• Pregleda: 1005

Visoka koncentracija polena koprive

Tokom protekle nedelje, u vazduhu je zabeležena visoka koncentracija polena koprive, dok su trave, drveća i ostali korovi beležili nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena koprive

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna koprive po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovog alergena može izazvati veoma jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju trave, drveća i ostali korovi, poput konoplje, pelena, štireva, čempresa, borova, bokvica, hrasta, kiselice i lipe, tokom protekle nedelje beležili su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće kopriva i trave, dok će drveća i ostali korovi beležiti nisu koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Vladimir Odgovori
Dok su deca trčala po livadama igrala se u svoj mogućoj prljavštini i nisu vreme provodila u zatvorenom prostoru i na betonu niko nije ni znao da postoje alergije Imunitet se mora izgraditi tu ne pomažu lekovi oni samo ublažavaju posledice pada imuniteta. A imunitet opada i zbog preterane izloženosti toksičnim gasovima i hemikalijama u gradskim sredinama. Zato ne secite drva i zelenilo koje prečišćava zagađeni vazduh i daje nam kiseonik!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.