Komentara: 32
Pregleda: 5520

Vodovodu preti nelikvidnost uprkos skupoj vodi

06.05.2013. u 11:05h
Izvor: SuMedija
Gradsko veće je dalo saglasnost JKP „Vodovod i kanalizacija“ da se kod komercijalnih banaka zaduži radi finansiranja tekućeg poslovanja. Naime, kako "Subotičke novine" saznaju, Upravni odbor ovog preduzeća je odlučio 12. aprila da pozajmicom obezbedi 30 miliona dinara takozvanog rivolving kredita da bi se amortizovali povremeni udari na likvidnost preduzeća.
Vodovodu preti nelikvidnost uprkos skupoj vodi

To znači da bi Vodovod imao u narednih 12 meseci, na koji rok će se tražiti zajam, pravo na „dozvoljeni minus“ u koji može da ulazi prema potrebi, ali i da se razdužuje prema dnevnim mogućnostima.

Očekuje se da bi naročito u drugoj sedmici juna likvidnost bila ugrožena jer 15. juna dospeva rata za otplatu prečistača koja iznosi oko 49 miliona dinara, zavisno od kursa evra, a u to vreme „pada“ i termin za isplatu zarade. Rata za prečistač je za oko desetak procenata iznad jednomesečnog prihoda preduzeća od svih poslova iz osnovne delatnosti, a za isplatu jednomesečne plate za 232 radnika JKP„Vodovod i kanalizacija” trebaće još 14 miliona dinara.

U nekim ranijim slučajevima pre dve, tri godine, problem nedostatka novca za otplatu rate za prečistač je rešavan prolongiranjem rokova, kada je gradski budžet preuzimao na sebe obavezu isplate rata i "sačekivao" do desetak dana da mu glavni dužnik podmiri svoje obaveze, ali sada Vodovod mora da pozajmi novac na tržištu da bi servisirao svoje obaveze.

To javno preduzeće ima obavezu da raspiše javni nabavku da bi odabralo najpovoljniju ponudu komercijalnih banaka i može se očekivati da će ponude banaka za pozajmicu Vodovodu biti sa godišnjom cenom između 12 i 14,5 procenta.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 5520
Povezane teme

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

prečistač otpadnih voda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.