Komentara: 51
Pregleda: 7922
Video
Foto

Velika akcija podizanja drvoreda na Palićkom putu

20.11.2021. u 16:20h
Izvor: Subotica.com
Velika akcija podizanja drvoreda na Palićkom putu

Na inicijativu organizacije „IT Subotica 2030“ i Udruženja „Zelena oaza Subotica“ danas je organizovana i održana velika akcija podizanja drvoreda duž Palićkog puta, od Roda megamarketa prema Radanovcu.

Akciji se pridružilo oko 300 naših sugrađana svih generacija, koji su, u odličnom raspoloženju, sa obe strane puta posadili nešto manje od hiljadu sadnica.

Velika akcija podizanja drvoreda na Palićkom putu- Potrudili smo se da pripremimo put, rupe i sadnice i drago nam je da su ljudi prepoznali našu inicijativu i pridružili nam se u ovolikom broju. Tokom sledeće nedelje nastavićemo akciju pošumljavanja u Aleksandrovu  i nadam se da će biti jednako uspešna kao ova. Imamo dobro raspoloženje, vreme nas je poslužilo i ne odustajemo dok ne završimo sve do kraja - kaže Vladimir Čočović iz IT firme "Studio Present". – Plan za danas je da položimo oko 900 sadnica prema Paliću. U pitanju su sadnice sorbus keleuteria, a deo puta će biti platani koji će se spojiti sa platanima na samom ulazu u Palić.

Po rečima Mihajla Ždrnje, predsednika Udruženja građana „Zelena oaza Subotica“, cilj ove akcije je da Subotica postane lepo mesto za život, sa zdravijom životnom sredinom i da svi zajedno doprinesu razvoju zajednice.

Velika akcija podizanja drvoreda na Palićkom putu

- Svedoci smo koliko je važno svako drvo, koliko znači čist vazduh, a ovo će itekako značiti ne samo za hladovinu pored biciklističke staze, već i za eroziju zemljišta – objašnjava Ždrnja.

Sadnja drvoreda je jedan od način da programeri udruženi u organizaciju „IT Subotica 2030“ naprave od našeg grada lepše i prijatnije okruženje, kako za život tako i rad.

Velika akcija podizanja drvoreda na Palićkom putu

- Subotica je već razvijen IT centar, a naš cilj je uzdizanje grada u tehnološkom smislu. Ali koliko nam je to važno, toliko nam je važna i životna sredina, jer da bi privukli nove radnike u ovom sektoru i zadržali standarde želimo da Subotica bude ekološki zdravija, da poljšamo pejzaž, da ima vetrozaštitni pojas i više zelenila – dodaje Petar Stakić izvršni direktor organizacije „IT Subotica 2030“. – Drago nam je da su nam se pridružile i druge kompanije, da smo lako sakupili donacije za sadnice, a zahvaljujemo se i Gradu koji nam je dao dozvole da sve ovo uradimo. Ovo smo pripremali dosta vremena, ne samo za logistiku i dozvole, već i za kopanje rupa i za prikupljanje donacija. Organizovali smo cisternu koja će ih zalivati i neće se desiti da tokom leta nemaju vode.

Velika akcija podizanja drvoreda na Palićkom putu

Velika akcija podizanja drvoreda na Palićkom putuGrađani koji su prepoznali i podržali incijativu dve neprofitne organizacije dali su svoj doprinos angažujući se na polaganju sadnica, u skladu sa instrukcijama, a uz asistenciju organizatora koji su koordinisali akciju, pre toga pripremili veći deo logistike i prethodnih dana bagerom bušili rupe kako bi još više olakšali volonterima da polože sadnice.

Uz odličnu organizaciju, sinergija koju su pokazali Subotičani odisala je na svakom pedlju, duž Palićkog puta. Deca, mladi i nešto stariji - svi su dali svoj doprinos da akcija prođe u najboljem redu.

- Ovo je sjajna akcija i presećna sam što sam deo ove ekipe i što imamo priliku da učinimo nešto više za naš grad, za našu decu i pluća grada. Drago mi je i da možemo ovoj deci da pokažemo kako se voli svoj grad i koje su prave vrednosti. Ovde smo svi isti, svi želimo isto i energija koju osećamo je vrlo motivišuća. Jedva čekam narednu nedelju i dolazimo u još većem broju, obećavam! - kaže Sanela Marunić sa Prozivke koja je na ovu akciju došla sa porodicom i prijateljima.

Velika akcija podizanja drvoreda na Palićkom putu

Nastavak akcije u organizaciji dva udruženja održaće se naredne subote u naselju Aleksandrovo.

Izvor: Subotica.com
Pošumljavanje na Palićkom putu Pošumljavanje na Palićkom putu Pošumljavanje na Palićkom putu Pošumljavanje na Palićkom putu Pošumljavanje na Palićkom putu Pošumljavanje na Palićkom putu Pošumljavanje na Palićkom putu Pošumljavanje na Palićkom putu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 51
Pregleda: 7922

Povezana vest

Povezane teme

IT subotica 2030

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.