Komentara: 10
Pregleda: 4751

Više novca za Suboticatrans ako se nastavi poskupljenje goriva?

17.03.2012. u 18:42h
Izvor: RTV Yueco
Više novca za Suboticatrans ako se nastavi poskupljenje goriva?

Porast cene goriva za 12%, i to samo od početka godine, ugrožava funkcionisanje javnog preduzeća “Suboticatrans”. Ukoliko se poskupljenja nastave, lokalna samouprava će razmotriti rebalans gradskog budžeta kako bi bile povećane subvencije subotičkom javnom prevozniku. Za to vreme, u Subotica-transu su ponovo prisiljeni da razmišljaju o uvođenju alternativnih goriva.

Stalni rast cene goriva još više je povećao rashode subotičkog javnog prevoznika. Taj novi udarac za preduzeće usledio je nakon što je konačno zaustavljen dalji pad broja putnika kroz uvođenje novog tarifnog sistema. Međutim, pored stabilizacije broja putnika, stalna poskupljenja goriva finansijski ugrožavaju funkcionisanje preduzeća. Kolike su razmere pritiska rashodovne strane budžeta Subotica-transa najbolje govori da autobusi ovog preduzeća mesečno potroše najmanje 130.000 litara goriva, odnosno 1,6 miliona godišnje. Za to vreme cena karte je na istom nivou.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić prilikom predstavljanja novih autobusa u floti Subotica - transa posebno je naglasio pitanje cene goriva koja predstavlja jednu od najvećih stavki u troškovnoj strani preduzeća. Ukoliko se ne stabilizuje cena goriva, koja je samo od nove godine porasla za preko 10%, kako je najavio gradonačelnik, lokalna samouprava mora razmatrati modele kako da pomogne ovom preduzeću. Jer, ako se cena goriva prelije na cenu karte, imaćemo bunt u gradu, a preduzeće će imati još manji broj putnika i postaviće se pitanje njegovog opstanka, rekao je Vučinić i predložio konkretno rešenje.

U Subotica-transu ponovo razmatraju prelazak na alternativna goriva. Nakon eksperimentisanja sa biodizelom koji nije zaživeo u Srbiji, razmatra se uvođenje CNG-a, odnosno gasa, kao pogonskog goriva koji garantuje i manju potrošnju i manju emisiju izduvnih gasova. CNG se kao pogonsko gorivo u određenom procentu vozila već koristi u autobuskom saobraćaju u Beogradu, a u Srbiji takve autobuse proizvode Vulović-transport iz Kragujevca i pribojski FAP, dok je ranije beogradski Ikarbus, kao vodeći u floti Suboticatransa, imao prototipove ovakvih autobusa.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 10
Pregleda: 4751
Povezane teme

Suboticatrans

gorivo

poskupljenje goriva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.