Komentara: 15
Pregleda: 4417

Više od 60 Subotičana u trci za poslaničko mesto u Skupštini Srbije

17.02.2014. u 18:14h
Izvor: RTV Yueco
Više od 60 kandidata iz Subotice u ovom momentu konkuriše za jedno do 250 poslaničkih mesta u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Najviše kandidata je na listi SVM-a, sledi koalicija oko DS, dok vladajuća SNS na svojoj listi ima dva kandidata iz Subotice. Nije isključeno da brojka kandidata bude još i duža, s obzirom da se očekuje podnošenje još nekoliko izbornih lista, a naša redakcija je istraživala kakva su, sa jedne strane, očekivanja građana od narodnih poslanika, a sa druge strane iskustva dosadašnjih poslanika.
Više od 60 Subotičana u trci za poslaničko mesto u Skupštini Srbije

Republička izborna komisija proglasila je do danas devet izbornih lista za predstojeće parlamentarne izbore. Na tim listama nalazi se ukupno 52 kandidata za narodne poslanike iz Subotice, kao i 4 sa Palića, 4 iz Čantavira, 3 iz Hajdukova. Ubedljivo najviše kandidata, preko 30, nalazi se na listi SVM-a, sledi lista koalicije oko DS-a sa sedam kandidata, zatim LDP sa četiri, DSS sa tri, SNS i SRS sa po dva, URS i SPS sa po jednim. Jedno od pitanja, prema kojem će određivati glasači prilikom izbora kome će dati svoj glas, jeste koliko poslanici svojim delovanjem mogu pomoći Subotici.

Na početku raspuštenog saziva, Suboticu su u Narodnoj skupstini predstavljala dva poslanika iz Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor i Laslo Varga, zatim Petar Kuntić iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Oliver Dulić iz Demokratske stranke i Gojko Radić iz Srpske napredne stranke. U međuvremenu poslanički mandati su prestali Oliveru Duliću i Gojku Radiću, dok je od januara 2013. godine Dragan Andrić iz Lige socijaldemokrata Vojvodine bio novi poslanik iz Subotice. Njihova iskustva, po pitanju toga koliko mogu uraditi kao poslanici za grad iz koga dolaze, su različita.

Teoretski gledano, moguće je da u narednom sazivu republičkog parlamenta niti jedan od kandidata iz Subotice sa navedenih lista ne bude izabran. To je posledica sadašnjeg izbornog sistema, prema kojem je cela Srbija jedna izborna jedinica, a građani na izborima glasaju za liste političkih partija, a ne za kandidate koji bi predstavljali Suboticu ili širi region u parlamentu. Prostije, glasamo za stranke, a ne za ljude koji će nas predstavljati u parlamentu.

Lista kandidata koji dolaze iz Subotice još nije zaključena, s obzirom da je u toku prikupljanje potpisa za kandidaturu još nekoliko koalicija i političkih organizacija. Vanredni parlamentarni izbori zakazani su za 16. mart, a prve projekcije po pitanju koliko će poslanika u narednom sazivu biti iz Subotice, znaće se već u izbornoj noći.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 15
Pregleda: 4417
Povezane teme

parlamentarni izbori

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.