Komentara: 0
Pregleda: 3610
Foto

Vikend u znaku Berbanskih dana na Paliću

10.09.2018. u 10:13h
Izvor: Subotica.com
Čuvena manifestacija Berbanski dani, koja se već 29 godina obeležava u čast završetka berbe voća i povrća, održana proteklog vikenda na Paliću okupila je veliki broj izlagača i posetilaca.
Vikend u znaku Berbanskih dana na Paliću

Ovogodišnji rod voća i povrća na Velikoj terasi predstavilo je veliki broj izlagača, poljoprivrednika iz okoline Subotice, a i ovi Berbanski dani su humanitarnog karaktera i svo izloženo voće i povrće biće predato Domu za decu „Kolevka“.

Kao što tradicija nalaže proglašena je kraljica berbe a ove godine ta laskava titula pripala je Viktoriji Crnković, šesnaestogodišnjoj učenici Medicinske škole.

- Velika mi je čast što sam proglašena kraljicom berbe, zahvaljujem se na ovoj tituli  i čestitam svima na uspešnoj berbi i želim da sledeća bude još bolja – poručila je Viktorija. - Nisam očekivala, ali nositi krunu je božanstven osećaj.

Vikend u znaku Berbanskih dana na Paliću

Vitezovi vina „Arena Zabatkiensis“ proglasili su i pudara godine a to je Petar Dulić, vinogradar iz Tavankuta.

- Vinogradarstvom se bavim odavno amaterski, ali u proteklih osam godina počeo sam ozbiljnije da radim. Proizvodim rajanski rizling a gajim stone sorte, kao što su muškat hamburg i kardinal. Tajna dobrog vina je što više sunca – otkriva Petar. - Godina mi je bila dobra jer imam rezervne loze i zagrćem, ali ko to nije imao osetio je po rodu.

Vikend u znaku Berbanskih dana na Paliću

Pudar je izveštaj o ovogodišnjoj berbi predao izaslaniku gradonačelnika Srđanu Samardžiću, članu Gradskog veća za privredu.

- Ova manifestacija kao delić mozaika bogastva raznovrsne ponude Palića i Subotice doprinosi da se Palić vrati na staze starog sjaja – istao je Samardžić i poželeo proizvođačima berićetne godine i pune podrume.

Vikend u znaku Berbanskih dana na Paliću

DANI KARIKATURE

U okviru ovogodišnjih Berbanskih dana otvoreni su i četvrti Dani karikature, a na konkurs čija je tema bila „Vitezovi vina“, koji raspisuju Nove subotičke novine, stiglo je oko 150 radova više od 40 autora.

Žiri je za najbolju karikaturu izabrao rad „Srce“ Gorana Čeličanina iz Varvarina, druga nagrada pripala poznatom karikaturisti NIN-a Jugoslavu Vlahoviću, a treća nagrada je dodeljena Lazi Srdanoviću - Dikanu, crtaču karikatura i stripova u Politikinom zabavniku. Subotički Red vitezova vina specijalnu nagradu za karikaturu dodelio je mladoj subotičkoj autorki Kristini Radojčin.

- Karikatura i vino imaju mnogo zajedničkog, u finoj noti okupljaju stvaralaštvo i to je ono što temu ovog konkursa čini opravdanom i vitezima vina čini čast – rekao je Dragutin Miljković, prilikom otvaranja Dana karikature. - Vino je kulturni napitak i u njoj odjekuje hiljadama godina. Ono je inektirano u samu suštinu kulturnog stvaralaštva.

Vikend u znaku Berbanskih dana na Paliću

Izvor: Subotica.com

Berbanski dani

Berbanski dani Berbanski dani Berbanski dani Berbanski dani Berbanski dani Berbanski dani Berbanski dani Berbanski dani
Pogledaj ostale fotografije

Izložba karikatura

Izložba karikatura Izložba karikatura Izložba karikatura Izložba karikatura Izložba karikatura Izložba karikatura Izložba karikatura Izložba karikatura
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3610
Povezane teme

berbanski dani

berbanski dani na paliću

dani karikature

srđan samardžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.