Komentara: 389
Pregleda: 42507
Foto

Verbalni sukob potresao Suboticu - reakcije i posledice

29.08.2017. u 17:15h > 30.08.2017. u 13:45h
Izvor: Subotica.com
Audio snimak verbalnog maltretiranja i pretnji koje je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban uputio Vladimiru Polovini, zaprepastio je javnost. Posle pretnji, na snimku se čuje i zvuk koji podseća na lupanje šamara. Nakon što je snimak dospeo u javnost, Laban je za Insajder priznao da jeste pretio, ali tvrdi da nije bilo fizičkog obračuna.
Verbalni sukob potresao Suboticu - reakcije i posledice

Do sastanka Bogdana Labana i Vladimira Polovine došlo je u jednom subotičkom hotelu zbog plakata izlepljenih pre tri dana po celoj Subotici na kojima je pisalo "Bogdane, Bog je ljut". Na snimku se čuje da Laban optužuje Polovinu da je lepio plakate koje su se odnosile na gradonačelnika Subotice. Polovina to i ne poriče.

Na pitanje novinara Insajdera da li je preslušao snimak i da li je autentičan, Laban navodi da nije čuo snimak, ali je potvrdio da je rekao Polovini da će mu iščupati grkljan. 

Advokat Dušan Kliska, branilac Vladimira Polovine, rekao je agenciji Beta da je njegov klijent otišao u policiju da podnese krivičnu prijavu protiv Labana za fizički i verbalni napad, ali je potom sam Polovina zadržan u pritvoru, "bez obrazloženja". Kliska je kazao da je sudija njegovom branjeniku zabranio da se javno oglašava do četvrtka, kada će biti saslušani svedoci u postupku.

- On je došao u policiju da podnese krivičnu prijavu za fizički napad i brutalne uvrede, a onda su ga od oštećenog pretvorili u osumnjičenog - kazao je Kliska.

Gradonačelnik se izvinio javnosti

Gradonačelnik Bogdan Laban, na današnjoj konferenciji za medije, izvinio se subotičkoj i srpskoj javnosti zbog nemilog događaja koji se dogodio između njega i Vladimira Polovine, asistenta na Građevinskom fakultetu.

Polovina je incident snimao, a na audio snimku može da se čuje kako gradonačelnik iznosi niz pogrdnih reči i, između ostalog, preti Polovini da će mu „iščupati grkljan“, „dati betonske cipele“, "da će se (Polovina) osvrtati"...

Verbalni sukob potresao Suboticu - reakcije i posledice

- Iako u privatnom razgovoru, koristio sam teške i neprimerene reči što nije smelo da se dogodi nekome ko obavlja važnu javnu funkciju. Nažalost, moja porodica i ja smo već nekoliko meseci izloženi najgorem progonu, pretnjama i klevetama, uvredama i mislim da nema čoveka koji ne bi bio ljut i spreman da brani svoju čast na svaki način. Duboko sam uveren da u jednom izrežiranom slučaju, koristeći moj karakter, karakter emotivnog čoveka, uspeli su da izbace ono najcrnje iz mene. Najbolja potvrda toga je i današnja konferencija za štampu bivšeg gradonačelnika Jenea Maglaija i njegove mecene Saše Jankovića – rekao je Bogdan Laban dodajući da ne beži od svoje odgovornosti i da je ona nepobitna. - Stranka će o tome odlučiti narednih dana. Sebi ovo nikada ne mogu da oprostim, ali za razliku od mog prethodnika Maglaija, koji je ovaj grad zadužio i upropastio, koji je drugovao sa pripadnicima Zemunskog klana kada se gradio auto put i kada ijedno zemljište ili benzinska pumpa bez njegove asistencije kao advokata nije mogla da prođe. Nažalost, smetaju rezultati, a rezultati su jasni ovih 14 meseci, višedecnijski kapitalni projekti su pokrenuti. Saša Janković je danas došao u Suboticu da drži lekcije o lepom ponašanju i odgovornosti javnih ličnosti. Da li je to onaj čovek koji hvali i ističe ljude koji uriniraju po grobovima predaka predsednika Aleksandra Vučića. Ili neko sa čijim je pištoljem i u njegovom stanu ubijen čovek. Znam koliko sam uradio, ali gospodin Janković je poslednji koji treba da me uči lepom ponašanju.

