Komentara: 5
Pregleda: 6980

Vodeni ponedeljak na severu Bačke

28.03.2016. u 16:18h
Izvor: RTV
Mnogo običaja vezuje se za drugi dan Uskrsa. Na severu Bačke vekovima obeležavaju takozvani vodeni ponedeljak. Po tom običaju rano ujutro momci u svečanim nošnjama, fijakerima, praćeni tamburašima obilaze kuće gde ima devojaka i polivaju ih hladnom vodom. Zadatak devojaka je da im umaknu, kako znaju i umeju.
Vodeni ponedeljak na severu Bačke

- "Jako je zanimljivo. Moramo da se sakrijemo negde u kući i onda momci dolaze po nas da nas traže i ako imamo sreće možemo da pobegnemo kroz prozor, kroz vrata i onda nas oni vijaju", kaže Marta Supar iz Bajmoka.

- "Obično kad polijemo cure, one nas okite. Daju nam jaje, narandžu, odigra se jedno kolo i onda se počastimo i ide dalje veselje", objašnjava Nemanja Grabovac iz Ljutova.

Običaj polivanja devojaka potiče od davnina. Polivači su dragi gosti i dočekuju se uz bogatu trpezu.

Vodeni ponedeljak na severu Bačke

Vodeni ponedeljak na severu Bačke

- "Mnogo nam znači, jer odrasli smo u takvoj sredini i hteli bi to da prenesemo na našu decu i našu unačad kako bi i oni znali kako je bilo nekada. Voleli bi da održimo tradiciju", priča Katica Petrekanović iz Bajmoka,

Jedni se bore da običaj ostane tradicija, ali Pere Ivković iz Ljutova smatra da se običaji, nažalost, gube, ali da se za nastavak tradicije moraju pobrinuti najmlađi.

- "Vrlo je malo mladih koji hoće da se prihvate starih običaja. Zahvaljujući nekolicini momaka i devojaka, nadam se da će oni koliko toliko progurati da običaj i dalje ostane", kaže Pere Ivković.

Vodeni ponedeljak na severu Bačke

Nekad je polivanje koje se tradicionalno vezuje za drugi dan Uskrsa, bio i način za upoznavanje mladića i devojaka, a simpatija se kao i tada, tako i danas nagradjuje, najlepšim, ofarbanim uskršnjim jajima.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 4 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 6980
Povezane teme

Uskrs

polivanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.