• Pregleda: 6372

Vikend u znaku „Dužijance“

Književnim susretom u organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, istoriju i duhovnost „Ivan Antunović" u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo" večeras, 9. avgusta u 19 časova počinje četvorodnevni program centralne manifestacije „Dužijanca 2012".
Vikend u znaku „Dužijance“

Na Gradskom trgu se u petak može pogledati izložba rukotvorina, a od 20 časova na programu je tamburaško veče. Najavljeni su nastupi tamburaša, predstavljanje ovogodišnjeg para bandaša i bandašice i izbor njihovih najlepših pratilja i pratilaca. U Velikoj većnici, od 19 časova, može se pogledati postavka radova od slame nastalih na 27. sazivu kolonije slamarki u Tavankutu.

Svečano večernje u Katedrali Svete Terezije Avilske sutra počinje u 18 sati. Predvodi ga msgr. Stjepan Beretić, a biće predstavljen gost iz Hrvatske, biskup Varaždinski msgr. Josip Mrzljak. Na Gradskom trgu u 20 sati počinje Skupština risara i nastup subotičkih i gostujućih folklornih grupa.

Svečani program u nedelju počinje blagoslovom i ispraćajem bandašice Snežane Nović i bandaša Marka Križana, iz crkve Svetog Roka. U 10 časova u Katedrali je svečano euharistijsko slavlje koje će predvoditi msgr. Josip Mrzljak uz domaćina biskupa msgr. Ivana Penzeša.

Po završetku mise, od Katedrale do centra grada, kreće svečana povorka na čelu sa barjakom „Dužijance", a zatim slede učesnici, fokloraši, bandašice, bandaši iz okolnih mesta, pratilje i pratioci bandaša i bandašica i na kraju bandašica i bandaš koji će predati hleb od ovogodišnjeg roda žita gradonačelniku Modestu Dulić.

U društvu gostiju i visokih zvanica bandašica i bandaš će u nedelju u 18 sati posetiti grob Blaška Rajića na Kerskom groblju.

Centralna manifestacija „Dužijanca 2012" završava se u nedelju uveče tradicionalnim bandašicinim kolom. Pogledajte fotografije od prošle godine.

U nedelju će zbog Dužijance od 8 do 9 časova za saobraćaj će biti zatvorene ulice Ivangradska, Dinka Šimunovića i Skerlićeva, od Zadarske do Kerske crkve. Kada svečana povorka Dužijance krene ka gradu, od 9 do 10 časova biće zatvorena prva traka Beogradskog puta, ulice Zagrebačka, Preradovićeva, Petefi Šandora i Trg žrtava fašizma do katedrale Svete Terezije Avilske. Od 11 do 13 časova, kada se povorka uputi ka centru grada, biće zatvorene sve ulice koje vode ka Trgu: Somborski put, Harambašićeva, Matije Gupca, Matka Vukovića, Sečenji Ištvana, Rudićeva, Dimitrija Tucovića do kružnog toka i Štrosmajerova i Petra Drapšina do Trga. Zbog bezbednosti prolaska zaprega biće zatvoreni i delovi ulica Cara Dušana, Braće Radić i Maksima Gorkog.

povezane teme

13
Bunjevac Odgovori
Malo da okrenem,dal mošte zamisliti:
Srpski Kulturni Centar "Dože Đerđ"
ili
Mađarski Kulturni Centar "Sveti Sava"
Hrvati, imate vi vaše,nemojte krasti tuđe, ostavite bunjevačko pravim BUNJEVCIMA!
Suboticanin Odgovori
Bunjevac:Mani se ti tvoji nacionalni budalastina.
Marko Odgovori
Duzijanca pripada Bunjevcima a ne Hrvatima!

Pravite svoje manifestacije.
ledenjak Odgovori
Ja nisam vernik medjutim mnogi ovu manifestaciju okreću onako kako ne bi trebalo Zaboravljaju u stvari da ovaj kraj puno duguje Blašku Rajiću koji je bio za to da se ovaj deo pripoji jedinstvenoj državi južnih slovena ( i dobro je da ga se sećaju ) Madjarski fašisti su ga ono baš dobro mučili u ostalom postoji tekst http://sh.wikipedia.org/wiki/Bla%C5%A1ko_Raji%C4%87 Danas ovo mnogi hoće da zataškaju jer uspomena na njega može postati dobra spona suživota raznih nacija koje žive na ovome tlu .Što nekim baba rogama izgleda nikako danas ne odgovara .
bukin Odgovori
@busronja.Dali je moguce biti toliko bezobrazan.Ako vec volis da vrsis rokade onda promeni ime tati i mami.
ned Odgovori
{to se mi tu toliko prepiremo oko toga Bunjevac,Hrvat,va\no je da provedem lepo tamburaško veče da uživamo u pjesmi,pismi i pesmi.Uzgred da kažem ni jedan učenik iz Tavankuta nikada nije rekao uškoli:špek/slanina/,žlica/kašika/smočnica/špajz/ tisuću itako redom.Meni lično ne smeta volim i jedne i druge tako smo i vaspitani od malena,roditelji bivši borci u NOB-u došli 1947 u Suboticu tu smo i ostali.Pevam podjednako i "Hej Bunjevci na severu Bačke" kao i zagorske pesme,Bosanske sevdalinke,Srpske,Makedonske,muzika ne zna te podele.
Bunjevac Odgovori
@bUkin
neću da spominjem ničije roditelje kao ti!
imaš jedno slovo koje govori više o tebi!
bukin Odgovori
@bunjevac.
Uopste me ne interesuje dali je Duzijanca hrvatska ili bunjevacka.To resite medjusobno.I sto je najvaznije,na cega sam i reagovao,drzi se ti svoga Pape a ostavi Svetog Savu onima koji veruju u njega.
cika crny Odgovori
Odlična manifestacija i organizacija i ovo bi moglo i da privuče turiste!!!
@bukin nemoj da ti dodje čika Laza da te prevaspita...
šta prozivaš tudje roditelje?!!
bukin Odgovori
@cika crn
NIsam znao da si i tudji zastitnik i advokat osim sto si poznavalac beogradskih dogadjanja.
Vesko Odgovori
Neću puno da se mešam , ali već godina preatim , da daleko višeposetilac odnosno publike ima kada ovaj događaj organizuju i obeleležavau bunjevci- hravati , zajedno sa crkvom i gradom , nego kada ga obilužavaju samo bunjevci.To se očigledno godinama da videti.Nemam nista protiv ni jednih niti drugih , kao ni protiv svi ostalih naši žitelja , uključujući i sve one koji dođu kao gosti. Meni je to sve lepo i poštujem tu tradciju , svi us dobro došli , a potujem i vse druge običaje koje slave nasi narodi.
andrea Odgovori
ako se vi tako "volite" međusobno onda kako "volite" mađare ,srbe i ostale?????
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.