Verbalni sukob potresao Suboticu - reakcije i posledice

Gradonačelnik dodaje da stoji iza svake reči koju je izrekao i da ne beži od nikoga.

- Ovaj grad vodimo na najbolji mogući način. Nema krađa i malverzacija dok god sam ja odgovoran za to, a budućnost će pokazati na koji način ćemo se mi ponašati, a na koji način će se ponašati opozicija. Tvrdim i stojim iza toga da sam žrtva mafijaške klopke i izrežiranog slučaja što me ne opravdava. Ali, sigurno se neću pomeriti sa crte gospodi kakav su Janković i Maglai – poručio je Laban.

Nakon što je rekao šta je imao, gradonačelnik nije želeo da odgovara na pitanja mnogobrojnih predstavnika sedme sile, jednostavno se okrenuo i napustio prostoriju. Da će tako biti blagovremeno se najavilo novinarima u Medija centru Gradske kuće, gde je održano obraćanje.

Ostala su neodgovorena pitanja kao što su, šta je (malo preciznije) prethodilo razgovoru, ko je treća osoba pri kraju snimku koja takođe vređa Polovinu, nakon čega se čuju dva udarca nalik na šamar (par sekundi kasnije i Labanove reči "Ovo je tek početak..."), kao i da li je bilo govora o krivičnoj odgovornosti protiv Bogdana Labana za izrečene pretnje. Izbegavanje odgovaranja na takva pitanja ostavila su prostor nagađanjima, što ni za koga nije dobro.

Inače, Policijska uprava u Subotici podnela je krivičnu prijavu protiv Vladimira Polovine zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnost a slučaj je dat u nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu. Advokat Dušan Kliska izjavio je medijima da je svom klijentu Vladimiru Polovini zabranio da nastupa u javnosti do četvrtka, kada će biti saslušani ostali svedoci u postupku

Reakcije

DS osudio ponašanje gradonačelnika

Tokom dana stigla je i reakcija Gradskog odbora Demokratske stranke Subotica, a njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Povodom incidenta koji se tokom vikenda dogodio u Subotici, a čiji se audio snimak našao na brojnim internet portalima, GrO Demorkatske stranke najoštrije osuđuje neprimereni rečnik i ponašanje gradonačelnika Subotice. Nedolično je i neprihvatljivo da se prvi čovek Subotice obraća bilo kome na takav način, pa i u privatnom razgovoru sa članom svoje stranke.

Pretnje, vređanje i verbalno nasilje zauvek moraju postati stvar prošlosti u komunikaciji političara od lokalnog do republičkog nivoa.

Uz izvinjenje i političku odgovornost za ovaj incident, očekujemo da gradonačelnik obavesti javnost i nadležne organe ko i na koji način mesecima vrši pritisak i  preti prvom čoveku Subotice, kako se iz audio snimka može zaključiti. Kakve to paralelne strukture deluju u ovom gradu i kakvim metodama deluju ako su u stanju da formalno prvog čoveka našeg grada izazovu na ovako nedoličnu i potpuno neprihvatljivu reakciju.

Uz osudu postupaka i rečnika gradonačelnika, u iščekivanju epiloga ovog događaja, koristimo priliku da vladajućoj koaliciji u gradu postavimo i sledeće pitanje - stanuje li politička moć u ovom gradu u Gradskoj kući, prostorijama vladajućih stranaka ili u nekoj sivoj zoni, nevidljivoj običnim građanima Subotice?

// kraj saopštenja

SVM se ograđuje od postupaka gradonačelnika

U izjavi za RTV Panon predsednica Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, Timea Horvat, rekla je  da se njihova lokalna organizacija distancira od ponašanja Bogdana Labana i njegovih izjava. Horvat je rekla da je zapanjena neprikladnim ponašanjem gradonačelnika, ali “imajući u vidu da se približava Dan grada, zamolila Srpsku naprednu stranku da što pre razjasni situaciju, a nadležne organe da učine nužne korake”.

Maglai i Janković pozvali gradonačelnika da podnese ostavku

Bivši gradonačelnik Subotice i lider Pokreta za Građansku Suboticu, Jene Maglai, na današnjoj konferenciji za novinare zatražio je smenu gradonačelnika i rekao da se nikada u poslednjih 50 godina nije desilo da je neki gradonačelnik imao ovakav rečnik u Subotici.

