dana od 18 časova biće organizovana popodnevna šetnja uz prateću priču o secesiji i arhitekturi grada. Poslednja radionica biće  14. avgusta gde će nam talentovana mlada dama, Andrea Ivetić napaviti most između tradicionalne i digitalne ilustracije.  

Svi zainteresovani koji žele da učestvuju u programima kampa mogu da se prijave  na telefon 062/277-290 ili preko facebook stranice.

Organizaciju Međunarodnog volonterskog kampa  podržalo je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i Grad Subotica.

Izvor: Subotica.com
Najava međunarodnog Volonterskog kampa Najava međunarodnog Volonterskog kampa Najava međunarodnog Volonterskog kampa Najava međunarodnog Volonterskog kampa Najava međunarodnog Volonterskog kampa Najava međunarodnog Volonterskog kampa Najava međunarodnog Volonterskog kampa Najava međunarodnog Volonterskog kampa
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3422

Povezana vest

Povezane teme

mini jugoslavija

Blaško Gabrić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.