• Pregleda: 743

Visoka koncentracija polena koprive u vazduhu

Tokom protekle nedelje, u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena koprive, dok su trave, ostala drveća i korovi beležili nisku koncentraciju.
Visoka koncentracija polena koprive u vazduhu

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna koprive po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija može izazvati veoma jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju trave, ostala drveća i korovi, poput konoplje, borova, bokvice, kiselice i lipe, tokom protekle nedelje beležili su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, umerenu koncentraciju imaće kopriva, dok će trave, ostala drveća i korovi beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Lilja Odgovori
Zapravo ,visoka je koncentracija polena ambrozije jer je ceo grad zakorovljen i nepokošen, aambrozija je procvetala mnogo ranije,
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.