Komentara: 2
Pregleda: 2240
Video

Večeras projekcija dokumentarnog filma "Zaveštanje"

03.08.2017. u 13:18h
Izvor: Subotica.com
Projekcija dokumentarnog filma "Zaveštanje", o stradanjima jasenovačkih žrtava iz ugla preživelih logoraša, održaće se večeras u ART bioskopu "Aleksandar Lifka", s početkom u 21 čas. Ovaj film biće premijerno predstavljen publici u našem gradu, jer se trenutno nalazi u fazi festivalskog prikazivanja.
Večeras projekcija dokumentarnog filma "Zaveštanje"

U dva sata dokumentarnog filma, autor je sažeo 450 sati arhivskog materijala i 94 svedoka strahota u Jasenovcu. Filmom, koji je prožet ličnim pričama bivših zarobljenika, biće obeleženo 75 godina od formiranja logora u Jasenovcu.

Tokom snimanja, koje je trajalo četiri godine, autor je razgovarao sa bračnim parovima, braćama i sestrama, komšinicama iz istog sela, koje su se pronašle godinama kasnije, i ljudima koji su tek sada po prvi put progovorili o logorskim danima. Svi oni podelili su svoju priču o ratu, ali i o životu pre i nakon logora.

- Oni nisu samo svedoci stradanja u NDH, već svedoci celog jednog veka. U intervjuima su govorili o svemu, od rođenja u predratnim godinama, pričama iz rata, logora i poratnom periodu, sve do danas. Već u poznim godinama, naši sagovornici prisećali su se svog detinjstva i sela, i kako je bolelo kada je to selo nestalo u ratu, ali i koliko ih danas boli kada im unuci i praunuci odlaze u Kanadu, Australiju, u potrazi za boljim životom - rekao je autor dokumentarca Ivan Jović u razgovoru za Večernje novosti.

"Zaveštanje" je i lična priča porodice Jović, jer je autorova supruga Monja, praunuka žene koja je stradala u logoru, dok je njena baka preživela četiri ratne godine u zbegu.

- Naša porodična istorija vezana je za genocid, i naša deca nose u sebi taj pečat Jasenovca. Ali, svi ljudi iz tog kraja imaju neku sličnu priču ili članove porodice koji su stradali u logoru - objašnio je reditelj.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2240
Povezane teme

Art Bioskop Lifka

oluja

godišnjica

dokumentarni film

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.