Komentara: 4
Pregleda: 3892

Voda u Bačkim Vinogradima i dalje jako lošeg kvaliteta, fabrika vode još uvek na čekanju

04.03.2014. u 16:25h
Izvor: Magyar Szó
U Bačkim Vinogradima i okolnim naseljima je voda jako lošeg kvaliteta. Voda sadrži arsen, gvožđe i amonijum u većoj količini od dozvoljene. JKP "Vodovod i kanalizacija" je nedavno postavila pogon koji uz pomoć biološkog procesa smanjuje koncentraciju ovih materija u vodi. Mada je „fabrika vode” pokazala dobre rezultatje, pogon još nije priključen na vodovod.
Voda u Bačkim Vinogradima i dalje jako lošeg kvaliteta, fabrika vode još uvek na čekanju

Vodovod izgrađen u sedamdesetim godinama prošlog veka snabdeva samo 30-40 posto sela, a u mnogim domaćinstvima se još uvek koristi voda iz bunara. Ali i oni koji su priključeni na vodovod, piju vodu jako lošeg kvaliteta, rekao je Robert Katona, predsednik mesne zajednice Bački Vinogradi.

„Gvožđe se taloži u cevima naročito zimi kad je potrošnja manja, a kada se potrošnja naglo poveća, gvožđe se opere pa iz česme na mnogim mestima curi žuta voda. Ovaj problem sada možemo rešavati samo ispiranjem” – kaže Katona dodajući: pogon koji je postavio Vodovod je neko vreme testiran, ali za priključivanju celom sistemu su potrebne razne dozvole. Nažalost i postavljeni cevovodi su stari tako da probleme stanovništva ni novi pogon neće rešiti u potpunosti. „U budućnosti bi i Hajdukovo i Nosa trebali dobijati vodu od nas i ja se nadam da će se onda i u Bačkim Vinogradima menjati cevovod” – izjavio je Katona.

Renata Radulović Novak, šef laboratorije koja kontroliše kvalitet vode Vodovoda je napomenula da u poslednje 2-3 godine se intenzivno radi na tome da se poboljša kvalitet vode u Bačkim Vinogradima.

„Smanjivanje koncentracije arsena je veoma dug i skup proces i zbog toga nije moguće ovu opremu ugraditi na više mesta. Potrebno vršiti ispitivanja koja mogu trajati i godinu-dve da bi videli gde je najsvrsishodnije ugraditi opremu. Ogledi u Bačkim Vinogradima su se pokazali dobrim i sad radimo na dobijanju dozvola da bi ovu opremu ugradili u vodovodnu mrežu. Nadamo se da će u toku aprila fabrika vode već biti deo vodovoda” – kaže stručnjak dodajući: u selu koncentracija arsena dostiže i 150 mikrograma na litar što je 15 puta veće od dozvoljenog. Uz pomoć fabrike vode se ova koncentracija može smanjiti na manje od 10 mikrograma, ali se smanjuje i koncentracija gvožđa i amonija.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 3892

Povezane vesti

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

bački vinogradi

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

prerada sirove vode

fabrika vode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.