Komentara: 3
Pregleda: 4305
Foto

Veliki humanitarni koncert za decu obolelu od dijabetesa

09.11.2018. u 13:31h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Udruženja dece i omladine obolelih od dijabetesa "Plavo srce 024", veliki humanitarni koncert "Za život sa manje bola" održaće se u sredu, 14. novembra, u Hali sportova, s početkom u 20 časova. Na koncertu će nastupiti veliki broj muzičara, a prikupljena sredstva od prodaje ulaznica biće utrošena za kupovinu senzora, koji će deci omogućiti bezbolno merenje šećera u krvi.
Veliki humanitarni koncert za decu obolelu od dijabetesa

Humanitarni koncert ima za cilj da se prikupe sredstva za kupovinu senzora, pomoću kojeg deca obolela od dijabetesa mogu lako, jednostavno i potpuno bezbolno da izmere nivo šećera u krvi. Prema podacima koje je iznela dr Draginja Rapić, pedijatar Savetovališta za mlade, trenutno u Subotici postoji oko pedesetoro dece koja su obolela od dijabetesa tipa 1, a najmlađe među njima ima tri godine.

- Svako dete koje oboli od dijabetesa, od samog početka je zavisno od insulina, a da bi se pravilno dozirala količina insulina, najpre je neohodno da se izmere vrednosti šećera u krvi. Klasična metoda je bockanje prsta, što može da bude veoma bolno i neprijatno, pogotovo ako uzmemo u obzir da ova deca to moraju da rade i po 5 do 6 puta u toku dana. Prema tome, upotreba senzora ne samo da bi poboljšala kvalitet njihovog života, već bi ga i promenila, jer ne bi bilo više bockanja, a dobijene i očitane vrednosti su precizne i realne - rekla je dr Rapić, na konferenciji za medije.

Dragana Čučković, majka četrnaestogodišnjeg dečaka koji je oboleo od dijabetesa pre tri godine, kaže da mu je upotreba ovog senzora znatno olakšala svakodnevicu, odlazak u školu, na treninge i druženja, ali i obezbedila miran san.

- Senzor se može koristiti bezbroj puta u toku dana i noći, jer je dovoljno samo da se aparat prisloni, nakon čega se za nekoliko sekundi očitaju trenutne vrednosti šećera u krvi. Takođe, značajno je i to što se na displeju pojavljuje strelica koja pokazuje da li je šećer u porastu ili padu, što vas odmah navodi na sledeći korak i znate kako treba da delujete - objasnila je Čučković, uz napomenu da senzor nije trajno rešenje, jer u najboljem slučaju može da traje 14 dana. - Senzor košta 65 evra i nabavlja se iz inostranstva, te ovaj koncert nije samo humanitaran i solidaran, već predstavlja naš pokušaj da se izađe iz anonimnosti i da se pobudi svest u ljudima gde se ova deca nalaze u društvu, a zajedno sa njima i mi roditelji. Ovo je i način da apelujemo na Fond da se stvari promene, jer su u nekim zemljama regiona senzori već ušli u Fond i roditeljima se ostavlja izbor da li žele da podignu trakice ili senzor. Tu mogućnost i mi tražimo, da se ovoj deci omogući ono što je lakše, jednostavnije i bezbolno.

Veliki humanitarni koncert za decu obolelu od dijabetesa

Na humanitarnom koncertu "Za život sa manje bola", koji će se održati u sredu, 14. novembra, u Hali sportova, nastupiće bend Perpetuum mobile, Marko Žigmanović, Tamburaši "Ravnica", Ringeraja bend, Bojana Šarović, Igor Terzija, Marko Kon i učesnici Zvezdica granda.

- Trudili smo se da na koncertu bude za svačiji ukus po nešto, kako bi se što više ljudi odazvalo i kako bismo svakom detetu mogli da obezbedimo senzor. Cena karte je simbolična i košta 500 dinara, a mogu se kupiti u kafićima Bulevar, Borsalino, Renesansa i Aloro. Takođe, sugrađani koji su u mogućnosti, mogu da uplate novac i na humanitarni račun Udruženja, koji glasi 310-209405-73 - rekla je Ninoslava Ždero, iz Udruženja dece i omladine obolelih od dijabetesa "Plavo srce 024".

Prema rečima zamenice gradonačelnika, Timee Horvat, Grad Subotica podržao je humanitarni koncert i ustupio organizatorima Halu sportova na besplatno korišćenje.

- Prepoznali smo značaj i mogućnost da izađemo u susret Udruženju, te da zajedničkim snagama pomognemo onima kojima je pomoć neophodna. Međutim, Grad i Udruženje ne mogu da napune Halu sportova, zbog toga pozivam sve Subotičane da 14. novembra svojim humanitarnim činom doprinesu tome da ova deca žive život sa manje boli, kao i da se lepo provedu uz divne izvođače koji će nastupiti u toku večeri - pozvala je Horvat.

Izvor: Subotica.com
Najava humanitarnog koncerta "Za život sa manje bola" Najava humanitarnog koncerta "Za život sa manje bola" Najava humanitarnog koncerta "Za život sa manje bola" Najava humanitarnog koncerta "Za život sa manje bola" Najava humanitarnog koncerta "Za život sa manje bola" Najava humanitarnog koncerta "Za život sa manje bola" Najava humanitarnog koncerta "Za život sa manje bola" Najava humanitarnog koncerta "Za život sa manje bola"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4305

Povezana vest

Povezano dešavanje

Povezane teme

hala sportova

humanitarni koncert

dijabetes

timea horvat

humanitarno veče

udruženje plavo srce 024

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.