Komentara: 0
Pregleda: 1573

Počeo 28. Međunarodni festival pozorišta za decu

20.09.2021. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Dodelom nagrada „Mali Princ“ laureatima Jovanu Caranu i Ljudmili Konstantinovoj Hense sinoć je na sceni Dečjeg pozorišta počeo je 28. Međunarodni festival pozorišta za decu.
Počeo 28. Međunarodni festival pozorišta za decu
Foto: Strahinja Babović

Manifestaciju koja je svojim umetničkim dostignućima i doprinosom lutkarstvu stekla veliki ugled širom Evrope i sveta otvorio je gradonačelnik Stevan Bakić ističući da su “dečja radost i ljubav prema dobrim predstavama okupile po 28. put u Subotici, na velikoj međunarodnoj smotri teatra za decu učesnike iz celog sveta“.

- Uprkos svim izazovima prošle godine, nismo dozvolili da se prekine tradicija, da strepnja nadjača umetnost i stiša dečji smeh. Dragoceno je što smo se tada okupili i uručili najvišu nagradu Festivala našem Vladimiru Andriću, koji je obeležio odrastanja mnogih generacija u Srbiji. To je bila poslednja prilika za takvu počast, jer nas je veliki umetnik napustio u februaru ove godine – naglasio je Bakić. - Zato moramo da istrajavamo u negovanju i slavljenju života i stvaralaštva, jer svaki dan i svaka manifestacija posvećena lepoti, igri, zajedništvu i deci, neprocenjiva je vrednost i nadahnuće u susretu sa teškim vremenima i ogromnim izazovima koji svet postavlja pred svakog od nas.

Počeo 28. Međunarodni festival pozorišta za decuDobitnici nagrade za životno delo „Mali princ“ koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu su reditelj i glumac Jovan Caran, i kreatorka lutaka, kostima i scenografije Ljudmila Konstantinova  Hense, iz Kazahstana. Povelju za život posvećen stvaralaštvu za decu, posthumno dodeljenu reditelju Dragoslavu Todoroviću, gradonačelnik Bakić je uručio Eriki Janović, saradnici Dragoslava Todorovića.

- Za mene je bilo zastrašujuće saznanje da sam u društvu tako velikih ljudi kao što su Henrik Jurkovski, Boris Goldovski, Srboljub Lule Stanković i mnogi drugi. Još strašnije je što će moj rad da se poredi sa njihovim. Ali, imam i ja čime da se pohvalim, a to je moja posvećenost ovom poslu i moja stalna potreba da one pomalo uobražene muze podstičem da svoje blagoslove ponekad upute i našem dečjem teatru i umetnosti za decu - poručio je Caran.

Počeo 28. Međunarodni festival pozorišta za decu

Ljudmila  Konstantinova Hense (foto: Strahinja Babović)

U okviru takmičarskog programa 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji  se održava od 19. do 24. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta, odigraće se deset  predstava za decu iz Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Hrvatske, Brazila, Slovačke, Republike Srpske i Srbije. O najboljim ostvarenjima odlučivaće žiri u čiijem su sastavu dobitnici nagrade “Mali Princ” i  Sandrin Gratalup iz Francuske. Ove godine je prvi put oformljen i Mladi žiri, koji čine deca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, polaznici dramskog studija Baletske škole “Raičević”. Ovaj žiri će dodeliti Nagradu mlade publike za najbolju predstavu.

Pogledajte program Festivala u PDF formatu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1573

Povezana vest

Povezane teme

pozorište za decu subotica

Dečji festival u Subotici

Festival za decu Subotica

program međunarodnog festivala pozorišta za decu

međunarodni festival dečjih pozorišta

predstave za decu

stevan bakić

predstava za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.