- Osramotio je sebe, stranku i celu Suboticu. Sada se vidi pravo lice gradonačelnika, kao i ko vlada gradom, u ogoljenom obliku. Ukoliko Laban smatra da će se jednim izvinjenjem cela stvar rešiti onda se vara, Insistiraćemo na njegovoj smeni - rekao je Jene Maglai.

Na istoj konferenciji za medije lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković zahtevao je da gradonačelnik Subotice podnese ostavku i ocenio da su pretnje i nasilje koje je je Laban ispoljio prava slika nasilne vlasti u Srbiji.

- Laban je prava slika vlasti u Subotici i vlasti u Srbiji, ali nije prava slika građana Subotice i Srbije. Čovek koji je pretučen je član SNS-a. Kako li se onda ponašaju prema opoziciji, ako se tako ponašaju prema svojim članovima? Mi više nemamo politiku, mi imamo nasilje, a građani treba da kažu 'ne' vlastima koje svoju vladavinu zasnivaju na nasilju - rekao je Saša Janković na konferenciji za novinare u sedištu Pokreta za građansku Suboticu.

"Dosta je bilo" takođe traži ostavku na čelu grada

Saopštenje Gradskog odbora Pokreta "Dosta je bilo" Subotica prenosimo u celosti:

Gradski odbor „Dosta je bilo“- Subotica zahteva od gradonačelnika Bogdana Labana da podnese neopozivu ostavku na ovu funkciju  nakon objavljivanja skandaloznog audio snimka u kome se  mogu čuti najbrutalnije pretnje i uvrede upućene Vladimiru Polovini.

Ne prihvatamo izvinjenje upućeno građanima  i smatramo da je izjava data na vanrednoj press konferenciji u Gradskom medija centru u Subotici, u kojoj optužuje druge političke subjekte  da su  „u jednom izrežiranom slučaju, koristeći njegov  karakter  emotivnog čoveka, uspeli da izbace ono najcrnje iz njega“-  kukavičluk.

Stoga zahtevamo od  gradonačelnika Bogdana Labana da se više ne krije iza stranke, već da postupi odgovorno i ostavkom vrati  dostojanstvo časnoj funkciji koju je ukaljao. Gradonačelnik odgovara građanima, ne svojoj stranci.

Institucije u Srbiji  je urušila partokratija, one su  slabe, jer svako može da ih zloupotrebi ili zaobiđe. Interes društva i njenih građana je da nas vode najbolji među nama na  svim nivoima.  Dosta je bilo  izgradiće sistem zasnovan na pravdi i pravu, jednak za sve, i ostvarićemo misiju kojoj smo potpuno posvećeni.   Bez Bogdana Labana i njemu sličnih.

// kraj saopštenja

Mirko Bajić osuđuje ponašanje gradonačelnika, ali i skreće pažnju na sebe

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca, koje je potpisao njegov predsednik Mirko Bajić, prenosimo u celosti:

U ime Saveza bačkih Bunjevaca, koalicionog partnera Srpske Napredne Stranke, osuđujem verbalni istup gradonačelnika Bogdana Labana, i ograđujem se od iznetih pretnji. Očigledno je da Bogdan Laban nije uspeo da savlada emocije i dozvolio je sebi apsolutno neprimeren način da iskaže gnev na provokacije kojima je bio izložen.

Ukazujem, međutim, i na drugu stranu ove crne medalje naše stvarnosti:  i sam sam, nebrojeno puta, bio izložen klevetama i uvredama, na račun porodice, a naročito na ličnoj i nacionalnoj osnovi, najčešće od anonimnih likova sa pseudonimima na portalima nekih medija i na društvanim mrezama.  Kada sam se jednom obratio i policiji da me zaštiti, smejali su se, a mediji koji su to objavljivali su radi broja poseta sajtu ignorisali moje molbe. Ovakve će se stvari događati dokle god razni likovi mogu  javno iznositi klevete i uvrede na račun javnih ličnosti, a bez ikakvih posledica.

