Komentara: 2
Pregleda: 2785

Veljko Gligorić pred početak planetarne bokserske smotre - "Korak po korak do medalje!"

18.10.2021. u 14:52h
Izvor: Subotica.com
Beograd će od 24. oktobra do 6. novembra biti domaćin Svetskog prvenstva u olimpijskom boksu, a na Mundijalu koji se po 21. put održava, Srbiju će predstavljati 12 boraca među kojima je i naš sugrađanin Veljko Gligorić (24). Student - bokser i najveći adut Srbije za medalju na planetarnoj smotri nadmetaće se u perolakoj kategoriji do 57 kilograma.
Veljko Gligorić pred početak planetarne bokserske smotre - "Korak po korak do medalje!"

Višestruki je šampion Srbije i dugogodišnji reprezentativac naše zemlje, osvajač prvog mesta na Međunarodnom turniru „Zlatni gong“ u Makedoniji, višestruki šampion Vojvodine, vicešampion na Balkanskom prvenstvu, osvajač prvog mesta na „Zlatnoj rukavici“, bronzane medalje na Omladinskom turniru u Rusiji, drugog mesta na omladinskoj „Vojvođanskoj zlatnoj rukavici“, pobednik je Kupa Srbije u sezoni 2019/2020. sa ekipom BK „Radnički“.

Ovo je samo deo rezultata Veljka Gligorića, a poslednji među mnogobrojnim trijumfima koji  je bio od izuzetnog značaja, je naslov najboljeg boksera na nedavno završenom Seniorskom prvenstvu Srbije čime je i obezbedio mesto u nacionalnom timu za Svetski šampionat u Beogradu.

Veljko Gligorić pred početak planetarne bokserske smotre - "Korak po korak do medalje!"Posle dvomesečnih priprema juče je konačno i potvrđeno da će Gligorić braniti boje Srbije na dosada najmasovnijoj planetarnoj smotri.

- Pripreme za ovaj turnir su  počele pre dva i po meseca. Prvi ciklus smo odradili na Zlatibor gde smo proveli 22 dana što je bio bazični deo priprema. Nakon toga sam imao kontrolni meč u Regionalnoj lig gde sam boksovao za Crvenu Zvezdu i pobedio.  Nastavio sam opet sa pripremama na Zlatiboru nekih desetak dana te je usledilo Državno prvenstvo koje nam je bilo ujedno i kvalifikaciono tj. izborno ko će se naći u reprezentaciji na ovim poslednjim pripremama i ko će učestvovati na Svetskom prvenstvu. Boksovao sam u kategoriji 57kg i ostvario pobedu u prvoj rundi prekidom protiv protivnika iz Novog Sada u finalu, domogao se titule prvaka države  i na taj načn sebi obezbedio mesto na poslednjim pripremama. Finiš priprema obavljamo u Beogradu u Hotelu „Jugoslavija“. Treniramo tri puta dnevno. Tu je sa nama još jedan bokser iz Hon Konga, kao i bokseri iz Češke, Moldavije i sa njima  radimo kontrolne sparinge i proveravamo da li su dosadašnje pripreme urodile plodom, da li smo i koliko spremni za start Mundijala, a juče sam  saznao da ću se i definitivno nadmetati na Svetskom prvenstvu koje počinje 24. oktobra kada je otvaranje i prvi dan borbi – objašnjava Gligorić svoj put do naveće svetske smotre plemenite veštine.

Veljko Gligorić pred početak planetarne bokserske smotre - "Korak po korak do medalje!"Šest dana nas deli do početka Mundijala u olimpijskom boksu za muškarce, čiji domaćin je srpska prestonica i „Štark arena“, gde će se glavni akteri boriti za najviše mesto na tronu, ali i vredne novčane nagrade. Biće ovo najmasovnije Svetsko prvenstvo u boksu, ali i najduži i najteži put do medalje.

