Komentara: 6
Pregleda: 3994

Više od 70 odsto žena se odazvalo na pregled dojki

14.05.2013. u 18:39h
Izvor: RTV Yueco
Više od 70 odsto Subotičanki koje su telefonski pozvane na skrining na rano otkrivanje raka dojke, odazvalo se pozivu. Od 18. marta, kada je u našem gradu počelo sprovođenje Nacionalnog skrininga na rak dojke, kod 6 žena je potvrđen suspektan nalaz.
Više od 70 odsto žena se odazvalo na pregled dojki

Pacijentkinje sa sumljivim nalazom šalju se na dalje ispitivanje u Institut Sremska Kamenica, rečeno je na sastanku Saveta za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

U okviru programa „Srbija protiv raka“ u Subotici je 18. marta započeo Nacionalni skrining na rano otkrivanje raka dojke. Za nešto manje od dva meseca, telefonski je na mamografiju pozvano 540 žena.

Od ukupnog broja pregledanih žena, kod 6 je utvrđeno prisustvo promena koje mogu ukazati na postojanje karcinoma.

Mamografija je dijagnostička metoda koja omogućava da se rak dojke otkrije čak i do 3 godine pre nego što ga žena može napipati. Podaci govore, da se u Srbiji samo kod 30 odsto žena rak dojke otkrije dok je veličine do 2 cm. Skrining,  odnosno organizovani preventivni pregledi pokrenuti su sa ciljem ranog otkrivanja i podizanja kvaliteta života mnogim ženama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3994
Povezane teme

rak dojke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.