Komentara: 4
Pregleda: 7580

Venčanja još uvek samo uz prisustvo mladenaca i svedoka

12.05.2020. u 13:09h
Izvor: Subotica.com
Sve dok Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ne donese novu instrukciju, venčanja će se obavljati isključivo u Gradskoj kući uz prisustvo matičara, budućih supružnika i njihovih svedoka. Od juče je ponovo moguće zakazivanje novih venčanja, a takođe je dozvoljen dolazak budućih mladenaca radi pripreme zapisnika.
Venčanja još uvek samo uz prisustvo mladenaca i svedoka

Sugrađani čija venčanja su zakazana za jun i jul ove godine, stavljeni su pred neprijatnu dilemu. Kako kažu, ne znaju kako da organizuju venčanje, budući da gosti ne mogu da prisustvuju zvaničnom zaključenju braka u Gradskoj kući, zbog čega razmišljaju o pomeranju termina.

- Ako će svadbe i sve proslave biti dozvoljene, zašto su oni izuzeci? Da li su ovu odluku doneli na lokalnom nivou ili je to na primer Pokrajina odredila? Prijatelj koji će imati svadbu 13. juna razmišlja o tome da odloži sve zbog Gradske kuće koja će dozvoliti ulaz samo kumovima ili eventualno 5 do 10 gostiju. Ne znam šta da radim, jer ja za 4. jul imam planirano venčanje, ali će nam Gradska kuća možda srušiti plan - obratila se našoj redakciji jedna sugrađanka sa pitanjima zašto i kako je donesena odluka o zabrani ulaska gostiju, kao i do kad će biti na snazi.

Venčanja još uvek samo uz prisustvo mladenaca i svedoka

Kako objašnjava Aranjka Kobrehel, zamenica matičara na knjizi venčanih, o tome kako se odvijaju venčanja ne odlučuje Matična kancelarija Grada Subotice, već Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je dalo instrukciju da se brakovi zaključuju samo uz prisustvo mladenaca i svedoka, dok će se odluka o eventualnom povećanju prisutnih gostiju doneti na osnovu aktuelne epidemiološke situacije.

- Veći broj prisutnih gostiju odobrićemo tek kada dobijemo takve instrukcije od našeg nadležnog Ministarstva. Takođe, matičari još uvek ne izlaze na teren, nego se do daljeg venčanja obavljaju isključivo u službenim prostorijama Gradske kuće - kaže Kobrehel.

Venčanja još uvek samo uz prisustvo mladenaca i svedoka

Foto: RTV Pannnon

Ovakvi uslovi za sklapanje braka značajno su uticali i na broj realizovanih venčanja tokom vanrednog stanja. Naime, u periodu od 15. marta do 10. maja trebalo je da se venča oko 50 parova, od čega je realizovano samo 10 venčanja, dodaje naša sagovornica.

- Mnoga venčanja su pomerena ili potpuno otkazana tokom vanrednog stanja. Mnogi su čak otkazali venčanja koja su bila zakazana tek za drugu polovinu leta ili na jesen. Kao razlog su naveli gubitak posla, ali većina se nalazi u inostranstvu ili im se gosti nalaze u inostranstvu, pa su se odlučili da se venčanje obavi sledeće godine - ističe Kobrehel.

Matična kancelarija Grada Subotice juče je ponovo omogućila zakazivanje novih venčanja, što nije bilo moguće tokom vanrednog stanja, a takođe je omogućen dolazak budućih mladenaca radi pripreme zapisnika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 7580

Povezana vest

Povezane teme

venčanja

venčanje

subotica venčanja

matična kancelarija

matična služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.