Komentara: 2
Pregleda: 3501

Vinari očekuju dobar rod loze

22.01.2013. u 18:05h
Izvor: RTV Yueco
Ukoliko vremenske prilike posluže, i izostanu mrazevi, ove godine se može očekivati dobar rod vinove loze. Ovo je zaključak vinara – vitezova vina iz reda “Arena Zabatkiensis”, koji su danas, u vinogradu vinariju Tonković, tradicionalno na Dan svetog Vinka po prvi put u ovoj godini ušli u vinograde i rezidbom loze prognozirali ovogodišnji rod.
Vinari očekuju dobar rod loze

Dan svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara, je i dan viteškog reda subotičko-horgoške peščare.

Na dan Svetog Vinka, članovi vinskog viteškog reda “Arena Zabatkiensis” i ove godine su izašii u vinograd kako bi rezidbom videli kakva godina može da se očekuje. Narodno verovanje govori da ako je dan svetao i ima sunca dovoljno da se konjanik može popeti na konja, onda će godina za lozu, a nakon toga i vino biti dobra.

Za razliku od prošle godine, kada su vitezovi vina na osnovu rezidbe zaključili da će godina za lozu biti dobra, a onda mrazevi u aprilu koje ne pamte ni stariji gotovo uništili prošlogodišnji rod, ove godine su u svojim prognozama bili dosta oprezniji: Ono što je viđeno rezidbom u vinogradu pokazuje da godina za lozu može biti dobra, ako takve budu i vremenske prilike koje će pratiti vegetaciju.

Dan Svetog Vinka je i dan vinskog viteškog reda “Arena Zabatkiensis”, prvog ovakve vrste u Srbiji. Njihovi osnivači, članovi reda “Sent Vinsent” iz županije Čongrad u Mađarskoj takođe su bili danas uz svoje subotičko-horgoške kolege kako bi obeležili dan zaštitnika vinara. Praznik zaštitnika vinara i vinogradara – svetog Vinka ili Vinsenta, kako se zove u zavisnosti od područja, u subotičko – horgoškoj peščari se obeležava već 11 godina, tačnije od kako je na taj dan 2002. osnovan je i ovaj viteški red ljubitelja vina i čuvara vinske tradicije na ovom području.

Prvi ulazak u vinograd u novoj godini na Dan svetog Vinka, tradicionalno označava početak vinskih svečanosti. Prva u nizu je večerašnji bal koji će prirediti viteški red „Arena Zabatkiensis“ uz autohtona vina, proizvedena u podrumima subotičko – horgoške peščare i njima prilagođenim jelima.

Izvor: RTV Yueco
Dan svetog Vinka Dan svetog Vinka Dan svetog Vinka Dan svetog Vinka Dan svetog Vinka Dan svetog Vinka Dan svetog Vinka Dan svetog Vinka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3501
Povezane teme

vino

vinarija palić

vinogradi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.