Komentara: 1
Pregleda: 2176

Više sredstava za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine

06.02.2020. u 15:17h
Izvor: Subotica.com
Za rad Fondacije koja pruža pomoć pri lečenju teško oboleloj deci i omladini iz gradske kase je izdvojeno 2,5 miliona dinara i još 194 hiljade dinara, prikupljenih od prodaje ulaznica za Novogodišnji koncert, što je nešto više u odnosu na prethodnu godinu, kada je raspolagala sa sredstvima u visini od 2,3 miliona dinara.
Više sredstava za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine

Fondacija za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine pruža pomoć u nabavci lekova i pomagala, pri rehabilitaciji i obavljanju operativnih zahvata u zdravstvenim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Kako objašnjava Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne i zdravstvene zaštite, broj dece kojoj se na ovaj način pruža pomoć ne varira mnogo iz godine u godinu, ali budući da se radi o teškim i hroničnim oboljenjima, potrebno je sve više novca.

- Prošle godine nam se za pomoć obratilo devet novih korisnika, pretežno dece obolele od dijabetesa kojima je bila neophodna pomoć u nabavci medicinskih pomagala, jednom detetu je bila neophodna hitna operacija i jednom detetu je bila neophodna pomoć u nabavci lekova i medicinskih rukavica. Svi korisnici pomoći pri lečenju su deca koja boluju od izuzetno teških i hroničnih obolenja kojima je potrebna konstanta pomoć i nega - objašnjava Đukanović, podsećajući da rad Fondacije mogu da pomognu i sva zainteresovana lica putem donacija. - Po Statutu, donatori mogu da budu fizička, pravna lica i društveno odgovorna preduzeća, dok sama Fondacija može da organizuje aktivnosti, poput Novogodišnjeg koncerta i da prikupljeni novac od prodaje ulaznice usmeri za pomoć pri lečenju dece.

Više sredstava za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine

Fondacija je tokom prošle godine primila 37 molbi za ukupno 14 dece, od kojih je uspešno rešeno 34, dok se realizacija preostale tri molbe očekuje ove godine. Prosečna starost deteta kojem je pruža pomoć bila je devet godina. 

- Najviše molbi se odnosilo na nabavku medicinskih pomagala, kao što su aparati i trake za merenje šećera u krvi i ortopedske cipele, takvih je bilo ukupno 16. Imali smo 13 molbi za nabavku pelena, katetera, higijenskog materijala, medicinskih rukavica i drugih sredstva za higijenu, bilo je sedam molbi za nabavku suplemenata, četiri za lekarske preglede u inostranstvu, tri za troškove rehabilitacije, dve za nabavku lekova i jedna za troškove operacije - navodi Đukanović.

Pravo na ostvarivanje pomoći putem Fondacije ima svako dete do navršenih 18 godina, koje je iscrpelo sve pravne mogućnosti koje mu pripadaju po propisima o zdravstvenom osiguranju. Podnosilac molbe može biti roditelj, staratelj ili zakonski zastupnik deteta, koji uz molbu treba da priloži i medicinsku dokumentaciju, predračune ili račune iz zdravstvenih i farmaceutskih ustanova. Sredstva se dodeljuju na osnovu stepena, vrste i težine oboljenja, materijalnog stanja porodice, broja dece u porodici i da li dete već ostvaruje neku vrstu pomoći, a odluku o tome donosi Upravni odbor Fondacije većinom glasova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2176
Povezane teme

ilija đukanović

fondacija za pomoć pri lečenju dece i omladine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.