• Pregleda: 3064

Voda u Bačkim Vinogradima i dalje jako lošeg kvaliteta, fabrika vode još uvek na čekanju

U Bačkim Vinogradima i okolnim naseljima je voda jako lošeg kvaliteta. Voda sadrži arsen, gvožđe i amonijum u većoj količini od dozvoljene. JKP "Vodovod i kanalizacija" je nedavno postavila pogon koji uz pomoć biološkog procesa smanjuje koncentraciju ovih materija u vodi. Mada je „fabrika vode” pokazala dobre rezultatje, pogon još nije priključen na vodovod.
Voda u Bačkim Vinogradima i dalje jako lošeg kvaliteta, fabrika vode još uvek na čekanju

Vodovod izgrađen u sedamdesetim godinama prošlog veka snabdeva samo 30-40 posto sela, a u mnogim domaćinstvima se još uvek koristi voda iz bunara. Ali i oni koji su priključeni na vodovod, piju vodu jako lošeg kvaliteta, rekao je Robert Katona, predsednik mesne zajednice Bački Vinogradi.

„Gvožđe se taloži u cevima naročito zimi kad je potrošnja manja, a kada se potrošnja naglo poveća, gvožđe se opere pa iz česme na mnogim mestima curi žuta voda. Ovaj problem sada možemo rešavati samo ispiranjem” – kaže Katona dodajući: pogon koji je postavio Vodovod je neko vreme testiran, ali za priključivanju celom sistemu su potrebne razne dozvole. Nažalost i postavljeni cevovodi su stari tako da probleme stanovništva ni novi pogon neće rešiti u potpunosti. „U budućnosti bi i Hajdukovo i Nosa trebali dobijati vodu od nas i ja se nadam da će se onda i u Bačkim Vinogradima menjati cevovod” – izjavio je Katona.

Renata Radulović Novak, šef laboratorije koja kontroliše kvalitet vode Vodovoda je napomenula da u poslednje 2-3 godine se intenzivno radi na tome da se poboljša kvalitet vode u Bačkim Vinogradima.

„Smanjivanje koncentracije arsena je veoma dug i skup proces i zbog toga nije moguće ovu opremu ugraditi na više mesta. Potrebno vršiti ispitivanja koja mogu trajati i godinu-dve da bi videli gde je najsvrsishodnije ugraditi opremu. Ogledi u Bačkim Vinogradima su se pokazali dobrim i sad radimo na dobijanju dozvola da bi ovu opremu ugradili u vodovodnu mrežu. Nadamo se da će u toku aprila fabrika vode već biti deo vodovoda” – kaže stručnjak dodajući: u selu koncentracija arsena dostiže i 150 mikrograma na litar što je 15 puta veće od dozvoljenog. Uz pomoć fabrike vode se ova koncentracija može smanjiti na manje od 10 mikrograma, ali se smanjuje i koncentracija gvožđa i amonija.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

4
titov omladinac Odgovori
Sve je to tačno, kao i apsurdni Pravilnik koji dozvoljava da kvalitet flaširane vode za piće može da bude 10 x lošiji u odnosu na vodu iz vodovodne gradske cevne mreže, ALI:

Prilika je da se tema sa ovim zvaničnicima malo proširi i stručnim pitanjem:

Koliko km vodovodnih cevi ima ukupno u Subotici i okolnim naseljima, koje su u nadležnosti ovog JKP, i u kojem procentu su tamo zastupljene AZBESTNO-CEMENTNE CEVI? U kakvom su stanju i kada im je upotrebni vek istekao? Koliko je od toga neposredno uličnih malih cevovoda koji snabdevaju stambene kuće, i male i srednje potrošače?


Da pomognem u odgovoru na prvo pitanje:
a)50%
b)60%
c)70%
d) nešto između
n.n Odgovori
Ni u Bajmoku nije bolje!!
Mileta Perišić Odgovori
Ovo su neverovatni podaci. Od oktobra 2010.godine rade se pilot istraživanja 'traženja' rešenja za uklanjanje arsena iz podzemnih voda izvorišta naselja Opštine Subotica. Ovo je svakako jedan od najtežih promašaja struke, ako se ovde o stručnosti može uopšte govoriti. Na pilot modelu se ne traži postupak uklanjanja arsena, on se moraznati. Na pilot modelu se mora u danu startovanja uklobiti arsen ispod 10 mikrograma/L. 'Eksperti' holandske firme rade na pilot modelu četiri godine!!!
Ko obmanjuje šefa laboratorije u JKP da je uklanjanje arsena skup i dug proces. To nije tačno. To se može dokazati u roku od jednog dana na bilo kojoj lokaciji.
I Knežević Odgovori
Ne gubite vremena sa gradskom vodom, ko zna kad će se ovo sve rešiti! Danas je 2018 i dalje je isti problem. Voda, koju većina nas pije, je obično puna hlora, koji je štetan po naše zdravlje. Evropa za kvalitet životne okoline je procenilo da rizik od raka kod onih koji konzumiraju hlorisanu vodu može biti i do 93% veći od onih koji je ne piju a da ne pišem o arsenu.. Rešenje za zdravu vodu su filteri koji se montiraju na vod gde se snabdeva objekat sa vodom.Kod mene su montiral judi sa Palića koji se bave sa tim filterima "ecoproteh" i od tada koristim zdravu i čistu vodu!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.