• Pregleda: 1734

Veći broj pacijenata, nedostatak kadrova i brojne akcije obeležili prethodnu godinu u Domu zdravlja

Veći broj pacijenata u Službi za hitnu medicinsku pomoć, brojne zdravstvene akcije, kao i nedostatak kadrova obeležili su godinu za nama u Domu zdravlja.
Veći broj pacijenata, nedostatak kadrova i brojne akcije obeležili prethodnu godinu u Domu zdravlja

Služba za hitnu medicinsku pomoć tokom prošle godine imala je 11600 intervencija na terenu. U ambulanti Službe pregledano je 17866 pacijenata, što je za 600 pregleda više u odnosu na prethodnu godinu. Transportne ekipe imale su 6525 pacijenta, pa su vozila prešla 525.000 km.

Zbog infarkta srca 57 pacijenata transportovano je na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, a reanimirano je 105 pacijenata.

- Tokom prošle godine organizovali smo i nekoliko akcija. Služba za hitnu medicinsku pomoć u oktobru održala je na trgu manifestaciju “Pokrenimo srce”, na kojoj je edukovano preko 300 sugrađana o osnovim merama životne podrške. Stomatološka služba je u maju mesecu na trgu imala obeležavanje 27. po redu „Nedelje zdravlja usta i zuba” gde su edukovani naši najmlađi sugrađani. Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti je tokom 2017. godine imao niz aktivnosti. Obavljeno je 12 akcija “Selu u pohode” i 14 “Promocija zdravlja”. Pregledano je ukupno 1500 korisnika - podsetila je dr Mihaela Budimski, portparol Doma zdravlja.

Zahvaljujući sredstvima iz gradskog bužeta, tokom prošle godine obezbeđena je savremena medicinska oprema, uvodena je nova tehnologija, a rekonstruisano je i nekoliko ambulanti.

- U Ambulanti Kelebija uređen je prilaz, izvedeni su radovi na vodovodnoj instalaciji, molersko-farbarski radovi, izvršena je rekonstrukcija elektroenergentske, gromobranske, telefonske i protivpožarne instalacije. U Ambulanti Peščara izvedeni su radovi na krovnoj konstrukciji, izvršena je zamena prozora i vrata, molersko-farbarski radovi, kao i zidarski i limarski radovi. U upravnoj zgradi Stomatološke službe rekonstruisana je terasa, a izvedeni su i molersko-farbarski radovi. Takođe, rekostruisane su i ambulante ogranak 1 i ogranak 2, zatim ambulante u Bačkim Vinogradima i u Đurđinu. Tokom prošle godine kupljen je i veliki broj aparata i medicinske opreme tj. 14 sterilizatora, stolica za ginekološke preglede, EKG aparati, defibrilator, autoklav i audiometar. Obezbedili smo i jedno novo vozilo, koje je finansirano delom iz sredstava Grada Subotice, kao i iz sopstvenih sredstava - dodala je dr Budimski.

Za razliku od prethodnih godina, 2018. godinu Dom zdravlja dočekao je sa dovoljnim brojem zaposlenih. Po Kadrovskom planu predviđeno je 137 lekara, a Domu zdravlja trenutno radi jedan lekar manje.

- U odnosu na prošlu godinu uspeli smo da nadoknadimo nedostatak broja zaposlenih, ali je veliki broj lekara primljen na određeno. Od ukupnog broja lekara, 123 imaju stalni radni odnos, dok su ostali primljeni na određeno vreme u trajanju do 6 meseci ili radi zamene odsutnih radnika. Što se tiče srednjeg medicinskog kadra, po Kadrovskom planu predviđeno je 226, koliko i imamo zaposlenih - rekla je dr Budimski.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Овца за шишање Odgovori
1. Већи број пацијената је због повећаног квалитета живота у Србији!
2. Недостатак кадрова је зато што Србија постаје обећана земља за стручњаке!
3, Повећани број акција је да се направи магла да добробит стиже, тј. да се прикрију тачке 1. и 2.
dileja Odgovori
Imamo problem odlaska medicinskog osoblja a zapošljavamo ih na ODREĐENO vreme.
Taman toliko ( 6 meseci ) da STEKNU PRAKSU i ODU u INOSTRANSTVO, jer mi smo BOLESNA NACIJA , STARIMO i PACIJENATA je SVE VIŠE a plate male i još ZAMRZNUTE.
Elo, ko je ovde lud ???
simica Odgovori
Povecan broj pacijenata ???
Povecan broj privatnih ordinacija ???
Smanjen broj medicinskih radnika !!!
Zakazivanje pregleda i kod lekara opšte prakse !!!

PS:PA KO IMA VEZE ILI NOVACA LECI SE BEZ PROBLEMA!!!
bora Odgovori
Samo mi jedno nije jasno :
KAKO IMAJU OBRAZA UOPŠTE DA IZAĐU U JAVNOST SA OVAKVIM SAOPŠETNJEM U KOME HVALE SAMO SEBE.
Sramota za sve nas koji plaćamo zdravstveno osiguranje,a da napomenem Bajmok i Čantavir opet ostali bez kola hitne pomoći kao i svake godine .Obrazloženje im je suludo
Nemamo dovoljno vozača da pokrijemo sve .
A naslov sasvim drugačije objašnjava situaciju
Veoma napredan tekst u zemlji mašte zvanoj Srbija.
Alen Odgovori
Na nesrecu ima sam zdravstveni incident. Hitna je dosla u roku pola sata, doktori u bolnici su brzo i jako dobro intervenisali i lezao sam dve nedelje na hirurgiji. Iznenadjujece je kako to odeljenje lepo funkcionise. Cak sam i hranom bio zadovoljan. Medicinske sestre su se stvarno potrudile da mi olaksaju muke. Prijatno sam iznenadjen. Hvala im svima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.