Time ne opravdavam postupak Bogdana Labana, jer je morao, kao javna ličnost i funkcioner na mestu gradonačelnika, imati snage da se odupre emocijama i da ne nastupi na način kako je to nažalost učinio.

// kraj saopštenja

SRS osuđuje ponašanje gradonačenika i podseća na neka ranija dešavanja

Saopštenje Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Subotica prenosimo u celosti:

Gradski odbor SRS u Subotici najoštrije osuđuje neprihvatljivo i primitivno ponašanje Gradonačelnika Subotice g. Bogdana Labana u incidentu koji se odigrao u Hotelu „Galerija" u subotu 26. avgusta kada je brutalnim verbalnim uvredama i čak pretnjama likvidacijom uz upotrebu vokabulara neprimerenog bilo kojem ljudskom biću, nezavisno od socijalnog porekla ili obrazovnog nivoa izložio nezabeleženom zlostavljanju, da bi na kraju i fizički bio povređen g. Vladimir Polovina, prof. matematike iz Subotice.

Gradski odbor SRS u Subotici posebno podseća da je g. Polovina nakon incidenta otišao u pol. stanicu „Centar G da bi prijavio incident i povređivanje, gde je bez bilo kakvoga objašnjenja zadržavan oko dva sata, da bi zatim prebačen u glavnu zgradu policijske uprave u Subotici, gde ga je već čekala krivična prijava, očigledno sačinjena na osnovu neznamo gde i kada pribavljene izjave g. Labana?

G. Polovina se tako, na volšeban način, umesto u položaju oštećenog, našao u položaju osumnjičenog, prema kojem je oko ponoći i formalno određeno policijsko zadržavanje u trajanju do 48 časova?!

Svako razuman mora da se upita kako je nešto takvo uopšte moguće?

Po stanovištu Gradskog odbora SRS u Subotici, deo odgovornosti za ovakav kopernikanski obrt, snose nesumnjivo pojedinci u nekim državnim tj. policijskim i pravosudnim organima.

Jer, g. Labanu nije prvi put da se našao u ulozi inspiratora i izazivača ovakvih i sličnih incidenata, za koje nikada nije pozivan na odgovornost, čime je logično bio samo ohrabrivan da slične brutalnosti ponovi i u ovom najnovijem incidentu.

Tako je g. Laban, samo 2 - 3 dana uoči parlamentarnih tj. opštih izbora 2016. godine, lično, u prisustvu izvesnog Zobenice, verbalno teško izvređao tadašnjeg Predsednika Gradskoga odbora SRS g. Bogišića, preteći mu čak „gepekovanjem" prilikom redovnih aktivnosti lepljenja stranačkih plakata, da bi narednogdana njegovi batinaši i fizički napali i brutalno pretukli g. Nemanju Šarčevića, Predsednika Okružnog odbora SRS za Severnobački okrug, inače aktuelnog poslanika u parlamentu AP Vojvodine.

Oba incidenta su razume se, prijavljeni policijskim organima kao i tužilaštvu u Subotici, ali ni g. Laban ni ostali vinovnici napada na g. Bogišića i povređivanja g. Šarčevića SRS, do danas nisu procesuirani.

Očigledno je dakle da sada ponovo na delu imamo instrumentalizaciju pojedinaca u državnim tj. policijskim i pravosudnim organima, koji se od slučaja do slučaja koriste za zataškavanje incidenata čiji je i vinovnik i inspirator, prvi funkcioner aktuelne gradske administracije.

U narednim danima treba dakle još samo da sačekamo odgovor na pitanje: da li će vladajuća stranka u svojim redovima pronaći dovoljno snage, konstruktivnog duha i elementarne političke mudrosti da se konačno i trajno liši usluga takvih preletačevića u svojim redovima, kojima su funkcije jedini motiv i cilj političkog delovanja,

// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije gradonačelnika Bogdana Labana Konferencija za medije gradonačelnika Bogdana Labana Konferencija za medije gradonačelnika Bogdana Labana Konferencija za medije gradonačelnika Bogdana Labana Konferencija za medije gradonačelnika Bogdana Labana Konferencija za medije gradonačelnika Bogdana Labana Konferencija za medije gradonačelnika Bogdana Labana Konferencija za medije gradonačelnika Bogdana Labana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 389
Pregleda: 42507

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

bogdan laban

vladimir polovina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.