Komentara: 1
Pregleda: 8051

Večeras počinje 13. Etnofest - program muzike sveta otvara bend "Gulaza"

21.06.2016. u 10:20h
Izvor: Subotica.com
Danas je svetski dan muzike, a simbolično na ovaj dan kreće i 13. festival muzike sveta - ETNOFEST, koji se od 21. do 26. juna održava na više lokacija u Subotici i na Paliću. Prvi koncert svetske muzike otvoriće izraelski bend "Gulaza". Njihov boravak u našem gradu iskoristili smo da napravimo razgovor i saznamo nešto više specifično za njihov rad, istoriju ali i planove za budućnost.
Večeras počinje 13. Etnofest - program muzike sveta otvara bend "Gulaza"

Gulaza (Izrael) aranžira i izvodi prirodnu, organsku evoluciju muzike jemenskih Jevreja. Mistični tekstovi koji su se vekovima prenosili sa majki na ćerke, u izvođenju ovog mladog sastava dobili su savremeno tumačenje i specifičnu instrumentalizaciju.

Kombinacija tradicionalnih saharskih žičanih instrumenata, perkusija, violončela i akustične gitare, vodi nas u do sada nepoznat, vrlo specifičan muzički ambijent. U bendu "Gulaza" nastupaju:  Igal Mizrahi ­ (vokal), Ian Aylon ­ (gitare), Hila Epstein ­ (violončelo), Ben Aylon ­ (perkusije, ngoni).

Njihova balkanska turneja nastala je upravo zahvaljujući Etnofestu.

Kako bismo vam što bolje približili muziku koju izvodi ovaj izraelski sastav iskoristili smo njihovo slobodno vreme pred večerašnji nastup da razgovaramo i upoznamo ih iz nekog drugog ugla. Razgovor je vodio Dejan Vujinović, umetnički direktor festivala "Etnofest".

Kako je nastalo ime vašeg benda?

Gulaza je termin kojim smo mi opisali razdvojenost tj. prostor između Jemena i Afrike. To je Crveno more, koje simboliše ljubav, strast, ples i vapaj za slobodom. S druge strane, Gulaza je zapravo bio nadimak Igalovog dede, koji je emigrirao iz Jemena pre mnogo, mnogo godina.

Video sam na omotu vašeg albuma petla. Da li on ima neko posebno značenje u vašoj tradiciji?

To je zapravo grafička kombinacija petla i leptira, ako obratite dobro pažnju. Petao simbolizuje zemlju, tlo i realnost, a leptir je simbol vetra, duha i vazduha. Čini nam se da je to idealna fuzija koja opisuje našu muziku.

Večeras počinje 13. Etnofest - program muzike sveta otvara bend "Gulaza"

Pa i Vaša muzika je takođe fuzija. Čini mi se da se u njoj susreću upravo pomenuti Jemen i Afrika, ali i uticaji klasičnog muziciranja.

Ovaj spoj dolazi sasvim spontano i prirodno. Igal je u našu muziku doneo jemenske uticaje i sećanja na svoje detinjstvo, emocije odrastanja u okruženju jemenskih imigranata. Ben je opet taj koji je najsnažnije uticao na to da se u muzici prepoznaju afrički uticaji. On već jako dugo studira, izučava, snima i izvodi senegalsku muziku, često sa nekim od njihovih najznačajnijih izvođača. U njihovom susretu je nastala i muzika Gulaze, začinjena izvrsnim Ianovim gitarskim umećem i dubokim razumevanjem harmonija, kao i Hilinim sjajnim muziciranjem na violončelu.

XIII Etnofest počinje večeras nastupom na dve lokacije. Od 20 časova u Muzičkoj školi nastupiće učenici Odseka za tradicionalno pevanje i etnomuzikologiju Muzičke škole u Subotici, dok je koncert Gulaze zakazan za 20,20 časova, takođe u Muzičkoj školi. Od 21,30 muzika sveta seli se u Klein House social bar gde će nastupiti David Yengibarian trio.

Ulaz na sve koncerte Etnofesta je besplatan. Više o festivalu i izvođačima, kao i program do kraja nedelje pogledajte u povezanoj vesti.

Kakva je reakcija publike na ovoj balkanskoj turneji, pa i na onoj predhodnoj koju ste imali u Španiji pre nekoliko meseci?

Iznenađeni smo količinom ljubavi i poštovanja koje dobijamo od publike širom sveta. Čini se da su iznenađeni kada su izloženi tako dubokim emocijama koje donosi naša muzika, pesmama koje su pevale žene iz Jemena. Dokaz za to je i da smo tokom turneje rasprodali ceo kontingent CD izdanja koje smo poneli, možda je svega ostalo 10-tak primeraka za poslednji koncert u Subotici. I organizatori festivala su prepoznali da je ovde reč o izuzetno retkom muzičkom izrazu, muzičkim korenima koji još do sada nisu bili zapisani. Kao zemlja u dugogodišnjem ratu, Jemen nema muzičkih grupa, nema umetnika koji bi odatle pošli svetom, a mi smo odlučili da damo jednu novu interpretaciju njihovih muzičkih stilova, bazirajući se ovaj put na "ženske pesme".

Večeras počinje 13. Etnofest - program muzike sveta otvara bend "Gulaza"

Da li imate planova za naredna muzička izdanja?

Već radimo na novom materijalu, iako nam je za sada cilj da dosegnemo što širu publiku putem ovakvih gostovanja i turneja kao što je ova balkanska. Naš predstojeći rad fokusiraće se na jednoj specifičnoj saradnji sa gudačkim kvartetom, snimanju novih video spotova i još mnogo toga.

Da li ste uspeli da čujete nešto od tradicionalne muzike u Srbiji, šta vam je zapravo ostavilo utisak tokom boravka u našoj zemlji?

Slušali smo muziku Stefana Sabljića u Beogradu, kada smo nastupili na njegovom festivalu u Beogradu. Jedinstveno izvođenje zaista, mnogo smo uživali (Stefan sa svojim sastavom Shira u'Tfila nastupa u subotu na Paliću!, prim. autor teksta). A utisci su zaista divni: druželjubivost, uvek sveže i jako ukusno povrće - naime svi smo vegetarijanci, sjajna vina i divno vreme tokom ovog dela godine. Dobro, osim onih nekoliko pljuskova na koje mi nismo navikli u Izraelu (smeh)... Nismo videli celu Srbiju, ali smo zaista uživali na putovanju po Vojvodini, po vašoj ravnici...

Večeras počinje 13. Etnofest - program muzike sveta otvara bend "Gulaza"

Bend "Gulaza" iskoristio je svoj boravak u Subotici da vas kroz kratki video pozove na Etnofest i njihov koncert koji počinje večeras u 20,20 u Muzičkoj školi. Kako je to izgledalo pogledajte ovde.

Izvor: Subotica.com
13. festival muzike sveta - Etnofest 13. festival muzike sveta - Etnofest 13. festival muzike sveta - Etnofest 13. festival muzike sveta - Etnofest 13. festival muzike sveta - Etnofest 13. festival muzike sveta - Etnofest 13. festival muzike sveta - Etnofest 13. festival muzike sveta - Etnofest
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 8051

Povezana vest

Povezane teme

etnofest

festival etnofest

festival kultura sveta etnofest

program etnofest festivala

dejan vujinović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.