• Pregleda: 2351

Visoka koncentracija polena ambrozije

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena ambrozije, dok su trave i druge korovske biljke beležile nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena ambrozije

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna ambrozije po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ove korovske biljke može izazvati veoma jake i burne alergijske reakcije.

Kada su u pitanju trave i druge korovske biljke, poput konoplje, pelena, štireva i koprive, tokom protekle sedmice beležili su nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, ambrozija bi trebalo da emituje umerenu koncentraciju polena u vazduhu, dok će trave i ostale korovske biljke beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Željko Vojnić Odgovori
Ambrozija je u cvetu i na privatnim njivama, a i na povrsinama o kojima (bi trebao da) brine grad. Posebna prica su zapusteni placevi koji imaju vlasnike, a koji ne vode brigu o njima. Za sve postoji resenje, samo treba dobra volja i da ljudi koji primaju plate rade svoj posao. Komunalnu policiju cak ni ne tangiraju brojne prituzbe na njihov nerad. Nikada nas nisu ni udostojili nekim odgovorom zasto ne rade svoj posao. U cemu je problem? Ko ih i zasto stiti?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.