Komentara: 1
Pregleda: 4274

Vojvođanski kamerni orkestar prvi koncert poklonio Subotici

27.09.2015. u 20:06h
Izvor: Subotica.com
Miloš Nikolić, profesor violine, inicirao je osnivanje Vojvođanskog kamernog orkestra i on je ove godine formiran sa sedištem u Subotici.
Vojvođanski kamerni orkestar prvi koncert poklonio Subotici

Prvi nastup najbolji muzičari iz cele vojvodine poklonili su Subotici za 1. septembar, Dan grada, a projekat mocartovskog sastava, sa 32 člana, finansijski je podržao pokrajinski Sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

- Slavića Grujić, pokrajinski sekretar, je ocenio naš projekat sjajnim i zahvaljujući pokrajini Subotica je okupljanjem najboljih muzičara iz Subotice, Zrenjanina, Sombora, Kikinde i drugih gradova dobila evropski orkestar. Za prvi koncert smo izveli Mocartovu 40 simfoniju, „Figarovu ženidbu“ i klavirski koncert u C-duru u okviru kojeg je nastupio pijanista Stefan Rakić iz Novog Sada. Za dirigentskim pultom bio Mikica Jeftić – kaže Miloš Nikolić, koncert majstor i umetnički direktor orkestra.  

Nikolić kaže da je veliko zadovoljstvo za sve članove orkestra što je subotička publika prepoznala kvalitet njihovog nastupa i što su bili oduševljeni  kvalitetom izvođenja.

Vojvođanski kamerni orkestar prvi koncert poklonio Subotici

- Na pokrajinski konkurs za nas je konkurisalo Udruženje ljubitelja džeza i klasične muzike „Sumus“, na čelu sa  predsednicom, profesoricom klavira, Kristinom Mate. Muzička škola i direktorica Edita Barlai su nam izašli u susret i ustupili pojedine instrumente, a zahvalni smo  i presedniku Skupštine grada Iliji Maraviću koji nas je pozvao i omogućio susret sa Subotičanima – kaže Nikolić.

Do kraja godine Vojvođanski kamerni orkestar će još jednom nastupiti u Subotici, a za iduću godinu je u planu nekoliko koncerata.

- Subotica ima publiku koja ume da pozdravi umetnike i klasičnu muziku. Naš plan, koji smo predstavili i konkursnim projektom, je da barem jednom godišnje na koncertima ispratimo i mlade i talentovane soliste koji nemaju priliku da sviraju u pratnji ozbiljnih orkestara. Trudićemo se da izvedemo i  muziku 21. veka koja je bliska našoj publici i svi naši koncerti će biti tematski određeni nekim muzičkim pravcem – kaže profesor Nikolić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4274
Povezane teme

miloš nikolić

vojvođanski kamerni orkestar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.