Komentara: 32
Pregleda: 6219

Voda u bazenu "Dudova šuma" bakteriološki ispravna, zabeleženi slučajevi infekcije uha kod dece

12.08.2021. u 12:17h
Izvor: Subotica.com
Dok zabrinuti roditelji tvrde da su im deca dobila infekciju uha nakon posete gradskom bazenu, iz JKP "Stadion" kažu da se voda u bazenima u Dudovoj šumi kontroliše najmanje jednom nedeljno i da nalazi pokazuju da je hemijski i mikro-biološki ispravna, kao i da ne postoji mogućnost da hemijska sredstva, koja se koriste za održavanje kvaliteta vode, budu uzročnik infekcija kod kupača.
Voda u bazenu "Dudova šuma" bakteriološki ispravna, zabeleženi slučajevi infekcije uha kod dece

U poslednjih nekoliko nedelja, našoj redakciji se obratilo više roditelja sa istim problemom, a to je da su njihova deca, nedugo nakon posete Otvorenom bazenu "Dudova šuma", dobila infekciju uha, zbog čega sumnjaju u ispravnost vode u bazenima. Poslednja u nizu koja nam se obratila, jeste naša sugrađanka Kristina Srdić, koja je ovo neprijatno iskustvo doživela prošle nedelje.

- Moj brat je odveo njegovo dvoje dece i moje dete jedan dan na bazen u Dudovu šumu i u roku od dva dana, svi su dobili upalu uha. Odmah su otišli kod lekara, jer se pojavila bol i temperatura, i u Domu zdravlja je doktorica rekla da se mnogo roditelja obraća sa tim problemom posle posete bazenu i da svi imaju bakterijsku upalu uha - kaže Srdić. - Dakle, doktorica je odmah znala o čemu se radi, da to nije usamljeni slučaj i da ima jako puno dece sa problemom upale uha zbog bazena, jer su sva deca koja su došla sa ovim simptomima posećivala bazen.

Upravo zbog toga, naša sagovornica traži od nadležnih da ispitaju ispravnost vode u bazenima, te da ukoliko zaista nije za upotrebu o tome obaveste građane, a problem što pre otklone.

- Brat je uočio i da bazen ne deluje čisto, nije bilo puno ljudi, ali očigledno je da postoji problem sa čišćenjem. Ako nije za upotrebu stanovništa, treba da se kaže i da se ne dozvoljava dolazak, a ne da imamo problem, pogotovo što su u pitanju deca koja su na raspustu i sada je vreme kada ih roditelji vode na bazen - dodaje Kristina.

Voda u bazenu "Dudova šuma" bakteriološki ispravna, zabeleženi slučajevi infekcije uha kod deceIz JKP "Stadion", u čijoj nadležnosti je Otvoreni bazen "Dudova šuma", kažu da Zavod za javno zdravlje Subotica kontroliše ispravnost vode u bazenima najmanje jednom nedeljno, te da njihovi nalazi pokazuju da je voda hemijski i mikro-biološki ispravna. Takođe, tvrde da od početka kupališne sezone nisu imali nijednu primedbu na kvalitet vode u bazenima.

- Niti smo od strane građana ni od strane nadležne zdravstvene ustanove dobili povratne informacije da voda nije bakteriološki ispravna. Ukoliko bi se tako nešto desilo, procedura nalaže momentalno stavljanje bazena van upotrebe, sprovođenje takozvanog šok-tretmana i ponovnu kontrolu u roku od 24 sata od strane Zavoda za javno zdravlje - objašnjava Tamara Dimitrioski, direktorka JKP "Stadion".

Kada je u pitanju čišćenje bazena, Dimitrioski kaže da se voda u olimpijskom bazenu kompletno menja jednom godišnje, pred početak letnje sezone, a da se tokom godine svakodnevno dopunjava svežom vodom iz gradskog vodovoda. Dodaje da se termalni bazen kompletno prazni, dezinfikuje i puni svako veče nakon zatvaranja bazena, a preostala dva mala bazena u zavisnosti od broja kupača, što je ove kupališne sezone bilo svaki drugi dan.

- Osnovno hemijsko sredstvo koje se koristi u svim bazenima za održavanje kvaliteta vode je hlor, čija koncentracija u vodi se kontroliše više puta tokom dana. Ne postoji mogućnost da je hemija koja se koristi za održavanje kvaliteta vode uzročnik infekcija kod kupača - ističe direktorka JKP "Stadion".

Voda u bazenu "Dudova šuma" bakteriološki ispravna, zabeleženi slučajevi infekcije uha kod deceIz Doma zdravlja Subotica su nam potvrdili se u poslednjih nekoliko nedelja povećao broj dece koja su se javila lekaru sa upalom uha, ali ističu da je tako svake godine tokom letnje sezone, kada su ušne infekcije mnogo češće zbog učestalog izlaganja vodi, nezavisno od toga u kojoj vodi se deca kupaju.

- To može biti more, bazen, povećano tuširanje ili pranje kose, jer su ušne infekcije povezane sa kvašenjem uha vodom kao takvom i vlažno uho je podložnije infekcijama, nezavisno od vrste vode kojom se kvasi - poručuju iz Doma zdravlja Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 6219
Povezane teme

gradski bazen

dom zdravlja subotica

bazen u dudovoj šumi

bazen dudova šuma

jkp stadion subotica

tamara dimitrioski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.