- Pred nama je nikad jače Svetsko prvenstvo. Broj učesnika  koji je prijavljen je rekordan, 664 borca iz 105 zemalja iz celog sveta što je neviđeno za boks, ali na to su uticale i novčane nagrade koje se dodeljuju za prvo mesto 100.000 dolara, za drugo 50.000 i treće 25.000 dolara i zbog toga je veliki odziv. Konkurencija će da bude paklena – istiće Gligorić - U mojoj kategoriji, koja je udarnija što se tiče broja učesnika još ne znam dok ne počne takmičenje. Da li će biti 60 -70 učesnika u mojoj kategoiji to je za sada diskutabilno, ali je sigurno da će biti veliki broj mečeva da se stigne do najvišeg postolja nego što je ikad bilo. Na domaćem terenu se borimo, pa se nadamo da  ćemo uspeti jer zato i radimo. Idemo korak po korak i ako bude sve kako treba idemo do medalje.

POSLE PRVENSTVA STUDENTSKA DIPLOMA - Pored toga što je jedan od najboljih u Srbiji u sportu kojim se bavi Veljko Gligorić je i redovan student. Malo mu još nedostaje da bude vlasnik diplome za primenjeno softversko inženjerstvo. - Trenutno sam fokusiran samo na ovo takmičenje, a posle Prvenstva nastaviće se borba na oba fronta. Ako uzmem medalju onda ću napraviti malu pauzu da se odmorim i  više posvetim fakultetu jer mi je ostalo jako malo da završim i da uzmem tu željenu diplomu negde do februara ili najkasnije do juna sledeće godine.  Plan je bio ove godine, ali zbog priprema nisam uspeo da uskladim sve. Svatsko prvenstvo je jednom u životu,a sve ostalo će se nadoknaditi. Važno je da sad ovo prođe kako treba i kako priželjkujemo, a onda slede fakultetske obaveze - objašnjava Gligorić.

Za reprezentativca Srbije, našeg dvadesetčetvorogodišnjeg sugrađanina ovo takmičenje je najveći izazov u karijeri. Spreman je i vrlo motivisan da se pokaže u najboljem svetlu pred domaćom publikom i na najbolji način iskoristi ukazanu priliku da se okiti medaljom na najvećem takmičenu u dosadašnjoj karijeri.

- San svakog sportiste je da jednom učestvuje na Svetskom prvenstvu, Evropskom ili Olimpijskim igrama gde bi mogao da predstavlja Srbiju. Još veća draž je ta što ćemo moći da se za boje nacionalnog tima borimo pred domaćom publikom. Meni se posrećilo da sam deo generacije koja ima priliku da se bori pred svojom publikom. Takva šansa se pruža jednoj generaciji u 50 godina.  Boks kao sport postoji već 500 godina, a ovo je drugi put da se Svetsko prvenstvo održava u Beogradum  što je za mene posebna draž i čast da predstavljam svoju zemnju pred svojom publikom na bitnom takmičenju  za koje se spremate ceo život. Nadam se da će nam se sve kockice složiti zdravlje, forma, psihička i fizička, sreća. Ne volim da prognoziram unapred, trenirao sam, spremao se, dao svoj maksimum. Motiva ne manjka. Za početak da pobedim na tom otvaranju prvi meč, pa će sve ići lakše. Da počnemo jednom pobedom, pa ćemo nastaviti dalje korak po korak dok ne stignem do trona. Svi čekaju tu medalju sa Svetskog prvenstva i nadam se da ćemo je najzad i osvojiti - rekao je Gligorić.

Veljko Gligorić pred početak planetarne bokserske smotre - "Korak po korak do medalje!"TIM SRBIJE ZA 21. SVETSKO PRVENSTVO: Omer Ametović  48kg, Tamir Galanov 54kg, Veljko Gligorić 57kg, Semiz Aličić 60kg, Pavel Fjedorov 63,5kg,Vahid Abasov 67kg, Džejlan Toskić 71kg, Almir Memić 75kg, Vladimir Mirončikov 80kg, Slobodan Jovanović 86kg, Sadam Magomedov 92kg i Vladan Babić +92kg Stručni štab uz selektora Milana Piperskog čine: Horhe Luis Frometa Matos, Stanislav Golubev, Igor Tomašević, Zoran Didanović, Ljubomir Marjanović, Rašid Dabirov.

Veljko Gligorić pred početak planetarne bokserske smotre - "Korak po korak do medalje!"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2785

Povezane vesti

Povezane teme

veljko gligorić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.