Komentara: 41
Pregleda: 11936

Više od stotinu prijava građana za nepoštovanje mera

01.09.2020. u 14:46h > 17:22
Izvor: Subotica.com
Nakon poziva nacionalnog Kriznog štaba građanima da prijave inspekcijama nepoštovanje epidemioloških mera, tokom prva 24 časa rada Kontakt centra stiglo je više od 100 prijava. Građani su najčešće prijavljivali veći broj okupljenih u zatvorenom prostoru, nepoštovanje socijalne distance i nenošenje zaštitne opreme, na osnovu čega će nadležne inspekcije hitno postupiti.
Više od stotinu prijava građana za nepoštovanje mera

Kontakt centar je jedinstveno upravno mesto za sve 44 inspekcije, gde građani i privreda mogu da prijave sumnju u eventualnu zakonitost ili usklađenost sa pojedinim obavezujućim propisima pozivom na broj telefona 011/63-50-322 ili posredstvom portala www.inspektor.gov.rs. Operateri centra i analitičari predstavku obrađuju i prosleđuju nadležnoj inspekciji.

Podsetimo, nacionalni Krizni štab danas je uputio pisma svim gradonačelnicima i predsednicima opština, podsećajući ih da su dužni da obezbede poštovanje svih epidemioloških mera na svojoj teritoriji, bez izuzetaka. Na ovakav potez Krizni štab se odlučio nakon što je proteklog vikenda uočeno kršenje epidemioloških mera u pojedinim lokalnim samoupravama, te je na današnjoj vanrednoj sednici zatražen povećan inspekcijski nadzor i pokrenut rad Kontakt centra za prijave građana.

Ukoliko uoče makar i minimalno nepoštovanje preventivnih mera, nadležni organi su dužni da postupaju u skladu sa zakonom i da takvo ponašanje sankcionišu, a to se pre svega odnosi na organizatore različitih događaja, čija je obaveza da obezbede sve uslove kako zdravlje građana ne bi bilo ugroženo.

- Broj zaraženih i hospitalizovanih, kao i broj pregleda u prethodnih nekoliko dana pružaju nam razloge za optimizam, ali nikako za opuštanje. Svako neodgovorno ponašanje u danima pred nama jasno će se odraziti u statističkim brojkama kroz dve ili tri nedelje, što je svakako scenario koji želimo da izbegnemo. Izlazak određenih zdravstvenih ustanova iz kovid sistema posle dugo vremena daje priliku zdravstvenim radnicima da se makar malo odmore pred jesen. Svako masovno okupljanje bez poštovanja preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenim prostorima predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona, svojevrsno nepoštovanje zdravstvenih radnika koji su poneli najveći teret borbe protiv korona virusa - navodi se u saopštenju Vlade Srbije, u kojem se još jednom apeluje na građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog i zdravlja svojih najbližih.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 41
Pregleda: 11936
Povezane teme

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.