Komentara: 1
Pregleda: 1810

Večeras svečano otvaranje 28. Festivala pozorišta za decu

19.09.2021. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Međunarodni festival pozorišta za decu, 28. po redu, svečano će biti otvoren večeras na sceni „Jadran“.
Večeras svečano otvaranje 28. Festivala pozorišta za decu

Narednih dana, do 24. septembra, pred najmlađom publikom biće 11 predstava iz Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Rusije, Hrvatske, Brazila, Slovačke, Republike Srpske i Srbije. U pitanju su lutkarske i dramske predstave, od tradicionalnih tehnika i tema, do savremenih i aktuelnih, od klasične književnosti za decu i narodnih mitova do svakodnevnih problema sa kojima se sada susrećemo.

- Na konkurs je stiglo 130 prijava iz 31 zemlje, selekcija je urađena još u aprilu ali smo čekali da vidimo kakve će biti okolnosti zbog situacije sa kovidom. Za sada je otkazala samo Bugarska, ostale predstave će sve biti – najavio je Zoran Đerić, direktor i selektor Festivala.  – Moći ćemo da vidimo šta je to novo i savremeno u svetu lutkarstva. Sve je više predstava bez teksta, sa audio vizuelnim efektima i scenskim elementima.

Večeras svečano otvaranje 28. Festivala pozorišta za decu

U okviru pratećih programa biće nekoliko radionica, predstavljanje knjige i časopisa, izložbe... Izložba posvećena ovogodišnjim dobitnicima nagrade "Mali princ", biće posvećena stvaralaštvu Jovana Carana i Ljudmile Konstantinove Hense.

Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici je najveći teatrološki skup u ovom delu Evrope i okuplja teoretičare i pozorišne istraživače iz 16 zemalja i sa tri kontinenta.

Večeras svečano otvaranje 28. Festivala pozorišta za decu

- Pozorišni teoretičari imaju jedinstvenu mogućnost da se sretnu sa onima koji stvaraju pozorišne predstave, iz ugla teorije i prakse a to je poseban kvalitet ovog festival – ističe dr Maja Prpa. – Imaćemo zavidan broj teoretičara i teatrologa i najvećim delom će biti gosti festivala u Subotici. Radovi će govoriti o dve teme, organizovali smo rad u tri dana.

Pogledajte program Festivala u PDF formatu.

Izvor: Subotica.com
Najava 28. međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 28. međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 28. međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 28. međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 28. međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 28. međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 28. međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 28. međunarodnog festivala pozorišta za decu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1810

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.