Komentara: 13
Pregleda: 6797

Vikend u znaku „Dužijance“

09.08.2012. u 16:59h
Književnim susretom u organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, istoriju i duhovnost „Ivan Antunović" u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo" večeras, 9. avgusta u 19 časova počinje četvorodnevni program centralne manifestacije „Dužijanca 2012".
Vikend u znaku „Dužijance“

Na Gradskom trgu se u petak može pogledati izložba rukotvorina, a od 20 časova na programu je tamburaško veče. Najavljeni su nastupi tamburaša, predstavljanje ovogodišnjeg para bandaša i bandašice i izbor njihovih najlepših pratilja i pratilaca. U Velikoj većnici, od 19 časova, može se pogledati postavka radova od slame nastalih na 27. sazivu kolonije slamarki u Tavankutu.

Svečano večernje u Katedrali Svete Terezije Avilske sutra počinje u 18 sati. Predvodi ga msgr. Stjepan Beretić, a biće predstavljen gost iz Hrvatske, biskup Varaždinski msgr. Josip Mrzljak. Na Gradskom trgu u 20 sati počinje Skupština risara i nastup subotičkih i gostujućih folklornih grupa.

Svečani program u nedelju počinje blagoslovom i ispraćajem bandašice Snežane Nović i bandaša Marka Križana, iz crkve Svetog Roka. U 10 časova u Katedrali je svečano euharistijsko slavlje koje će predvoditi msgr. Josip Mrzljak uz domaćina biskupa msgr. Ivana Penzeša.

Po završetku mise, od Katedrale do centra grada, kreće svečana povorka na čelu sa barjakom „Dužijance", a zatim slede učesnici, fokloraši, bandašice, bandaši iz okolnih mesta, pratilje i pratioci bandaša i bandašica i na kraju bandašica i bandaš koji će predati hleb od ovogodišnjeg roda žita gradonačelniku Modestu Dulić.

U društvu gostiju i visokih zvanica bandašica i bandaš će u nedelju u 18 sati posetiti grob Blaška Rajića na Kerskom groblju.

Centralna manifestacija „Dužijanca 2012" završava se u nedelju uveče tradicionalnim bandašicinim kolom. Pogledajte fotografije od prošle godine.

U nedelju će zbog Dužijance od 8 do 9 časova za saobraćaj će biti zatvorene ulice Ivangradska, Dinka Šimunovića i Skerlićeva, od Zadarske do Kerske crkve. Kada svečana povorka Dužijance krene ka gradu, od 9 do 10 časova biće zatvorena prva traka Beogradskog puta, ulice Zagrebačka, Preradovićeva, Petefi Šandora i Trg žrtava fašizma do katedrale Svete Terezije Avilske. Od 11 do 13 časova, kada se povorka uputi ka centru grada, biće zatvorene sve ulice koje vode ka Trgu: Somborski put, Harambašićeva, Matije Gupca, Matka Vukovića, Sečenji Ištvana, Rudićeva, Dimitrija Tucovića do kružnog toka i Štrosmajerova i Petra Drapšina do Trga. Zbog bezbednosti prolaska zaprega biće zatvoreni i delovi ulica Cara Dušana, Braće Radić i Maksima Gorkog.

Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 6797
Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

dan dužijance

dužijanca 2012

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.